Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican News: Jocurile Paralimpice, o sursă de inspirație și speranță

În timp ce Jocurile Paralimpice se desfășoară la Tokyo, subsecretarul Consiliului Pontifical pentru Cultură, responsabil pentru sport, Monseniorul Melchor Sanchez de Toca, spune că Jocurile sunt un semn de "mare speranță", deoarece sunt "necesare pentru a inspira multe persoane cu dizabilități".

de Lydia O'Kane

La fel ca Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice din 2020 încep marți, 24 august 2021, la Toyko, sub umbra pandemiei COVID-19.

Jocurile Paralimpice din 2020 pe fondul pandemiei

Organizatorii evenimentului au declarat că Jocurile se vor desfășura în condiții "foarte dificile", deoarece cazurile au crescut brusc de la încheierea Jocurilor Olimpice, la 8 august.

Pentru a controla răspândirea virusului, organizatorii au declarat că intenționează să pună în aplicare aceleași protocoale COVID-19 ca și cele utilizate în timpul Jocurilor Olimpice.

Jocurile Paralimpice, care vor începe marți și se vor încheia pe 5 septembrie, se vor desfășura, în general, fără spectatori, iar sportivilor li se cere să își limiteze mișcările.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comitetului Internațional Paralimpic, Craig Spence, aproximativ 88% dintre sportivii și oficialii care participă la Jocuri au fost vaccinați.

Evenimentele

La aceste Jocuri, sportivii vor concura în 540 de probe în 22 de sporturi. La Jocurile Paralimpice de vară din 2020 vor fi introduse, de asemenea, badmintonul și taekwondo, care vor înlocui navigația și fotbalul în 7.

Depășirea limitărilor

"Vedem în sportul paralimpic... cum sportivii dau tot ce au mai bun din ei înșiși, depășind limitările", fie că sunt din naștere, fie că sunt cauzate de accidente sau boli, a declarat Mons. Melchor Sanchez de Toca, subsecretar la Consiliul Pontifical pentru Cultură, responsabil pentru sport.

"Nu întâmplător, la Rio, audiența globală a Jocurilor Paralimpice a fost mai mare decât cea a Jocurilor Olimpice", a subliniat el.

Întrebat dacă paralimpicii îi pot inspira și pe alții cu dizabilități să își atingă potențialul și obiectivele, Mons. Sanchez de Toca a spus: "Sportul este încă una dintre cele mai mari surse de inspirație pentru mulți oameni, iar acest lucru este valabil mai ales pentru sportul paralimpic. Cunosc personal sportivi paralimpici care au decis să încerce să facă sport urmărind la televizor performanțele altor sportivi paralimpici".

Papa Francisc și sportul

Vorbind despre sprijinul acordat de papa celor implicați în sport în general, Monseniorul Sanchez de Toca a spus că Papa Francisc a fost un mare susținător al sportivilor paralimpici și a adresat un mesaj celor care vor participa la Jocurile de la Rio în 2016. De asemenea, a primit în audiență conducerea Comitetului Internațional Paralimpic. "Dar unul dintre cuvintele cheie din învățătura Papei Francisc", a remarcat el, "este incluziunea". "Sportul este pentru toți și include persoanele cu dizabilități fizice sau mentale".

Semn de speranță

Referindu-se la perturbările provocate de pandemia COVID-19 asupra sportivilor care se pregătesc atât pentru Jocurile Olimpice, cât și pentru cele Paralimpice, Mons. Sanchez de Toca a spus că, pentru sportivii paralimpici, tulburările provocate de pandemie au fost "de două ori mai dificile" pentru ei, dar a adăugat că el și dicasterul său privesc Jocurile Paralimpice cu "mare speranță", deoarece acestea sunt "necesare pentru a inspira multe persoane cu dizabilități".

(După Vatican News, 24 august 2021)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Fiind suporter pentru cel care s-a născut fără brațe la Kabul


 

lecturi: 253.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat