Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu luat cardinalului secretar de stat Pietro Parolin

Papa cere să fim martori ai unei Biserici îndreptate spre lume

de Massimiliano Menichetti

Papa se pregătește să plece în a 34-a călătorie apostolică: va încheia Congresul Euharistic la Budapesta, apoi va vizita Slovacia. Este mare așteptarea pentru venire Succesorului lui Petru. O vizită apostolică dublă - reafirmă cardinalul secretar de stat Pietro Parolin - pe care însuși papa a anunțat-o la întoarcerea din Irak și care se naște din dorință și din rugăciune. La sanctuarul național din Šaštin - remarcă el - va fi un "pelerinaj care are loc după intervenția chirurgicală pe care a avut-o papa, deci într-un anumit sens și pentru a mulțumi Sfintei Fecioare Maria pentru buna reușită a acestei intervenții".

Însuși papa, explică secretarul de stat, "în cursul interviului în călătoria de întoarcere din Irak, a anunțat această dorință a sa, această intenție a sa care - așa cum se întâmplă adesea pentru călătorii - s-a născut, spune el, din rugăciune: dorința, intenția de a merge să prezideze Liturghia de încheiere a Congresului Euharistic Internațional de la Budapesta, care a fost deja amânat din cauza covid-19, și după aceea întocmai, dată fiind apropierea, să treacă și în Slovacia și să viziteze țara".

Arhiepiscopul de Budapesta, cardinalul Erdö, a reafirmat că Ungaria are nevoie de lumina credinței pentru a simți și a aprofunda fraternitatea cu toate popoarele. Ce roade așteptați de la Congresul Euharistic?

Congresele Euharistice sunt ocazii de celebrare, de reflecție, de studiu, de aprofundare asupra misterului Euharistiei, deci și Congresul Internațional de la Budapesta are această finalitate. De fapt, în aceste zile se desfășoară toate aceste momente, fie de celebrare fie mai academice, de aprofundare. După aceea, Congresul Euharistic ar trebui să ducă la o viață care să fie euharistică: tocmai în aceste zile am recitit discursul, omilia pe care Papa Francisc a rostit-o - era anul 2018 - la Molfetta, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a morții părintelui Tonino Bello și atunci spunea, între alte lucruri: "În fiecare parohie, în fiecare biserică ar trebui să fie afișat acest anunț: «După Liturghie nu mai trăim pentru noi înșine, ci trăim pentru ceilalți»". Cred că acesta este sensul a ceea ce spunea cardinalul Erdö, adică: Euharistia ne cufundă în iubirea lui Cristos, în însăși viața lui Cristos care este o iubire cu dimensiuni universale, deci trebuie să ne facă apți să vedem în fiecare om, în fiecare persoană un frate ale cărui poveri să le purtăm.

În Slovacia îl va primi pe papa o populație în care este vie amintirea sfinților Ciril și Metodiu: o vizită care reafirmă puntea spirituală de dialog între Orient și Occident...

Desigur. Figurile sfinților Ciril și Metodiu sunt figuri care au caracterizat profund toată istoria națiunii slovace: chiar în Constituție, în preambul mi se pare că se vorbește despre ei ca părinți spirituali și culturali ai națiunii. Și Ioan Paul al II-lea, în Slavorum apostoli, vorbește despre ei ca despre o punte între Orient și Occident. Ceea ce putem percepe de la acești sfinți - și cred că mesajul lor este actual, peren, între altele, sunt și patroni ai Europei, voiți chiar de Ioan Paul al II-lea - este această capacitate, înainte de toate, de a încultura Evanghelia. Au știu să vorbească oamenilor din timpul lor, au știut să vestească Evanghelia în categorii care să le fie accesibile, și aceasta este o invitație de a face ceea ce ne cere papa Francisc vorbind despre o Biserică în ieșire, despre o Biserică ce trebuie să fie îndreptată spre evanghelizarea lumii: a fi îndreptată spre evanghelizarea lumii înseamnă a găsi limbajul potrivit pentru ca lumea să poată primi vestea Evangheliei. Așadar, pe de o parte această înculturare, acest dinamism misionar, și pe de altă parte și faptul de a ști să se insereze această diversitate de spiritualitate, de forme expresive ale spiritualității, de cultură a limbii și în unitatea catolică ce devine astfel o unitate simfonică și nu uniformă.

Este dens programul vizitei, între care întâlnirea cu comunitatea rom, semn al atenției papei față de această realitate...

Mi se pare că această întâlnire se situează în continuitate cu întâlnire pe care a avut-o papa în urmă cu doi ani în România, cu comunitatea rom, și unde a exprimat tocmai din adâncul inimii sale toată durerea pentru suferințele al cărei obiect a fost ea, pe care această comunitate a trebuit să le suporte în decursul timpului: această participare puternică a papei tocmai la durerea oamenilor, deci și cererea de iertare pentru toată responsabilitatea pe care am putut s-o avem - Biserica sau oameni ai Bisericii au putut s-o aibă - în această situație. Și în același timp devine, pe de o parte, atenție față de această populație, deci respect; dar și apreciere pentru valorile pe care ea le exprimă, și sunt multe: de la valoarea familiei la valoarea solidarității, a ospitalității, la îngrijirea bătrânilor și așa mai departe; și pe de altă parte, la efortul care se face pentru a-i insera și a-i integra pe deplin în societate.

Papa va prezida Liturghia la sanctuarul național de la Šaštin în ziua sărbătorii Sfintei Fecioare Maria a celor șapte dureri, patroana Slovaciei. Aceasta este o etapă la care papa chiar n-a voit să renunțe...

Desigur, și, într-un anumit sens, a și prelungit călătoria sa tocmai pentru a putea participa la această sărbătoare populară de mare devoțiune către patroana Slovaciei. Cred că pe de o parte acesta este un indiciu al marii considerații pe care papa a dat-o mereu religiozității populare, evlaviei populare dar mai ales devoțiunii față de Sfânta Fecioară Maria, pe care el a cunoscut-o direct în America Latină, în Argentina, cam în toate țările din acel continent, dar care este puternic înrădăcinată și în Europa. Acest sanctuar de la Šaštin este un exemplu de cât de importantă este devoțiunea față de Sfânta Fecioară Maria pentru viața de credință a unui popor, a unei comunități. Și în același timp subliniez și faptul că acesta este un pelerinaj care are loc după intervenția chirurgicală pe care a avut-o papa, deci într-un anumit sens și pentru a-i mulțumi Sfintei Fecioare Maria, desigur, pentru buna reușită a acestei intervenții dar și pentru a-i putea încredința ei pe toți ce care se află în situații de fragilitate, de vulnerabilitate, de suferință chiar fizică, așa cum a petrecut-o el în această perioadă, ținând cont mai ales de situația, de contingența pandemiei care, din păcate, încă provoacă durere în multe țări.

Eminență, cu ce spirit pleacă papa?

A spus-o el însuși, duminica trecută, după Angelus din 5 septembrie. A spus: "Doresc...", deci cu adevărat o mare dorință de a întâlni acești credincioși, de a întâlni aceste Biserici, ținând cont și de faptul că s-au rărit călătoriile apostolice din cauza lui covid-19, papa simte nevoia, întocmai, intens să reia această formă de exercitare a slujirii sale petrine și această posibilitate de contact cu oamenii care caracterizează tocmai stilul său și modul său de a fi.

(După L'Osservatore Romano, 10 septembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 521.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat