Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Inima este făcută pentru lucruri mari

de Fulvia Sieni, călugăriță augustiniană

Era sfârșit de vară, dar îmi amintesc că era încă foarte cald; eram tânără, eram acasă singură și studiam pentru iminenta sesiune de examene din septembrie. Spre seară, obosită de acum și probabil mâhnită datorită zilei nerodnice, m-a străbătut un gând straniu, ca un impuls inedit pentru mine: voiam să merg la biserică și la Liturghie. Eram destul de plictisită din cauza timpului petrecut cu cărțile, însă acel gând m-a pus în mișcare.

Totuși, nu voiam să merg în parohia mea; consideram deja destul de nepotrivit să merg la Liturghie într-o zi din timpul săptămânii dar, și mai mult, mă temeam să fiu văzută sau recunoscută de cineva. Astfel m-am îndreptat în schimb spre biserica mai apropiată de casa unde, însă, eram sigură că nu mă cunoștea nimeni: biserica avea ca patron pe sfânta Monica - încă are acest patron, însă în acea vreme nu știam nici măcar cine era această sfântă.

Am intrat în biserică și imediat am perceput un straniu climat de sărbătoare: erau oameni - nu mă așteptam la asta - și preoții celebranți erau mai mulți. M-am gândit că, probabil, se sărbătorea aniversarea căsătoriei vreunui cuplu și mi-am imaginat că Liturghia va dura mai mult decât de obicei; un glas înăuntrul meu îmi sugera să plec, să renunț, să fac mai degrabă o plimbare în altă parte, eventual pe faleza foarte apropiată. Însă în biserică era răcoare, erau locuri libere în spate și în penumbră și am decis să rămân: aș fi putut să-mi văd foarte bine de treburile mele, să mă cufund în gândurile mele pe care trebuia să le consider mai importante și să plec atunci când voiam. Mai mult sau mai puțin asta eram eu. Însă în acea zi era 28 august, ziua în care Biserica îl comemorează pe sfântul Augustin - și nici asta nu știam.

După lecturi - pe care nu mi le amintesc pentru că probabil că nu le-am ascultat - preotul a mers la amvon pentru omilia sa în timp ce eu mă pregăteam pentru un timp de liniște numai. Nu pot să-mi amintesc cuvintele sale, dar încă am bine în minte tonul său cald și viu vorbind despre un om, un sfânt, întocmai Augustin, despre viața sa, despre tinerețea sa, despre pasiunile sale, despre neliniștea sa, despre marile sale dorințe, despre iubirile sale și despre păcatele sale, despre convertirea sa și despre iubirea sa arzătoare față de Dumnezeu... și eu nu puteam să nu ascult.

Nu reușeam să mă apăr în niciun mod de acea relatare, mă simțeam implicată ca și cum cineva relata viața mea și îmi spunea că era frumoasă în contradicțiile sale, importantă în luptele sale și că însuși Dumnezeu o iubea. Trăirea existențială și de credință a acelui om, departe secole și secole de mine, îmi era oglindă, dădea glas la ceea ce purtam în mine; mă emoționa și în același timp mă îmbucura foarte multe.

Nu știu ce s-a întâmplat în mine, însă, ziua următoare, am mers repede la librărie pentru a cumpăra Confesiunile - fără a ști că acasă erau deja mai multe exemplare - pentru că era cartea pe care preotul a citat-o în omilia sa. Și astfel am început să citesc, mai propriu-zis să călătoresc înăuntrul vieții mele, în compania acelui om care mă învăța, pas după pas, arta de a discerne în inimă, de a privi adevărul și de a cunoaște Adevărul. Pot să-mi însușesc acele cuvinte pe care Augustin le spune referindu-se la o carte citită în schimb de el: "Cartea aceea, trebuie să admit, a schimbat modul meu de a simți, a schimbat înseși rugăciunile pe care ți le adresam, Doamne, a trezit în mine noi aspirații și noi dorințe" (Confesiunile III, 4.7).

Începeam să-l cunosc pe Augustin prin ceea ce el însuși relata despre sine și descopeream în el că exista o posibilitate pentru mine de a exprima și a consemna dorințele mele. Nu mă înșelam, inima este făcută pentru lucruri mari, foarte mari: căutarea lui Dumnezeu, prietenia, comuniunea, pasiunea, dăruirea, frumusețea împreună cu reculegerea, cu rugăciunea, cu harul. Filozoful plictisitor și prea vorbăreț pe care mi l-au prezentat ca Augustin de Hipona în timpurile școlii nu era același om pe care-l întâlneam acum; adunându-i toată neliniștea, o recunoșteam pe a mea care în sfârșit avea drept de cetățenie printre sfinți!

Au trecut mulți ani de la acele zile și de la acele emoții de neuitat și numai Providența știe cum după aceea, în urmă cu douăzeci de ani, am ajuns la viața monastică augustiniană. În schimb ceea ce știu este că în Augustin locuia o dorință după relația cu Dumnezeu și după contemplarea acele Fețe Sfinte pe care o căuta în pliurile istoriei, ale fiecărei istorii, niciodată departe de realitatea și de evenimentele foarte concrete ale umanității.

Inima noastră este ca inima lui Augustin: este capabilă să ardă de pasiune intensă față de bine, față de frumusețe, față de căutarea fericirii. Și este în noi posibilitatea de a asculta această pasiune pentru a ne îndrepta spre Cel care este izvorul ei.

Sunt ale sfântului Augustin cuvintele care ne ajută să fim adevărați: "Intrați în inima voastră! Unde vreți să mergeți departe de voi? Mergând departe vă veți pierde. Pentru ce porniți pe drumuri pustii? Întoarceți-vă din vagabondajul vostru care v-a deviat de la drum; întoarceți-vă la Domnul. El este pregătit. Mai întâi reintră în inima ta, tu care ai devenit străin de tine însuți, numai pentru a vagabonda în afară: nu te cunoști pe tine însuți și îl cauți pe cel care te-a creat! Întoarce-te, întoarce-te la inimă! Reintră în inimă: acolo examinează ceea ce probabil percepi despre Dumnezeu, pentru că acolo se află imaginea lui Dumnezeu; în interioritatea omului locuiește Cristos" (Comentariu la Evanghelia lui Ioan).

(După L'Osservatore Romano, 28 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 781.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat