Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Guido Marini, ceremonier al papei, este noul episcop de Tortona

Papa Francisc l-a numit episcop de Tortona pe ceremonierul său, Monseniorul Guido Marini. Știrea a fost difuzată de Sala de Presă a Sfântului Scaun și anunțată de arhiepiscopul de Genova, Marco Tasca, la Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria a Pazei din Genova, dieceză de origine a noului episcop, care îi urmează Monseniorului Vittorio Francesco Viola, chemat recent în Vatican ca secretar al Dicasterului pentru Cultul Divin.

Monseniorul Marini, 56 de ani, a intrat în seminar când la Genova era arhiepiscop cardinalul Giuseppe Siri, a fost hirotonit preot de cardinalul Giovanni Canestri (care timp de patru ani a fost episcop de Tortona) și a devenit secretarul său particular, precum și al arhiepiscopilor următori, Dionigi Tettamanzi și Tarcisio Bertone.

Cu Tettamanzi a devenit maestru al celebrărilor liturgice din arhidieceză, funcție confirmată și de Bertone și Angelo Bagnasco. În această perioadă a constituit "Collegium Laurentianum", asociație de voluntari pentru serviciul de ordine și de primire al catedralei.

După venirea la Genova a cardinalului Bertone, a devenit responsabil al oficiului pentru învățământ al arhidiecezei, director spiritual în seminar, unde preda drept canonic, apoi cancelar al curiei și prefect responsabil al catedralei.

În octombrie 2007, Benedict al XVI-lea îl numește maestru al celebrărilor liturgice ale suveranului pontif, urmându-i în funcție unui alt Marini, arhiepiscopul Piero, care a însoțit o bună parte a pontificatului lung al Sfântului Ioan Paul al II-lea. Monseniorul Marini a fost "regizorul" liturgiilor pontificatului Papei Ratzinger, la Roma și în timpul călătoriilor în lume. În momentul alegerii Papei Francisc, în 2013, s-a pus cu dăruire în slujba totală a noului papă, interpretându-i sensibilitatea liturgică, sobră și esențială, cu o reciprocă înțelegere care durează de peste opt ani.

În ianuarie 2019, Papa Francisc i-a încredințat și responsabilitatea corului Sixtinei, Capela Muzicală Pontificală. Marini s-a îngrijit de realizarea lui Statio Orbis din 27 martie 2020, rugăciunea solitară a pontifului într-o Piață "Sfântul Petru" goală și udată de ploaie, pentru a invoca sfârșitul pandemiei.

(După Vatican News, 29 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 936.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat