Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un mesaj comun pentru îngrijirea creației

Mesajul comun al Sfântului Părinte Francisc, al Sanctității Sale Bartolomeu I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, și al Excelenței Sale Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury, pentru ocrotirea creației, semnat la 1 septembrie 2021, de Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației.

Timp de peste un an toți am experimentat efectele devastatoare ale unei pandemii globale: toți, săraci sau bogați, slabi sau puternici. Unii au fost mai protejați sau mai vulnerabili decât alții, însă răspândirea rapidă a infecției a comportat ca să depindem unii de alții în eforturile noastre pentru a fi în siguranță. Am înțeles că, în înfruntarea acestei calamități mondiale, nimeni nu este în siguranță până când nu sunt toți în siguranță, că acțiunile noastră influențează cu adevărat asupra celorlalți și că ceea ce facem astăzi influențează ceea ce se va întâmpla mâine.

Nu sunt lecții noi, dar a trebuit să le înfruntăm din nou. Să nu irosim acest moment. Trebuie să decidem ce fel de lume vrem să lăsăm generațiilor viitoare. Dumnezeu poruncește: "Alege viața ca să trăiești tu și descendența ta" (Dt 30,19). Trebuie să alegem să trăim în mod diferit; trebuie să alegem viața.

Septembrie este celebrat de mulți creștini ca Timp al Creației, o oportunitate pentru a se ruga și a se îngriji de creația lui Dumnezeu. În timp ce liderii mondiali se pregătesc pentru a se întâlni la Glasgow în noiembrie pentru a delibera cu privire la viitorul planetei noastre, ne rugăm pentru ei și reflectăm asupra alegerilor pe care toți trebuie să le facem. De aceea, drept conducători ai Bisericilor noastre, îi îndemnăm pe toți, oricare ar fi credința lor sau viziunea despre lume, să încerce să asculte strigătul pământului și al persoanelor sărace, examinând propriul comportament și angajându-se să facă sacrificii semnificative pentru binele pământului pe care Dumnezeu ni l-a dăruit.

Importanța sustenabilității

În tradiția noastră creștină comună, Scripturile și sfinții oferă perspective iluminante pentru a înțelege fie realitățile prezentului, fie promisiunea a ceva mai mare decât ceea ce trăim în acest moment. Conceptul de administrare - de responsabilitate individuală și colectivă pentru dota pe care ne-a dat-o Dumnezeu - constituie un punct de plecare esențial pentru sustenabilitatea socială, economică și ambientală. În Noul Testament citim despre omul bogat și nesăbuit care adună o mare abundență de grâu, uitând că viața sa este limitată (Lc 12,13-21). Auzim despre fiul risipitor, care ia înainte moștenirea sa numai pentru a o irosi și a ajunge înfometat (Lc 15,11-32). Suntem avertizați cu privirea la adoptarea de opțiuni pe termen scurt, în aparență mai puțin scumpe, să construim pe nisip în loc să construim pe stâncă, așa încât casa noastră comună să reziste în fața furtunilor (Mt 7,24-27). Aceste relatări ne invită să adoptăm o viziune mai amplă și să recunoaștem locul nostru în istoria lungă a omenirii.

Însă am luat-o în direcția opusă. Am maximizat propriul nostru interes în defavoarea generațiilor viitoare. Concentrându-ne pe bogăția noastră, descoperim că bunurile pe termen lung, între care abundența naturii, sunt consumate pentru avantajul pe termen scurt. Tehnologia a deschis noi posibilități de progres, dar și de acumulare de bogăție nelimitată, și mulți dintre noi se comportă în moduri care demonstrează preocupare scăzută față de celelalte persoane sau față de limitele planetei. Natura este rezistentă la șocuri, și totuși delicată. Deja asistăm la consecințele refuzului nostru de a o proteja și de a o ocroti (Gen 2,5). Acum, în acest moment, avem o oportunitate pentru a ne căi, pentru a ne întoarce cu determinare, pentru a ne îndrepta spre direcția opusă. Trebuie să urmărim mai degrabă generozitatea și corectitudinea în modurile în care trăim, muncim și folosim banii decât câștigul egoist.

Impactul asupra persoanelor care conviețuiesc cu sărăcia

Actuala criză climatică spune mult despre cine suntem și despre modul în care vedem și tratăm creația lui Dumnezeu. Ne aflăm în fața unei dreptăți severe: pierdere de biodiversitate, degradare ambientală și schimbare climatică sunt consecințele inevitabile ale acțiunilor noastre, pentru că am consumat cu lăcomie mai multe resurse ale pământului decât poate să suporte planeta. Însă ne aflăm și în fața unei profunde nedreptăți: persoanele care îndură consecințele mai catastrofale ale acestor abuzuri sunt cele mai sărace de pe planetă și care au avut mai puțină responsabilitate în provocarea lor. Slujim un Dumnezeu al dreptății, care se complace în creație și creează fiecare persoană după chipul său, dar care ascultă și strigătul persoanelor sărace. De aceea, există în noi o chemare înnăscută de a răspunde cu angoasă atunci vedem această nedreptate devastantă.

Astăzi plătim prețul. Dezastrele atmosferice și naturale extreme din ultimele luni ne revelează din nou cu mare forță și cu un mare preț uman că schimbarea climatică nu este numai o provocare viitoare, ci și o problemă de supraviețuire imediată și urgentă. Inundații, incendii și secete răspândite amenință continente întregi. Nivelurile mărilor cresc, constrângând comunități întregi să se mute; cicloane devastează regiuni întregi, ruinând vieți și mijloace de subzistență. Apa a devenit mai puțină și stocurile de hrană sunt nesigure, provocând conflict și dislocare pentru milioane de persoane. Am văzut asta deja în locuri unde persoanele depind de proprietăți agricole pe scară mică. Astăzi vedem asta în țările mai industrializate, unde și infrastructurile sofisticate nu pot să împiedice complet distrugerea extraordinară.

Mâine ar putea să fie mai rău. Copiii și adolescenții de astăzi se vor afla în fața unor consecințe catastrofale dacă nu ne asumăm acum responsabilitatea, drept "colaboratori ai lui Dumnezeu" (Gen 2,4-7), de a susține lumea noastră. Auzim adesea despre tineri care înțeleg că viitorul lor este amenințat. Pentru binele lor, trebuie să alegem să mâncăm, să călătorim, să cheltuim, să investim și să trăim în mod diferit, gândindu-ne nu numai la interesul și la câștigurile imediate, ci și la beneficiile viitoare. Ne căim de păcatele generației noastre. Suntem alături de frații noștri și surorile noastre mai tineri din toată lumea în rugăciune evlavioasă și acțiune angajată, pentru un viitor care să corespundă tot mai mult cu promisiunile lui Dumnezeu.

Imperativul cooperării

În timpul pandemiei am înțeles cât de vulnerabili suntem. Sistemele noastre sociale au cedat și am descoperit că nu putem controla totul. Trebuie să recunoaștem că modurile în care folosim banii și organizăm societățile noastre nu i-au favorizat pe toți. Ne regăsim slabi și neliniștiți, scufundați de o serie de crize: sanitară, ambientală, alimentară, economică și socială, care toate sunt profund interconectate.

Aceste crize ne pun în fața unei alegeri. Ne aflăm în poziția unică de a decide dacă să le înfruntăm cu puțină clarviziune și speculând sau dacă să le percepem ca o oportunitate de convertire și transformare. Dacă ne gândim la omenire ca la o familie și lucrăm împreună pentru un viitor bazat pe binele comun, vom putea ajunge să trăim într-o lume foarte diferită. Împreună putem împărtăși o viziune despre viață în care toți prosperă. Împreună putem alege să acționăm cu iubire, dreptate și milostivire. Împreună putem merge spre o societate mai dreaptă și satisfăcătoare, având în centru pe cei care sunt mai vulnerabili.

Însă acest lucru comportă să se facă schimbări. Fiecare dintre noi, individual, trebuie să-și asume responsabilitatea modului în care sunt folosite resursele noastre. Acest drum cere o colaborare mai strânsă între toate Bisericile în angajarea lor de a se îngriji de creație. Împreună, comunități, Biserici, orașe și națiuni, trebuie să schimbăm direcția și să descoperim noi moduri de a colabora pentru a da la o parte barierele tradiționale dintre popoare, pentru a înceta să concurăm pentru resurse și pentru a începe să colaborăm.

Celor care au responsabilități mai mari - în fruntea administrațiilor, gestionând firme, angajând persoane sau investind fonduri - noi le spunem: alegeți profituri centrate pe persoane; faceți sacrificii pe termen scurt pentru a salvgarda viitorul nostru al tuturor; deveniți lideri în tranziția spre economii drepte și sustenabile. "Cui i s-a dat mult, mult i se va cere" (Lc 12,48).

Aceasta este prima dată când noi trei ne simțim constrânși să înfruntăm împreună urgența sustenabilității ambientale, impactul său asupra sărăciei persistente și importanța cooperării mondiale. Împreună, în numele comunităților noastre, facem apel la inima și la mintea fiecărui creștin, a fiecărui credincios și a fiecărei persoane de bunăvoință. Ne rugăm pentru liderii noștri care se vor reuni la Glasgow pentru a decide viitorul planetei noastre și al locuitorilor săi. Încă o dată amintim Scriptura: "Alege viața ca să trăiești tu și descendența ta" (Dt 30,19). A alege viața înseamnă a face sacrificii și a exercita autocontrol.

Noi toți - oricine și oriunde ne aflăm - putem avea un rol în modificarea răspunsului nostru colectiv la amenințarea fără precedent a schimbării climatice și a degradării ambientale.

A avea grijă de creația lui Dumnezeu este un mandat spiritual care cere un răspuns de angajare. Acesta este un moment critic. Este vorba de viitorul copiilor noștri și al casei noastre comune.

1 septembrie 2021

 
Patriarh Ecumenic Papa Arhiepiscop de Canterbury
Bartolomeu Francisc Justin

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 292.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat