Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Preasfințitului Iosif Păuleț la începutul anului școlar 2021-2022

Căci el dă omului plăcut lui înțelepciune, știință și bucurie (Eclesiastul 2,26)

Dragi copii și tineri,

Cu ajutorul Domnului începeți un nou an școlar. Un drum nou se deschide în fața voastră. Deja de la o vârstă fragedă, copilul începe să pună întrebări părinților, elevul se exprimă cu privire la noutățile, la curiozitățile pe care le întâlnește, așteptând explicații de la cei mai mari, de la învățători și profesori, adultul și chiar omul în vârstă caută noi răspunsuri la multiplele provocări de care a avut parte în viața sa.

Iată că tocmai acum începe un nou timp favorabil pentru a găsi răspunsuri la întrebările pe care le purtați în ființele voastre și la multe alte întrebări care vor izvorî în mintea și inima voastră pe măsură ce vă dedicați cu bucurie și curaj învățării, descoperirii tainelor cunoașterii.

Se deschide în fața voastră un câmp vast al științei, al înțelepciunii lui Dumnezeu, pe care, în iubirea sa imensă pentru voi, vi-l pune la dispoziție. Vă stau înainte atâtea lucruri de explorat, atâtea comori de descoperit, atâtea experiențe de trăit!

Pentru a păși în siguranță pe acest drum, vă sunt alături părinții, bunicii și tutorii, care se îngrijesc să aveți toate cele necesare pentru a putea învăța. Vă sunt aproape frații și surorile, colegii de școală, care cu entuziasmul lor vă inspiră și vă îndreaptă atenția spre frumuseți pe care poate încă nu le-ați observat. Vă însoțesc învățătorii și profesorii care vă luminează mintea nu doar prin metodele pedagogice și prezentarea tezaurului diferitelor științe, dar și prin inima lor deschisă, ca să vă stimuleze și pe voi la o deschidere tot mai mare spre cunoaștere.

Dar cel mai mult vă cuprinde și vă copleșește cu iubirea sa gingașă însuși Cristos, care vă invită cu ardoare să descoperiți în inima sa, care arde de iubire pentru noi, toate comorile înțelepciunii și ale științei.

Este fermecător să putem simți că atunci când înțelegem cu mintea dar primim și cu inima, începe să vibreze în noi o bucurie de nedescris pentru ceea ce însuși Domnul ne descoperă.

Dragi profesori, învățători, educatori,

Isus ne învață această atitudine a inimii deschise, când ne invită să privim crinii câmpului și păsările cerului sau atunci când, în prezența unui om în căutare, "privindu-l, l-a îndrăgit" (Mc 10,21). El cu adevărat știa să stea pe deplin prezent în fața fiecărei ființe umane și în fața fiecărei creaturi... (Laudato si, 226)

O astfel de privire a lui Cristos, care îndrăgește persoanele, așteaptă și elevii care vă sunt încredințați! Vă încurajez astăzi să nu lăsați ca privirea plină de dragoste a Domnului să rămână singură, fără a o imita! De asemenea, nu lăsați ca această privire să fie așteptată în zadar de copiii care vă sunt încredințați spre educație! Fiți adevărate călăuze bune și generoase pentru elevi, pe acest drum al cunoașterii pe care îl străbat sub îndrumarea voastră! Învățați-i să iubească creația lui Dumnezeu! Grija față de natură este parte dintr-un stil de viață care implică și capacitatea de a trăi împreună și de comuniune. Isus ne-a amintit că îl avem pe Dumnezeu ca Tatăl nostru comun și că acest lucru ne face frați. (Laudato si, 228). Învățați-i pe copii și tineri să trăiască în pace, iubire și ajutor reciproc. Trebuie să simțim din nou că avem nevoie unii de alții, că avem o responsabilitate față de ceilalți și față de lume, că merită să fim buni și cinstiți. (cf. Laudato si, 229).

Biserica ni-l oferă în mod special anul acesta ca model pe Sfântul Iosif, care poate fi imitat atât de elevi, cât și de dascălii lor, mai ales datorită curajului creativ prin care a știut să găsească soluții, fiind inspirat de Dumnezeu, la situațiile dificile prin care trecea familia sfântă.

Dragi copii și tineri, iubiți părinți și stimați educatori și profesori

În finalul acestui mesaj doresc să vă reamintesc câteva gânduri pe care le-am adresat întregii comunități creștine din Dieceza de Iași, în scrisoarea pastorală "Împreună pe calea speranței", pentru a reîmprospăta în noi speranța și bucuria care izvorăsc din Cristos, unicul și marele nostru Învățător și Maestru:

Cristos este speranța noastră și spre el suntem chemați să privim, mai ales în aceste timpuri de grea încercare. Spre el să privim și de la el să repornim!

Dar ce înseamnă a reporni de la Cristos? Înseamnă a-l întâlni cu adevărat pe el, Viața cea adevărată, și a ne lăsa vindecați de iubirea lui; a nu ne lăsa stăpâniți de frică și nesiguranță, ci a merge pe urmele sale lăsându-ne ghidați de el; a fi convinși că nu există nicio situație, eveniment sau experiență în care el să nu fie prezent și să nu ne ofere ajutorul său. Înseamnă a-l urma pe el chiar și atunci când acest lucru nu ne este prea comod sau chiar dacă ne costă; a ne poziționa mereu în spatele lui, nu a-i cere ca el să ne urmeze pe noi sau a pretinde ca el să facă ceea ce voim noi. Înseamnă a ne pune toată încrederea în el și a-l mărturisi în mod convingător, nu doar cu limba, ci mai ales cu viața noastră.

Să porniți, așadar, pe acest nou drum școlar cu mintea luminată de Duhul lui Dumnezeu care ne călăuzește în tot adevărul (cf. In 16,13) și cu inima plină de curajul și de speranța care ne vine de la Domnul (cf. Ps 62,5).

Cu binecuvântare arhierească,

episcopul vostru,
† Iosif

* * *

PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală "Împreună pe calea speranței" (25 noiembrie 2020)


 

lecturi: 1008.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat