Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la întâlnirea promovată de International Catholic Legislators Network (27 august 2021)

Aș vrea să vă cer scuze pentru că nu vorbesc stând în picioare, dar încă sunt în perioada post-operatorie și trebuie să fac asta așezat. Scuzați-mă.

Stimați doamne și domni!

Sunt bucuros să mă întâlnesc din nou cu voi, parlamentari din diferite țări, în acest moment critic al istoriei: un moment critic al istoriei. Îi mulțumesc cardinalului Schönborn și domnului Alting von Geusau pentru cuvintele lor de salut și de introducere. Și mă bucur de prezența Sanctității Sale Ignatius Aphrem al II-lea, patriarh al Bisericii siro-ortodoxe.

De la începuturile lui International Catholic Legislators Network, în 2010, ați însoțit, susținut și promovat munca Sfântului Scaun ca martori ai evangheliei în slujba țărilor voastre și a comunității internaționale în ansamblul său. Sunt recunoscător pentru iubirea voastră față de Biserică și pentru colaborarea cu misiunea sa.

Întâlnirea noastră are loc astăzi într-un moment foarte dificil. Pandemia de Covid-19 se îndârjește. Am înregistrat, desigur, progrese semnificative în crearea și în distribuirea de vaccinuri eficace, însă ne mai rămâne multă muncă de dus la capăt. Au fost deja peste două sute de milioane de cazuri confirmate și patru milioane de decese datorită acestei plăgi teribile, care a provocat și atâta ruinare economică și socială.

Așadar, rolul vostru de parlamentari este mai important ca oricând. Puși în fruntea slujirii binelui comun, acum sunteți chemați să colaborați, prin acțiunea voastră politică, să reînnoiți integral comunitățile voastre și întreaga societate. Nu numai pentru a înfrânge virusul și nici pentru a ne întoarce la status quo-ul antecedent pandemiei, nu, ar fi o înfrângere, ci pentru a înfrunta cauzele profunde pe care criza le-a revelat și le-a amplificat: sărăcia, inegalitatea socială, șomajul extins și lipsurile de acces la educație. Frați și surori, dintr-o criză nu ieșim singuri: vom ieși împreună sau nu vom putea ieși.

Într-o epocă de perturbare și polarizare politică, parlamentarii și politicienii mai în general nu se bucură mereu de mare stimă. Acest lucru nu este nou. Totuși, ce chemare mai înaltă există decât aceea de a sluji binele comun și de a da prioritate bunăstării tuturor, mai înainte de profitul personal? Obiectivul vostru trebuie să fie mereu acesta, pentru că o politică bună este indispensabilă pentru fraternitatea universală și pentru pacea socială (cf. Enciclica Fratelli tutti, 176).

În epoca noastră, în mod marcat, una dintre cele mai mari provocări în acest orizont este administrarea tehnologiei pentru binele comun. Minunățiile științei și tehnologiei moderne au mărit calitatea noastră de viață. "Este corect să ne bucurăm pentru aceste progrese și să ne entuziasmăm în fața posibilităților ample pe care ni le deschid aceste noutăți continue, pentru că știința și tehnologia sunt un produs minunat al creativității umane care este un dar al lui Dumnezeu" (Enciclica Laudato si', 102). Totuși, abandonate în voia lor și numai forțelor pieței, fără orientările oportune imprimate de adunările legislative și cele ale celorlalte autorități publice călăuzite de simțul de responsabilitate socială, aceste inovații pot amenința demnitatea ființei umane.

Nu este vorba de a frâna progresul tehnologic. Totuși, instrumentele politicii și ale reglementării permit parlamentarilor să protejeze demnitatea umană atunci când ea este amenințată. Mă gândesc, de exemplu, la plaga pornografiei cu minori, la exploatarea datelor personale, la atacurile la adresa infrastructurilor critice, precum spitalele, la falsitățile difuzate prin social și așa mai departe. O legislație atentă poate și trebuie să conducă evoluția și aplicarea tehnologiei pentru binele comun. Așadar, vă încurajez, frați și surori, cu căldură să asumați misiunea unei reflecții morale serioase și aprofundate asupra riscurilor și oportunităților înnăscute în progresul științific și tehnologic, pentru ca legislația și normele internaționale care le reglementează să se poată concentra mai degrabă asupra promovării dezvoltării umane integrale și a păcii, decât pe progresul scop în sine.

Desigur, parlamentarii oglindesc punctele de forță și de slăbiciune ale celor pe care-i reprezintă, fiecare cu specificul care trebuie pus în slujba binelui tuturor. Angajarea cetățenilor, în diferitele domenii de participare socială, civilă și politică, este indispensabilă. Toți suntem chemați să promovăm spiritul de solidaritate, pornind de la necesitățile persoanelor mai slabe și dezavantajate. Totuși, pentru a vindeca lumea, încercată dur de pandemie, și pentru a construi un viitor mai inclusiv și sustenabil în care tehnologia să slujească nevoile umane și să nu ne izoleze pe unul de altul, este nevoie nu numai de cetățeni responsabili, ci și de leaders pregătiți și animați de principiul binelui comun.

Dragi prieteni, Domnul să vă dea să fiți ferment al unei regenerări a minții, inimii și spiritului, martori ai iubirii politice față de cei mai vulnerabili, pentru ca, slujindu-i pe ei, să-l puteți sluji pe el în tot ceea ce faceți.

Vă binecuvântez pe voi, binecuvântez familiile voastre și binecuvântez munca voastră. Dar și voi, vă cer cu rugăminte, să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 515.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat