Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Textul de bază pentru faza de consultare

În ascultarea credincioșilor

de Salvatore Cernuzio

A asculta, "fără prejudecăți". a lua cuvântul, "cu curaj și parresia". A dialoga, cu Biserica, societatea și celelalte confesiuni creștine. Secretariatul general al Sinodului publică Documentul pregătitor și Vademecum pentru a indica liniile directoare după care se va orienta drumul Sinodului despre sinodalitate care va fi deschis solemn la 9-10 octombrie 2021 la Roma și la 17 octombrie 2021 în Bisericile particulare, pentru a se încheia după aceea cu adunarea episcopilor din lume în Vatican în 2023.

Documentul vrea să fie mai ales un instrument pentru a favoriza prima fază de ascultare și consultare a poporului lui Dumnezeu în Bisericile particulare care, din octombrie 2021, se va încheia în aprilie 2022: "Un soi de șantier sau de experiență pilot". În timp ce Vademecum este conceput ca "un manual" care oferă "sprijin practic" referenților diecezani pentru a pregăti și a reuni poporul lui Dumnezeu. În el se prezintă izvoare liturgice și biblice și rugăciuni online, precum și exemplele recentelor exerciții sinodale și un glosar de termeni pentru procesul sinodal. "Nu o carte de reguli", se specifică, ci "un ghid pentru a susține eforturile fiecărei Biserici locale", ținând cont de culturi, contexte, resurse și legături.

La baza celor două publicații ale Secretariatului Sinodului este o întrebare de fond: "Cum se realizează astăzi, la diferite niveluri (de la cel local la cel universal) acel «a merge împreună» care permite Bisericii să vestească evanghelia, conform cu misiunea care i-a fost încredințată; și ce pași ne invită Duhul să facem pentru a crește ca Biserică sinodală?".

Pentru a răspunde la această întrebare sunt indicați pași concreți. Înainte de toate a trăi "un proces eclezial participat și inclusiv", care să ofere fiecăruia - îndeosebi celui care se află la margine - "oportunitatea de a se exprima și de a fi ascultat"; după aceea "a recunoaște și a aprecia bogăția și varietatea darurilor și carismelor" și "a examina cum sunt trăite în Biserică responsabilitatea și puterea și structurile cu care sunt gestionate", făcând să se evidențieze "prejudecăți și practici deformate care nu sunt înrădăcinate în evanghelie". De asemenea, se cere să se "acrediteze comunitatea creștină ca subiect credibil și partener credibil", în parcursuri de dialog, reconciliere, incluziune, participare. De asemenea, se îndeamnă la "regenerarea relațiilor" dintre creștini, cu reprezentanții altor confesiuni, cu organizațiile din societatea civilă și mișcările populare.

Așadar, pași concreți care se desfășoară într-un cadru istoric "marcat de schimbări epocale", începând de la "tragedia globală" de Covid care a făcut "să explodeze" inegalități preexistente, dar și într-un context în care Biserica trebuie să înfrunte în interiorul ei lipsa de credință, corupția și, mai ales, "suferința trăită de minori și persoane vulnerabile din cauza abuzurilor sexuale, de putere și de conștiință" comise de cler.

Tocmai în aceste "brazde săpate de suferințele de tot felul" înfloresc, totuși, "noi limbaje ale credinței" și "noi parcursuri" pentru a refonda "drumul vieții creștine și ecleziale". Pentru Secretariatul Sinodului "este motiv de mare speranță că nu puține Biserici au demarat deja întâlniri și procese de consultare a poporului lui Dumnezeu". Sunt citate cazurile din America Latină, Caraibe, Australia, Germania și Irlanda și ale altor Sinoade diecezane în toată lumea: toate sunt ocazii pentru a oferi spații de participare și valorizare a laicilor, mai ales a femeilor și tinerilor așa cum s-a cerut în Sinoadele precedente.

Cu privire la laici, documentul reafirmă că toți cei botezați sunt "subiecți activi ai evanghelizării", de aceea este fundamental ca în parcursul sinodal păstorii "să nu se teamă să fie în ascultarea turmei încredințate lor". De fapt, într-o Biserică sinodală fiecare "are ceva de învățat": credincioși, cler, însuși episcopul de Roma. "Unul în ascultarea altora și toți în ascultarea Duhului Sfânt", se reafirmă. Și pentru că "o Biserică sinodală este un semn profetic pentru o comunitate a națiunilor incapabilă să propună un proiect împărtășit, prin care să urmărească binele tuturor".

Mai în concret, textul pregătitor propune întrebările pentru a conduce consultarea poporului lui Dumnezeu. Totul pornind de la o întrebare de fond: "Cum se realizează astăzi acel «a merge împreună» în Biserica voastră particulară?".

Invitația este de a se întreba ce experiențe s-au desfășurat în propria dieceză în această privință; ce bucurii, dificultăți sau, chiar, răni au provocat; care sunt perspectivele de schimbare și pașii de făcut. În recitirea experiențelor, trebuie ținut cont de raporturile interne în Bisericile particulare între păstori, parohii, comunități, dar și între episcopi (între ei și cu papa), cu organismele intermediare și după aceea și integrarea diferitelor forme de viață călugărească și consacrată, de asociații și mișcări laicale, de instituții de diferite tipuri (școli, spitale, universități, fundații, realități de caritate). De luat în considerare și relațiile și eventuale inițiative comune cu celelalte religii, cu persoanele îndepărtate de credință, cu lumea politicii, a culturii, a finanțelor, a muncii, a sindicatelor, a minorităților.

În sfârșit, în documentul pregătitor se ilustrează zece nuclee tematice pentru a împărți "sinodalitatea trăită". Ele trebuie aprofundate pentru a îmbogăți ulterior consultarea.

Însoțitori de călătorie: adică a reflecta despre cine face parte din ceea ce definim "Biserica noastră", precum și cine sunt "însoțitorii" din afara perimetrului eclezial sau lăsați la margine.

A asculta: tinerii, femeile, consacrații, rebutații, exclușii.

A lua cuvântul: deci a gândi dacă în interiorul comunității și al organismelor sale este promovat "un stil comunicativ liber și autentic, fără duplicități și oportunisme".

A celebra: a evalua în ce mod rugăciunea și liturgia inspiră și orientează efectiv acel "a merge împreună" și cum se promovează participarea activă a credincioșilor.

Coresponsabili în misiune: adică o reflecție despre modul în care comunitatea îi susține pe proprii membri angajați într-o slujire, de exemplu, în promovarea dreptății sociale, a drepturilor umane, a casei comune.

A dialoga în Biserică și în societate: a regândi locurile și modalitățile de dialog în Bisericile particulare, cu diecezele vecine, cu comunități călugărești și mișcări, cu instituțiile, cu cei care nu cred, cu săracii.

Cu celelalte confesiuni creștine: ce raporturi se întrețin cu celelalte confesiuni creștine, care sunt roadele, care sunt dificultățile.

Autoritate și participare: adică a se întreba despre modul în care este exercitată autoritatea în Biserica particulară, care sunt practicile de muncă în echipă, cum se promovează slujirile laicale.

A discerne și a decide: a se întreba cu ce proceduri și ce metode se iau decizii; cum se împarte procesul lui decision-making cu decision-taking și ce instrumente se promovează pentru transparență și accountability.

A se forma la sinodalitate: în substanță, o privire asupra formării oferite celor care ocupă roluri de responsabilitate în comunitatea creștină, pentru a-i face mai capabile să se asculte reciproc și să dialogheze.

Secretariatul Sinodului cere să se condenseze roadele reflecțiilor în circa zece pagini maxim, aprofundându-le dacă este necesar cu alte texte ajutătoare. Scopul "nu este de a produce documente", ci de a face să răsară vise, profeții, speranțe.

(După L'Osservatore Romano, 7 septembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 634.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat