Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Funeraliile sorei Lucia Ciobanu, MPV

Decedată în dimineața zilei de joi, 26 august 2021, într-un spital din Roman, sr. Lucia Ciobanu, din Congregația "Maestre Pie Venerini", a fost condusă pe ultimul drum sâmbătă, 28 august, în comunitatea natală din Pildești. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit al Diecezei de Iași. Au fost prezenți pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal, responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași, precum și mulți alți preoți care au cunoscut-o pe sr. Lucia.

Au mai fost prezente sr. Elianna Massimi, superioara generală a Surorilor Maestre Pie Venerini, sr. Enrica Giovannini, superioara provincială, surorile care activează în cele două comunități din România (Pildești și Bacău), familia, rudele, colegele și credincioșii din Pildești.

Liturghia de înmormântare a început la ora 10.00. Preasfințitul Petru ne-a îndemnat să ne rugăm pentru sr. Lucia care s-a dăruit în totalitate Mirelui său ceresc și s-a prezentat în fața lui cu trandafirul sufletului ei, așa cum se vedea și în imaginea de pe catafalc.

Cuvântul de învățătură a fost prezentat de către pr. Leonard Farcaș, preot din Pildești și prieten apropiat a răposatei, evidențiind: "Moartea este un semn al neputinței, în care omul de multe ori este văzut plângând. Moartea este o experiență care privește toate familiile, fără nicio excepție. Face parte din viață; și totuși, când ne întâlnim cu moartea în familiile noastre, atunci nu ni se pare ca fiind ceva natural, n-o mai acceptăm ca făcând parte din cursul firesc al vieții. Putem spune că o simțim ca o palmă primită din partea lui Dumnezeu. Și îl tragem pe Dumnezeu la răspundere: De ce? De ce?... Trebuie să credem că cei dragi ai noștri nu au dispărut în întunericul nimicului, iar speranța ne asigură că ei sunt în mâinile milostive ale lui Dumnezeu. Iubirea este mai puternică decât moartea. Tuturor celor care au inima plină de durere în aceste momente, sr. Lucia le-ar aminti cuvintele Fericitei Veronica Antal: «Îngerilor, scrieți în Cartea vieții: Isus este al meu, iar eu sunt a lui Isus». Așa cum există obiceiul ca tatăl, reprezentantul familiei, să își conducă fiica spre altar pentru a o încredința mirelui ei, la fel astăzi, ne-am adunat pentru a o însoți pe sr. Lucia, pentru a o prezenta Mirelui ei ceresc, pentru că Isus este al ei, iar ea este a lui Isus".

Pr. Leonard și-a continuat omilia spunând: "Isus, astăzi, o prinde de mână pe mireasa sa, pe sora Lucia, și o încredințează mamei sale. Care mamă? Poate mulți ne gândim la Sfânta Fecioara Maria, și este drept... dar eu aș dori să mă gândesc la o altă mamă care se află în cer și a mijlocit pentru ea vocația la viața consacrată. Este vorba despre Sfânta Roza Venerini, fondatoarea congregației din care ea a făcut parte".

La finalul celebrării, pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., a transmis din partea PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, un gând de mulțumire și de încurajare pentru familiari și pentru cei prezenți, de a continua să se roage pentru sr. Lucia și de a rămâne statornici pe drumul credinței după exemplul acestei sore.

După recviemul de la final, trupul neînsuflețit al sr. Lucia a fost dus în procesiune la locul de veci, alături de ceilalți preoți și persoane consacrate răposate din localitate.

Bunul și milostivul Dumnezeu să răsplătească toate eforturile și activitatea sorei noastre și să o primească la ospățul ceresc pregătit celor care l-au urmat!

Mărturii:

  • "Când sr. Lucia, a fost operată în Bologna - Italia, din cauza problemelor cardiace, ea a arătat întotdeauna mare curaj, și-a ascuns frica și anxietatea, căutând cuvinte de mângâiere pentru cei care au fost lângă ea. Procesul de vindecare post-operatoriu a fost dificil, dar ea a fost mereu pozitivă și optimistă. După luni de zile, de odihnă, acum se simțea pregătită să se întoarcă la școală și aștepta cu nerăbdare să înceapă grădinița, pentru că iubea foarte mult copiii și se simțea împlinită. Domnul a chemat-o, însă, pentru o altă misiune: să ocrotească familia călugărească, pe colegele ei românce și familia de sânge. Momentele sale de rugăciune în capelă tăcută a Casei Provinciale unde și-a trăit convalescența, acum sunt momente de eternitate pentru noi toți!" (Sr. Enrica Giovannini, superioara provincială a congregației - Roma).

  • "Sr. Lucia era înzestrată cu minunate calități spre a călăuzi pașii celor mici" (Anca Mihaela Nastasă, educatoare, Grădinița "Roza Venerini" - Bacău).

  • "Pe sora Lucia am cunoscut-o acum cinci ani, când a venit de la Roma la noi, la Assisi, pentru exercițiile spirituale, în anul 2017. De atunci s-a încheiat între noi o frumoasă prietenie. Era o persoană de credință, îmi povestea deseori de activitatea pe care o desfășoară la biserică, împreună cu tinerii, sau la grădiniță, cu copiii cu care lucra. Era o persoană decisă, cu principii bine înrădăcinate în carisma și spiritualitatea congregației din care făcea parte. A fost, și îmi place să cred că încă mai este, de acolo de sus, o prietenă care într-adevăr vrea binele celuilalt. A știut mereu să aprecieze calitățile celorlalți, dar pentru binele lor să spună lucrurilor pe nume, mereu spre binele celorlalți, cu iubire și din iubire. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am avut ocazia de a o cunoaște, îmi pare rău că a plecat pe neașteptate, dar sper ca de sus să poată continua comuniunea noastră de rugăciune și prietenie în Domnul" (pr. Emanuel Chiricheș, OFMConv. - Assisi)

Requiescat in pace!

Surorile Maestre Pie Venerini

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 august: Pildești: Funeraliile sorei Lucia Ciobanu, MPV

* * *

Din arhiva ercis.ro:

A trecut la Domnul sr. Lucia Ciobanu din Congregația "Maestre Pie Venerini"


 

lecturi: 5336.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat