Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși-Corni: Misiuni populare și hramul comunității

Comunitatea "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși-Corni a trăit momente de har în perioada 6-8 septembrie 2021, când au avut loc misiunile populare, predicator fiind pr. Ioan Balan, director spiritual la Seminarul liceal "Sfântul Iosif" din Bacău.

Punctele principale ale predicilor de misiune au fost: "Familia, Credința și Sfânta Euharistie". În cuvântul de introducere: "De ce familia și Euharistia sunt în criză", părintele predicator ne-a conștientizat despre provocările actuale ce duc în derizoriu valorile credinței și ale familiei creștine îndepărtându-ne de adevăratul izvor din viața noastră care este Sfânta Euharistie. Astfel, am meditat despre Familia și Euharistia în planul și gândul lui Dumnezeu.

Următoarele idei propuse :

- Dumnezeu care este iubire: cheamă, ne cheamă să dăruim iubire acolo unde lipsește, să fim personificarea iubirii divine. Cu cât îi căutăm fața lui Isus în frații noștri, cu atât Dumnezeu își manifestă iubirea sa în viața noastră.

- Chemarea la viață, la existență a fiecărei persoane. Egoismul și comoditatea zilelor noastre propagate în mass-media au un antidot: Sfânta Euharistie. Este modelul prin excelență de dăruire și iubire a lui Isus; este model pentru familia de azi; în Euharistie găsim puterea de a lupta împotriva curentelor ideologice ce propagă doar plăcerea, în defavoarea vieții și iubirii autentice.

- Chemarea la sacrificiu, acceptarea suferinței în viața noastră dându-i un nume. Va fi ca o completare a suferințelor Mântuitorului, dar și ca o contribuție proprie la lucrarea de mântuire a noastră, a celor pentru care oferim suferința.

- Chemarea la iubire: părintele predicator a făcut paralela între iubirea umană, naturală dintre soți, dintre părinți și copii, dintre frați, transformată de iubirea supranaturală, sfințită de iubirea lui Dumnezeu care ne face capabili de sacrificiu, de oferirea vieții proprii în ajutorarea aproapelui.

Liturghia hramului din ziua de 8 septembrie a fost prezidată de pr. Ionel-Emilian Dumea, vicar provincial al Provinciei Fraților Minori Conventuali "Sfântul Iosif" din România, însoțit la altar de parohul comunității, pr. Petrică Olariu, de preoții vicari, dar și de câțiva preoți invitați din alte parohii, unii originari din Huși, care au dat o notă de solemnitate sărbătorii.

Tema predicii hramului, "Maria, exemplu de mamă și chivot al Euharistiei", ne-a ajutat să înțelegem valoarea exemplului în familie, a fiecărui părinte pentru copiii lor. Sfânta Fecioară este exemplul prin excelență de învățătoare în familie, de apărătoare a valorilor în viața de credință, dar, mai ales, de păstrătoare a comorii cerului. Ea ni-l oferă pe Isus, arătându-ne calea, adevărul și viața.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har, mulțumim părintelui Balan pentru metodele pline de lirism prin care a pătruns în sufletele noastre intrând delicat, "în vârful picioarelor" simțindu-ne fascinați de divin, învăluiți de iubirea tainică a Tatălui ceresc. Îl asigurăm că ne vom ruga pentru Sfinția Sa, pentru activitatea pe care o desfășoară cu adolescenții și tinerii de azi; multă sănătate, răbdare, autenticitate și har în pastorație!

Cipriana Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-8 septembrie: Huși-Corni: Misiuni populare și hramul comunității


 

lecturi: 1494.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat