Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 august 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi arată câțiva cărturari și farisei uluiți de atitudinea lui Isus. Sunt scandalizați pentru că discipolii săi mănâncă fără a îndeplini mai înainte tradiționalele spălări rituale. Se gândesc în sine: "Acest mod de comportament este contrar practicii religioase" (cf. Mc 7,2-5).

Și noi am putea să ne întrebăm: De ce Isus și discipolii săi încalcă aceste tradiții? În fond, nu sunt lucruri rele, ci obiceiuri rituale bune, simple spălări înainte de a mânca. De ce Isus nu dă importanță? Deoarece pentru el este important a readuce credința în centrul său. În evanghelie vedem asta încontinuu: aceasta readucere a credinței în centru. Și a evita un risc, care este valabil pentru acei cărturari ca și pentru noi: a respecta formalități externe punând pe planul al doilea inima credinței. Și noi de atâtea ori ne "machiem" sufletul. Formalitatea externă și nu inima credinței: acesta este un risc. Este riscul unei religiozități a aparenței: a apărea bine în afară, neglijând să purificăm inima. Există mereu ispita de "a-l aranja pe Dumnezeu" cu vreo devoțiune exterioară, însă Isus nu se mulțumește cu acest cult. Isus nu vrea exterioritate, vrea o credință care să ajungă la inimă.

De fapt, imediat după aceea, recheamă mulțimea pentru a spune un mare adevăr: "Nu este nimic în afara omului care, intrând în el, să-l poată face impur" (v. 15). În schimb "din inimă" (v. 21) se nasc lucrurile rele. Aceste cuvinte sunt revoluționare, pentru că în mentalitatea de atunci se credea că anumite mâncăruri sau contacte externe îl făceau pe om impur. Isus răstoarnă perspectiva: nu face rău ceea ce vine din afară, ci ceea ce se naște dinăuntru.

Iubiți frați și surori, asta ne privește și pe noi. Adesea credem că răul provine mai ales din afară: din comportamentele altuia, din cel care gândește rău despre noi, din societate. De câte ori îi învinovățim pe alții, societatea, lumea, pentru tot ceea ce ni se întâmplă! Este mereu vina "celorlalți": este vina oamenilor, a celui care guvernează, a ghinionului și așa mai departe. Pare că problemele vin mereu din afară. Și petrecem timpul pentru a distribui vine; însă a petrece timpul pentru a-i învinovăți pe alții înseamnă a pierde timp. Devenim furioși, acizi și îl ținem pe Dumnezeu departe de inimă. Ca acele persoane din evanghelie, care se plâng, se scandalizează, fac polemică și nu-l primesc pe Isus. Nu putem fi cu adevărat religioși în plângere: plângerea otrăvește, te duce la furie, la resentiment și la tristețe, cea a inimii, care închide lui Dumnezeu ușile.

Să-i cerem astăzi Domnului ca să ne elibereze de la învinovățirea celorlalți - precum copiii: "Nu, n-am fost eu! Este celălalt, este celălalt..." -. Să cerem în rugăciune harul de a nu irosi timp pentru a polua lumea cu plângeri, pentru că acest lucru nu este creștin. Isus ne invită mai degrabă să privim viața și lumea pornind de la inima noastră. Dacă privim în jurul nostru, vom găsi aproape tot ceea ce detestăm în afară. Și dacă noi, cu sinceritate, îi vom cere lui Dumnezeu să ne purifice inima, atunci vom începe să facem lumea mai curată. Pentru că există un mod infailibil pentru a învinge răul: a începe să-l înfrângem înăuntrul nostru. Primii Părinți ai Bisericii, călugării, atunci când erau întrebați: "Care este calea sfințeniei? Cum trebuie să încep?", primul pas, spuneau ei, era să ne acuzăm pe ei înșine: acuză-te pe tine însuți. Acuza de noi înșine. Câți dintre noi, de-a lungul zilei, într-un moment al zilei sau într-un moment al săptămânii, sunt capabili să se acuze pe ei înșiși înăuntru? "Da, acesta mi-a făcut asta, mi-a făcut aia... acela este un barbarism...". Dar eu? Eu fac același lucru sau eu fac așa... Este o înțelepciune: a învăța să ne acuzăm pe noi înșine. Încercați să faceți asta, vă va face bine. Mie îmi face bine, când reușesc să fac asta, dar face bine, tuturor le va face bine.

Fecioara Maria, care a schimbat istoria prin curăția inimii sale, să ne ajute să purificăm inima noastră, depășind înainte de toate viciul de a învinovăți pe ceilalți și de a ne plânge de toate.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Urmăresc cu mare preocupare situația din Afganistan și particip la suferința celor care plâng pentru persoanele care și-au pierdut viața în atacurile sinucigașe petrecute joia trecută și a celor care caută ajutor și protecție. Încredințez milostivirii lui Dumnezeu Atotputernicul pe răposați și le mulțumesc celor care se străduiesc pentru a ajuta acea populație așa de încercată, îndeosebi femeile și copiii. Cer tuturor să continue să-i asiste pe cei nevoiași și să se roage pentru ca dialogul și solidaritatea să ducă la stabilirea unei conviețuiri pașnice și fraterne și să ofere speranță pentru viitorul țării. În momente istorice ca acesta nu putem să rămânem indiferenți, istoria Bisericii ne învață asta. Fiind creștini această situație ne angajează. Pentru aceasta adresez un apel, tuturor, să intensifice rugăciunea și să practice postul. Rugăciune și post, rugăciune și pocăință. Acesta este momentul de a face asta. Vorbesc serios: a intensifica rugăciunea și a practica postul, cerând Domnului milostivire și iertare.

Sunt aproape de populația din statul venezuelean Mérida, lovită în zilele trecute de inundații și alunecări de teren. Mă rog pentru răposați și pentru cei din familiile lor și pentru cei care suferă din cauza acestei calamități.

Adresez un salut cordial membrilor Mișcării Laudato Si'. Mulțumesc pentru angajarea voastră pentru casa noastră comună, îndeosebi cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Creație și a Timpului Creației. Strigătul Pământului și strigătul săracilor devin tot mai grave și alarmante și cer o acțiune decisivă și urgentă pentru a transforma această criză într-o oportunitate.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări. Îndeosebi, salut grupul de novici salezieni și comunitatea de al Seminarul Episcopal din Caltanissetta. Salut credincioșii din Zagreb și pe cei din Veneto; grupul de elevi, părinți și profesori din Lituania; tinerii de la mir din Osio Sotto; tinerii din Malta care fac un itinerar vocațional, cei care au parcurs un drum franciscan de la Gubbio la Roma și cei care încep o Via lucis cu săracii din gările feroviare.

Un salut special adresez credincioșilor adunați la Sanctuarul din Oropa pentru sărbătoarea încoronării icoanei Sfintei Fecioare Maria Negre. Sfânta Fecioară să însoțească drumul poporului lui Dumnezeu pe calea sfințeniei.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 414.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat