Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciuni la început de an școlar

Oficiul pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli al Diecezei de Iași propune câteva rugăciuni care ar putea fi utile în celebrările de la începutul anului școlar.

*

Binecuvântarea copiilor, tinerilor și profesorilor la început de an școlar

Pr. Dumnezeu izvorul înțelepciunii, Cuvântul făcut om, Cristos Domnul, și Duhul adevărului să fie cu voi toți!

Doamne Dumnezeule, izvorul înțelepciunii și al harului, te rugăm să îl trimiți pe Duhul tău Sfânt asupra celor care încep acest nou an școlar, asupra copiilor, a tinerilor și a celor care îi îndrumă și învață, și să îi binecuvântezi + pentru ca în inimile lor să te simtă aproape, în învățătura lor curată să te recunoască, în viața lor să te mărturisească și astfel, crescând în înțelepciune și în har, să devină în lume martorii tăi, ai adevărului, ai păcii și ai speranței. Prin Cristos Domnul nostru. Amin

***

Binecuvântat ești, Doamne Dumnezeule, Creatorul trupului, minții și inimii; tu ai trimis Duhul înțelepciunii și al cunoașterii pentru a îndruma poporul tău pe toate căile sale. La începutul acestui nou an școlar implorăm milostivirea ta: binecuvântează + elevii, profesorii și personalul școlii pentru ca împreună să crească în credință, speranță și iubire, să învețe cum să-l urmeze pe Fiul tău Isus. Lărgește orizonturile minții lor, astfel încât să poată crește în înțelepciune, înțelegere și cunoaștere; întărește angajamentul lor de a căuta adevărul și însuflețește credința tuturor pentru a putea înainta în sfințenie. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

***

Dumnezeule al luminii, fă-i pe elevi și pe învățători/profesori, discipolii acelei înțelepciuni care îl are drept manual, catedră și maestru pe Cristos, Fiul tău; asistă și ocrotește pe toți membrii comunității celor care studiază și binecuvântează eforturile lor sincere, pentru ca noile generații să fie promovate atât la școală cât și în viață; ajută-ne să contribuim la edificarea civilizației iubirii spre lauda și mărirea numelui tău. Prin Domnul nostru. Amin

Rugăciunea credincioșilor

La începutul noului an școlar să-l invocăm pe Dumnezeu Tatăl nostru prin Mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, scaunul înțelepciunii, ca să-i lumineze și să-i susțină pe toți membrii comunității educative într-un spirit de solidaritate generoasă.

R. Călăuzește-ne cu Duhul tău, Doamne.

Pentru profesori. Pentru că prin îmbinarea solidității credinței cu deschiderea culturală, să fie călăuze luminoase pentru generațiile tinere. Să ne rugăm. R.

Pentru elevi. Pentru ca lucrând zilnic în laboratoarele cunoașterii, să se pregătească să facă față încercărilor vieții familiale și sociale și să creeze condițiile pentru un viitor sigur. Să ne rugăm. R.

Pentru conducătorii școlii și colaboratorii lor. Pentru ca aceștia să aibă bucuria de a culege rodul semănat cu răbdare în slujirea tinerilor. Să ne rugăm. R.

Pentru copiii care intră pentru prima dată în școală. Pentru ca încă din prima zi să găsească acolo un climat adecvat pentru a-și dezvolta darurile inteligenței și ale inimii. Să ne rugăm. R.

Pentru copiii de toate limbile și culorile. Ca să își întindă mâinile pentru a promova un mod mai armonios și mai fratern de a locui pe pământ. Să ne rugăm. R.

Pentru întreaga comunitate. Ca familiile, comunitatea de credință, întreaga societate, să experimenteze zi de zi efectele benefice ale unei colaborări deschise și responsabile pentru binele copiilor lor. Să ne rugăm. R.

Tatăl nostru

Binecuvântarea finală

Dumnezeu Tatăl nostru, izvorul oricărui bine, să vă păstreze în iubirea sa și să vă umple cu darurile lui. Amin.

Cristos, Domnul și învățătorul, să fie călăuza voastră în experiența vieții de zi cu zi. Amin.

Duhul Sfânt, Maestrul înțelepciunii să vă lumineze mintea și inima și să vă conducă la întreg adevărul. Amin.

*

DIFERITE RUGĂCIUNI

Rugăciune la început de an școlar

Doamne Dumnezeule, în bunătatea și iubirea ta, călătorești mereu pe drumul vieții alături de fiecare dintre noi. Iar dragostea ta de Tată ne face să ne simțim în fiecare zi copiii tăi.

Prin Fiul tău, Isus Cristos, ne-ai arătat că tu îi iubești pe cei mici, pe copii și tineri, și îi primești la sânul tău, să crească în "înțelepciune și în har". Aceasta este bucuria noastră: tu singur ești maestrul și învățătorul tuturor.

Astăzi, la început de an școlar, venim încrezători la tine. Căci tu cunoști trăirile și inimile noastre, tu știi emoțiile și așteptările, preocupările, poate dificultățile, dar și propunerile pe care le purtăm în suflet. Și te rugăm să fii în tot ceea ce trăim și suntem:

Să fii cu noi pe drumul de acasă către școală, să ne ocrotești;

Să fii cu noi în clasă, să trăim în pace unii cu alții, să ne ajutăm;

Să te primim în cel care ne stă alături, în colegul sau colega noastră;

Să te vedem în cel ce ne îndrumă și învață;

Să fii lumina minții și a inimilor noastre;

Apoi, să ne conduci, în sănătate și cu bucurie, pe drumul către casă.

Isuse, Duhul tău Sfânt să ne însuflețească, să trăim în dragoste și bunătate, răbdători cu noi și cu ceilalți, să simțim curajul de a putea ierta, umilința de a ajuta, fidelitatea de a merge înainte și mai ales speranța și încrederea că viața este darul tău, plină de sens, de bucurie și de frumusețe.

O Doamne, Dumnezeul nostru, Tată, Fiu și Duhul Sfânt, îți mulțumim că ne-ai creat, că ne conduci cu dragoste în fiecare zi, că ești cu noi pe drumul nostru și ne călăuzești și în acest an spre tine. Amin

***

Doamne, te rog binecuvântează toți profesorii, prietenii și rudele care se întorc la școală pentru a începe un nou an de studiu. Ajută-i să simtă încântarea și bucuria unui nou început. Dăruiește-le tot ce au nevoie în acest an. Dăruiește-le înțelepciune în acest an. Ajută-i pe profesori să repereze rapid micile suflete care vor avea nevoie de ceva în plus de la ei anul acesta. Ajută-i să aibă cuvinte potrivite și încurajări pentru fiecare elev. Dă-le multă dragoste. Izvorul de iubire din inima lor să nu sece niciodată, ci să curgă din abundență. Oferă profesorilor toată dragostea de care au nevoie. Dă-le, Doamne, energie. Ajută-i să se odihnească bine noaptea, astfel încât să fie odihniți și împrospătați în fiecare dimineață. Nu-i lăsa să-și ducă problemele și grijile la culcare cu ei noaptea. Dă-le răbdare cu elevii, cu părinții și conducerea școlii.

Te rog, Doamne, păstrează elevii și profesorii în siguranță în acest an. Ferește-i de accidente și atacurile celui rău. Fă ca elevii să fie încântați de această lume minunată și de tot ceea ce au de învățat despre ea. Ajută-i să fie interesați unul de celălalt, pentru că fiecare este o bogăție de descoperit, iar acest lucru este adevărat atât pentru elevi cât și pentru profesori.

Dă-le părinților inimi binevoitoare, pentru a se implica în viața școlii, cât și în împlinirea datoriilor școlare pe care fiii lor le au de realizat. Fă să fie un an cu adevărat minunat pentru toți cei implicați în educație. Fiecare să simtă, la sfârșitul anului, că a dat tot ce a avut mai bun din el. Amin.

Rugăciunea profesorului

Tată, tu ne aduni împreună la începutul acestui nou an școlar. Te rugăm să trimiți Duhul tău asupra noastră ca să putem fi întotdeauna atenți la prezența ta și la oportunitățile de te a vedea și a te sluji în cei din jurul nostru. Fă-ne capabili să putem preda bine prin exemplul propriei vieți, prin cunoștințele și dragostea noastră de a învăța, prin blândețea și grija noastră pentru elevii care ne sunt încredințați, prin tot ceea ce facem și spunem, și astfel să construim comunitatea școlii noastre. Te rugăm să putem contribui la îmbunătățirea societății și la creșterea Împărăției Fiului tău, Isus Cristos pe acest pământ, spre mai marea ta slavă. Amin

****

Tată ceresc,

Fă-mă capabil să predau ÎNȚELEPCIUNEA,

ca să-i ajut pe elevi să își modeleze mintea.

Fă-mă capabil să predau ADEVĂRUL,

ca să-i ajut pe elevi să își modeleze conștiința.

Încurajează-mă să predau cu VIZIUNE

ca să-i ajut pe elevi să își modeleze viitorul.

Dă-mi putere ca să predau cu IUBIRE,

ca să-i ajut pe elevi să modeleze lumea.

Amin.

***

Ajută-mă să fi un profesor excelent, să păstrez pacea în sala de clasă, pacea între elevii mei și mine, și să fiu drăguț și gentil cu fiecare dintre elevii mei. Ajută-mă să fiu recunoscător față de elevii mei, să țin în echilibru milostivirea și disciplina, într-o măsură dreaptă pentru fiecare elev, să apreciez în mod sincer, să critic constructiv, în așa fel încât critica să fie pe gustul elevilor mei. Ajută-mă să rămân atât de conștiincios încât lecțiile mele să fie mereu interesante, să înțeleg ce îl motivează pe fiecare dintre elevii mei, să accept limitările elevilor mei și să nu le folosesc împotriva lor. Ajută-mă să nu îmi judec elevii prea aspru, să fiu corect cu toți, să fiu un model bun, dar, înainte de toate, ajută-mă, Doamne, să arăt iubirea ta tuturor elevilor mei. Amin.

***

Doamne, aș vrea să-mi protejez elevii de emoțiile și problemele mele. Nu vreau ca sentimentele mele să împiedice predarea mea și învățarea lor. Doamne, dă-mi pacea pe care tu ai promis-o. Acea pace care depășește orice neînțelegere. Chiar dacă încă mai experimentez tulburări, acoperă orice greșeli pe care le-aș putea face cu dragostea ta. Lasă dragostea ta să vină asupra slăbiciunilor mele, iar această iubire să o pot revărsa apoi asupra elevilor mei. Fă să funcționeze în mine răbdarea, perseverența și, în cele din urmă, pacea. Amin

***

O, Dumnezeul meu, care ești bogat în milostivire și plin de iubire, eu vin la tine cu o inimă umilă pentru a cere binecuvântările tale în acest nou an școlar.

Binecuvântează conducerea școlii. Fă să lucrăm împreună în armonie.

Binecuvântează părinții. Fă să comunicăm în pace și înțelegere.

Binecuvântează elevii. Fă să aibă succes în toate strădaniile lor.

Binecuvântează eforturile mele. Fă să fiu o încurajare pentru toți.

Mulțumesc, Doamne, pentru toate darurile tale bune. Amin

O, Dumnezeul meu, care ești bogat în milostivire și plin de iubire, eu vin la tine cu o inimă umilă pentru a cere binecuvântările tale în acest nou an școlar.

Binecuvântează conducerea școlii. Fă să lucrăm împreună în armonie.

Binecuvântează părinții. Fă să comunicăm în pace și înțelegere.

Binecuvântează elevii. Fă să aibă succes în toate strădaniile lor.

Binecuvântează eforturile mele. Fă să fiu o încurajare pentru toți.

Mulțumesc, Doamne, pentru toate darurile tale bune. Amin

Rugăciunea părinților pentru profesori

Doamne Dumnezeule, dăruiește profesorilor copiilor noștri din abundența înțelepciunii tale. Pregătește inimile lor pentru a-i întâmpina și iubi pe copiii noștri și fă-ne capabili să le acordăm în schimb iubirea și respectul nostru. Dă-le harul ca să îi ajute și pe cei care se străduiesc mai puțin, curajul de a spune ceea ce trebuie spus, instrumentele și cunoștințe despre cum și când să vorbească cu iubire, precum și putere atunci când se simt neputincioși. Când se simt nevăzuți, amintește-le că nici un moment nu rămâne neobservat. Ei, în fiecare zi, modelează viitorul într-un milion de moduri mici, dar incredibil de importante. Suntem plini de recunoștință pentru darul învățării pe care îl împărtășesc copiilor noștri. Binecuvântează-i, Doamne, ca să poată vedea chiar și numai o licărire din modul în care slujirea lor va avea un impact veșnic asupra generațiilor viitoare. Amin.

Rugăciune pentru profesori la început de an școlar

Dumnezeul nostru, bogat în milostivire și plin de cea mai mare dragoste pentru noi, ne plecăm înaintea ta cu inimile smerite pentru a cere binecuvântările tale în acest nou an școlar.

Fă ca profesorii noștri să înceapă anul școlar cu forțe reînnoite, liberi de oboseală și gata să trăiască fiecare zi cu har, înțelepciune și bunătate. Cerem ca profesorii noștri să fie binecuvântați cu niște conducători, miniștri/inspectori/directori, care să aibă grijă de binele lor, să-i ajute să își împlinească bine misiunea, să-i încurajeze și să le ofere toate resursele și sprijinul necesar.

Cerem ca profesorii, elevii și părinții să aibă inimile pline de milostivire și de bunătate unul față de celălalt. Îți cerem, Doamne, răbdare, har și iertare când vine vorba de greșeli și neînțelegeri. Fă ca fiecare profesor să fie binecuvântat pentru a vedea rodul trudei sale. Fă ca fiecare profesor să fie binecuvântat ca să vadă elevii crescând în cunoaștere, îndemânare și înțelepciune. Cerem aceste binecuvântări, Doamne, în numele lui Isus, care este același ieri și astăzi și totdeauna. Amin

Rugăciune pentru profesori în timpul COVID

Doamne Dumnezeule, refugiul și puterea noastră, tu ne ești ajutor în vremuri de necaz. Venim la tine acum, lăsând deoparte toate neliniștile, pentru că știm că ții la noi. Te rugăm, Doamne, să ne mângâi în suferința actuală a epidemiei COVID. Dă-ne inimi pline de putere și curaj, căci am vrea ca tu să ne însoțești în toată această perioadă dificilă.

În aceste zile, profesorii și elevii se întorc înapoi la școală. Îți cerem să-i păstrezi în siguranță, Doamne. Dă-le profesorilor și elevilor încredere și siguranță până când pericolul va trece. Chiar dacă mergem prin valea umbrei morții, nu ne vom teme, pentru că tu ești cu noi și știm că putem îndura toate lucrurile prin Cristos, care ne dă putere.

Doamne, dă putere educatorilor noștri! Binecuvântează pe profesorii noștri cu pace, siguranță și curaj! Fă ca dragostea ta neclintită, Doamne, să coboare asupra noastră, după cum și noi sperăm în tine. Amin

***

Doamne, dă profesorilor puterea și curajul de purta povara suplimentară a învățării și a grijii pentru elevii lor în această perioadă de pandemie. Inspiră-i cu creativitate, ca în timp ce navighează pe Internet, mesajul lor să poată ajunge la inima și mintea elevilor. Umple-i cu pace ca să găsească modurile cele mai bune a de a aborda noile provocări cu care se vor întâlni în acest an școlar.

Rugăciunea profesorului pentru elevi

O, Dumnezeul meu, în tine mă încred; îndreaptă-ți urechea spre mine și ascultă-mi rugăciunea.

Mă rog, Doamne, pentru fiecare elev din clasa mea și din școala mea. Îți cer un an plin de pace, pentru ca elevii să învețe împreună în armonie unul cu celălalt.

Mă rog, Doamne, ca elevii mei să construiască prietenii puternice și ca fiecare elev să găsească un prieten care îl iubește în orice moment.

Îți cer, Doamne, să-mi binecuvântezi elevii cu inimi inteligente și urechi care caută cunoașterea.

Doamne, tu ești Domnul Păcii. Te rog să-i binecuvântezi pe elevii mei cu pace în orice moment și din toate punctele de vedere. Doamne, fii cu noi toți. Amin

***

Tată iubitor, te rog binecuvântează elevii mei cu inimi și minți deschise, cu urechi gata să asculte cuvântul tău. Binecuvântează acești copii cu Duhul milostivirii. Dă-le mâini și picioare gata să săvârșească binele în numele tău. Umple-le gura cu cuvinte frumoase, umple-le inima cu iubire și umple-le sufletul cu răbdare. Amin

***

Doamne, Dumnezeule, îți cer să binecuvântezi clasa mea. Te rog, umple-o cu pace și armonie. Te rog ca elevii mei să crească frumos, în prietenie unii cu alții. Binecuvântează-i pe elevii mei cu inteligența inimii și cu urechi ce doresc să cunoască. Doamne, fii cu noi toți. Amin

Rugăciunea profesorului pentru părinți

Tată iubitor, fă ca cuvintele gurii mele și reflecția inimii mele să fie plăcută înaintea ta.

Te rog, Doamne, să oferi o binecuvântare pentru fiecare părinte în acest an școlar. Fă ca noi să lucrăm împreună, să ne înțelegem și să comunicăm unii cu alții în pace și armonie până la sfârșit.

Fă ca părinții să-și educe copiii cu dragoste și dăruire, așa cum tu te îndrepți spre noi cu dragoste și dăruire. Fă ca părinții să-și crească pruncii în disciplină și învățătură, continuând acasă, munca pe care noi o facem la școală.

Îți cerem, Doamne, să ne binecuvântezi ca să nu ne descurajăm, ca să rămânem fideli în angajamentele noastre bune și să putem trăi în armonie pe tot parcursul anului școlar.

Fă ca pacea lui Cristos să domnească în inimile noastre și să ne amintim întotdeauna să fim recunoscători. Amin

Rugăciune de recunoștință pentru profesori

Îți mulțumim, Tată, pentru profesorii buni.

Îți mulțumim pentru profesorii care folosesc darurile lor pentru a-i sluji pe alții.

Îți mulțumim pentru profesorii care ne încurajează.

Îți mulțumim pentru profesorii care ne inspiră.

Îți mulțumim pentru profesorii care ne învață din toată inima.

Îți mulțumim pentru profesorii care ne învață cu demnitate și bunătate.

Îți mulțumim pentru profesorii care ne învață cu înțelepciune și sensibilitate.

Îți mulțumim, Tată, pentru profesorii buni.

***

Doamne, Tatăl nostru, știm că de la tine vin darurile bune. Venim acum la tine ca să-ți mulțumim pentru darul profesorilor buni.

Mulțumim pentru profesorii care predau ce este bine. Mulțumim pentru profesorii care își folosesc darul de a preda pentru a sluji celorlalți. Mulțumim pentru profesorii care încurajează elevii și îi instruiesc cu răbdare. Mulțumim pentru profesorii care îi inspiră pe elevi, care îi ajută să crească și îi pregătesc pentru viitor.

Mulțumim, Tată blând, pentru profesorii care predau din toată inima, ca și cum ar lucra pentru tine. Mulțumim pentru profesorii care predau cu integritate, oferind un exemplu de bunătate. Mulțumim pentru profesorii care predau cu înțelepciune și bunătate.

Mulțumim, Tată Ceresc, pentru profesorii care fac tot posibilul să ajute elevii mai slabi. Mulțumim pentru profesorii care ne arată prin viața lor învățătura lui Isus care spune: "Este mai bine să dai decât să primești". Te rugăm, Doamne, să îi răsplătești pe profesorii noștri pentru tot ceea ce au făcut și să îi binecuvântezi cu o răsplată cerească.

Doamne, te rugăm să-i binecuvântezi pe profesorii noștri; fă să strălucească fața ta asupra lor și fii milostiv cu ei; Doamne, privește la profesorii noștri și revarsă pace asupra lor. Prin Cristos Domnul nostru. Amin

Rugăciunea unui elev la începutul unui nou an școlar

Iată-ne, Doamne, suntem pregătiți! Vrem să începem o nouă aventură cu tine, pregătiți să învățăm de la tine să iubim din nou, să iubim mai mult. Dorim să lucrăm la o lume mai bună și mai frumoasă, împreună cu tine vrem să-i dăm culoare ca s-o facem diferită, să devină o casă mereu cu ușile deschise unde toți să se simtă îmbrățișați de iubirea Ta. Amin

***

Doamne, Isuse, îți cer să mă ajuți să încep cu bine acest nou an școlar. Fă să experimentez prezența ta în fața multor binecuvântări pe care le-ai pus în viața mea.

Deschide-mi ochii în fața noilor provocări și oportunități deosebite pe care le aduce acest nou an școlar. Deschide-mi mintea și inima în fața profesorilor și prietenilor noi.

Dă-mi o inimă generoasă pentru a fi entuziast atunci când studiez și curajos ca să accept noile oportunități.

Ajută-mă să fiu atent la profesorii mei și să pot experimenta prezența ta în noii mei prieteni. Isuse, inspiră-mă ca să fac ceea ce este cel mai bine în acest nou an. Amin.

***

Îți mulțumesc, Doamne, pentru că, prin intermediul școlii și al studiului, îmi dăruiești posibilitatea de a dezvolta cele mai frumoase capacități ale mele, în această comunitate de colegi, profesori și colaboratori; ajută-ne să trăim în înțelegere și armonie. Învață-mă să fiu sârguincios, susține-mă în munca mea, fă să mă bucur împreună cu familia mea pentru toate rezultatele pe care le voi obține cu ajutorul tău. Amin

TEXTE BIBLICE PROPUSE PENTRU CELEBRĂRILE SPECIALE ORGANIZATE CU OCAZIA ÎNCEPUTULUI DE AN ȘCOLAR

LECTURA I

Iată, pun astăzi înaintea voastră binecuvântarea și blestemul.

Citire din cartea Deuteronomului 30,15-20

Moise a vorbit poporului spunând: "Iată, îți pun astăzi înainte viața și binele, moartea și răul: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău să umbli pe căile lui și să păzești poruncile lui, legile și rânduielile lui, ca să trăiești și să te înmulțești, și ca Domnul Dumnezeul tău să te binecuvânteze în țara pe care o vei lua în stăpânire. Dar dacă inima ta se va abate, dacă nu vei asculta și, lăsându-te amăgit, te vei închina altor zei și le vei sluji, vă spun astăzi că veți pieri și nu veți avea zile multe în țara pe care o veți lua în stăpânire, după ce veți trece Iordanul. Iau azi cerul și pământul ca martori că am pus înaintea voastră viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege, așadar, viața, ca să trăiești tu și seminția ta. Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, să asculți glasul lui și să te alipești de el, căci de aceasta atârnă viața ta și lungimea zilelor tale, și numai așa vei putea locui în țara pe care Domnul Dumnezeul tău cu jurământ a făgăduit-o părinților tăi, lui Abraham, lui Isaac și lui Iacob, că le-o va da".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 1,1-2.3.4 și 6

R.: Fericit este omul care umblă pe căile Domnului.

Fericit este omul care nu ia parte la sfatul celor răi,

nu urmează calea păcătoșilor

și nu se așază lângă cei care batjocoresc;

dar își găsește plăcerea în Legea Domnului

și la Legea lui cugetă ziua și noaptea. R.

El este ca pomul sădit lângă un izvor de apă,

care aduce rod la timpul potrivit;

frunzele lui nu se veștejesc

și tot ce începe duce la bun sfârșit. R.

Nu tot așa este cu cei răi, nu tot așa,

ei sunt ca pleava, pe care o spulberă vântul.

Căci Domnul cunoaște calea celor drepți,

iar drumul pe care merg cei răi duce la pieire. R.

sau

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 18,8.9.10.15 (R.: cf. In 6,63b)

R.: Cuvintele tale, Doamne, sunt duh și viață.

Legea Domnului este desăvârșită,

înviorează sufletul;

mărturia Domnului este adevărată,

îl face înțelept pe cel neștiutor. R.

Orânduirile Domnului sunt drepte,

înveselesc inima,

poruncile Domnului sunt strălucitoare,

luminează ochii. R.

Frica de Domnul este curată;

rămâne în veacul veacului;

judecățile Domnului sunt adevărate,

toate sunt drepte. R.

Plăcute să fie înaintea ta cuvintele mele

și cugetul inimii mele,

Doamne, stânca mea

și mântuitorul meu! R.

ALELUIA Ps 111,7

(Aleluia) Inima celui drept este în siguranță pentru că se încrede în Domnul. (Aleluia)

EVANGHELIA

Cât de îngrijorați am fost tatăl tău și cu mine, căutându-te!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 2,41-51a

În fiecare an părinții lui Isus mergeau de sărbătoarea Paștelui la Ierusalim. Când copilul avea doisprezece ani, ei au mers la Ierusalim ca de obicei. Terminându-se zilele de sărbătoare, pe când se întorceau acasă, copilul Isus a rămas în Ierusalim, dar părinții lui n-au băgat de seamă. Socotind că este împreună cu tovarășii lor de drum, au mers cale de o zi, înainte de a-l căuta printre rude și cunoscuți. Negăsindu-l, s-au întors la Ierusalim continuând să-l caute. După trei zile l-au găsit în templu, șezând în mijlocul învățătorilor, ascultându-i și punându-le întrebări. Toți care îl auzeau rămâneau uimiți de priceperea și răspunsurile lui. Văzându-l, părinții lui au rămas înmărmuriți și mama lui i-a zis: "Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Cât de îngrijorați am fost, căutându-te, tatăl tău și cu mine". Dar el le-a zis: "Cum de m-ați căutat? Nu știați că trebuie să fiu în casa Tatălui meu?" Dar ei n-au înțeles cele spuse de el. El a coborât cu ei, a venit la Nazaret și era supus lor.

Cuvântul Domnului

sau

VERS LA EVANGHELIE Mt 4,4b

Nu numai cu pâine trăiește omul, dar și cu tot cuvântul care vine din gura lui Dumnezeu.

EVANGHELIA

Voi așa să vă rugați.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 6,7-15

În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: "Când vă rugați, nu spuneți vorbe multe ca păgânii. Ei își închipuie că datorită vorbăriei lor vor fi ascultați. Așadar, nu faceți ca ei, căci știe Tatăl vostru de ce aveți nevoie, mai înainte de a-i cere. Voi deci așa să vă rugați: Tatăl nostru, care ești în ceruri, sfințească-se numele tău; vie împărăția ta; facă-se voia ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne mântuiește de Cel Rău".

Cuvântul Domnului

sau

ALELUIA In 13,34

(Aleluia) Poruncă nouă vă dau vouă, spune Domnul; să vă iubiți unul pe altul, cum v-am iubit și eu pe voi. (Aleluia)

EVANGHELIA

Bine, servitor bun și credincios! Ai folosit bine puținul care ți-a fost încredințat, ia parte la bucuria stăpânului tău!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 25,14-30

În acel timp, Isus le-a spus această parabolă: "Un om având de plecat într-o călătorie lungă, a chemat la el pe servitorii săi și le-a încredințat avuția sa. Unuia i-a dat cinci talanți, altuia doi și altuia unul: fiecăruia după puterea lui. Apoi a plecat. Îndată, cel care a primit cinci talanți a mers în grabă, i-a valorificat și a câștigat încă cinci talanți. La fel și cel care primise doi talanți a câștigat cu ei încă doi. Iar cel care a primit un talant s-a dus, a săpat o groapă în pământ și a ascuns în ea talantul stăpânului său. După multă vreme, stăpânul s-a întors și a cerut cont servitorilor săi. Cel care primise cinci talanți, a adus alți cinci talanți și a zis: "Doamne, mi-ai încredințat cinci talanți; iată am mai câștigat alți cinci cu ei". Stăpânul i-a spus: "Bine, servitor bun și credincios! Ai folosit bine puținul care ți-a fost încredințat, mult îți voi încredința de acum; ia parte la bucuria stăpânului tău!". A venit și cel cu doi talanți și a spus: "Doamne, mi-ai încredințat doi talanți, iată am mai câștigat alți doi cu ei". Stăpânul i-a spus: "Bine, servitor bun și credincios, ai folosit bine puținul care ți-a fost încredințat, mult îți voi încredința de acum; intră în bucuria stăpânului tău". Venind, apoi, și cel care primise un talant, a spus: "Doamne, știam că ești un om aspru, care seceri unde n-ai semănat și culegi de unde n-ai împrăștiat sămânța. De teamă, m-am dus și am ascuns talantul tău în pământ; iată, ai ce este al tău!". Stăpânul i-a răspuns: "Slugă rea și leneșă, știai că secer unde nu am semănat și culeg de unde nu am împrăștiat sămânța; prin urmare se cuvenea să pui banii mei la bancă și astfel, la întoarcere, aș fi luat ce este al meu cu dobândă. Așadar, luați de la el talantul și dați-l celui care are zece talanți. Căci celui care are i se va mai da și-i va prisosi; dar de la cel care nu are, și ceea ce are i se va lua. Iar pe servitorul acesta netrebnic aruncați-l afară în întuneric; acolo va fi plânset și scrâșnire din dinți".

Cuvântul Domnului

sau

ALELUIA Lc 14,27

(Aleluia) Cine nu-și poartă crucea și nu vine după mine, spune Domnul, acela nu poate fi ucenicul meu. (Aleluia)

Oricine dintre voi nu renunță la toate bunurile sale, nu poate fi ucenicul meu.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 14,28-35

Cine dintre voi, voind să zidească un turn nu stă mai întâi să calculeze cheltuielile și să vadă dacă are cu ce să-l termine? Altfel s-ar putea întâmpla ca, după ce a pus temelia să nu-l poată termina și astfel toți cei care-l văd, să râdă de el, zicând: "Iată un om care a început să zidească, dar nu a fost în stare să-și termine lucrul!". Sarea este bună; dar dacă și sarea își pierde gustul, cum și-l va mai recăpăta? Nu mai este bună nici pentru pământ, nici pentru gunoi: se aruncă afară. Cine are urechi pentru a asculta, să asculte!".

Cuvântul Domnului

Oficiul pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli


 

lecturi: 2943.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat