Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La Lille în urmă cu 140 de ani prima întâlnire

Pontifii și Congresele Euharistice

de Benedetta Capelli

Din Euharistie se naște viața nouă pentru că "schimbă inimile". Papa Francisc a amintit asta în video-mesajul de încheiere a Congresului Euharistic din Cebu, în Filipine, în 2016. A subliniat atunci că Euharistia "ne permite să protejăm pe cel care este sărac și vulnerabil și să fim sensibili la strigătul fraților noștri și al surorilor noastre aflați în nevoie". Cebu a predat ștafeta Congresului Euharistic Budapestei, unde papa va merge duminică. Papa Francisc este al treilea pontif, în epoca modernă, care ia parte la un Congres Euharistic Internațional. Înaintea lui, Paul al VI-lea a fost în India și în Columbia și desigur mai numeroase, în pontificatul său lung, au fost participările lui Ioan Paul al II-lea.

Ungaria găzduiește pentru a doua oară acest eveniment. Prima dată a fost în 1938 și atunci se respira frica de un nou conflict mondial, asupra Congresului apăsa vetoul lui Hitler care le-a interzis catolicilor germani să participe, dar sufletul creștin al țării a lucrat cu dăruire timp de circa un an, așa cum dă mărturie de exemplu prezența minerilor, în circa 800 de parohii, la riturile de pregătire. Papa Pius al XI-lea a trimis ca delegat al său pe cardinalul Pacelli, iar viitorul Pius al XII-lea a asistat cu acea ocazie la o mare trezire a credinței.

Pandemia a făcut să se amâne cu un an Congresul care a avut origini în Franța la jumătatea secolului al XIX-lea. Istoria sa se împletește cu schimbările din lume, războaiele pe teren și cele reci. În 1881, la Lille, în Franța, se naște prima întâlnire euharistică, grație angajării laicei Émilie-Marie Tamisier, susținută de Monseniorul Gaston de Ségur. La Lille, cu reprezentanți din opt țări se decide să se dea un caracter permanent Congreselor Euharistice, care să se țină în fiecare an. Alegerea următoare cade asupra Avignonului, "orașul papilor", urmând apoi Liege, Freiburg, Paris, cu evenimentul care asumă o fizionomie tot mai internațională. Se atinge și Ierusalimul, în 1893, la îndemnul Papei Leon al XIII-lea, pentru că intenția sa era de a cere lui Dumnezeu "să reunească în integritatea aceleiași credințe popoarele din acele regiuni care, cu toate că sunt separate de noi, poartă numele de creștini". Ultimul Congres Euharistic din secolul al XIX-lea se celebrează la Lourdes, în 1899.

În 1905, pentru prima dată, evenimentul se ține la Roma. Papă este Pius al X-lea, despre care se amintește rugăciunea în fața Preasfântului Sacrament și recomandarea de a se apropia de Euharistie pentru ca din cer să coboare "pacea, caritatea, binele universal". După Londra, în 1910, Congresul Euharistic zboară peste ocean la Montreal, în Canada. Izbucnește primul război mondial și firul se reînnoadă abia în 1922, din nou la Roma cu Pius al XI-lea. Pornind de la acest moment și până la al doilea conflict mondial, Congresele s-au succedat la fiecare doi ani, între Amsterdam, Chicago, Sydney și până în Africa, la Cartagina, în 1930. La Tunis delegatul pontifical, cardinalul Lépicier, ajunge cu vaporul Città di Napoli care arbora steagul pontifical.

După război, întâlnirile repornesc de la Barcelona în 1952, cu cadență cvadrienală. Și de la München '60 reia, evoluat în concepție și actualizat în practică, un obicei al anticei Biserici de Roma, cel al Statio Urbis, când papa și poporul se adunau în rugăciune în ocazii determinate. De acolo, dilatată la scară internațională, se afirmă Statio Orbis, "o pauză de angajare și de rugăciune" în care Bisericile particulare se unesc în comuniune în jurul misterului euharistic.

Conciliul al II-lea din Vatican deschide Congresele Euharistice la nevoile omenirii. Ioan al XXIII-lea alege Bombay ca sediu al celei de-a 38-a ediții, dar în India merge papa Montini, care trimite o navă încărcată cu grâu și înainte de a pleca dăruiește propria mașină Maicii Tereza de Calcutta. După patru ani, Paul al VI-lea este în Columbia: este anul 1968, suflă vântul schimbării și la Bogota prezența pontifului marchează angajarea Bisericii pentru promovarea unei dezvoltări spirituale și materiale. Temele sociale și valorile universale ale familiei, păcii, noua evanghelizare, sunt inima întâlnirilor care se desfășoară între sfârșitul anilor '80 și în toții anii '90 din secolul trecut, în diferite părți ale lumii.

În Anul Sfânt al Marelui Jubileu din 2000 prezidează Congresul Euharistic la Roma papa Ioan Paul al II-lea, care în trecut fusese deja la Nairobi în 1985, Seoul în 1989, Sevilla în 1993 și Wrokław, în Polonia, în 1997. În 2008 Quebec găzduiește evenimentul și Benedict al XVI-lea ține omilia din Palatul apostolic. Euharistia, afirmă el în acea împrejurare, este exprimarea "prin excelență a iubirii lui Dumnezeu" care invită la angajare, la apărarea vieții în orice moment.

Deceniul încheiat de puțin timp se deschide apoi cu ajungerea Congresului Euharistic în Irlanda în 2012. Ediția de la Dublin este una de o delicatețe deosebită, o ocazie de reînnoire pentru Biserica locală zguduită de abuzurile sexuale comise asupra minorilor din partea clericilor. La asta face aluzie același papă Ratzinger când îndeamnă să-l rugăm pe Dumnezeu "pentru a deveni adevărați martori ai iubirii sale, martori ai adevărului său".

În sfârșit, așa cum s-a amintit, în 2016 a fost rândul lui Cebu, în Filipine. Cu un video-mesaj papa Francisc relansând esența propriului magisteriu, îndeamnă Biserica să ducă omenirii "balsamul iubirii milostive a lui Dumnezeu", "pansând răni" și ducând "speranță acolo unde disperarea atât de des pare să aibă avantaj".

(După L'Osservatore Romano, 10 septembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 508.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat