Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fiind suporter pentru cel care s-a născut fără brațe la Kabul

de Giampaolo Mattei

Șase sportivi - o femeie și cinci bărbați, originari din Siria (trei), Burundi, Iran și Afganistan - compun Team-ul refugiaților la Jocurile Paralimpice care se desfășoară la Tokyo de marți, 24 august 2021, până duminică, 5 septembrie.

"Echipa paralimpică a refugiaților reprezintă 82 de milioane de persoane care au fost constrânse să fugă de războaie, persecuții, încălcări ale drepturilor și sărăcie: dintre acestea, 12 milioane au o dizabilitate", explică Andrew Parsons, președinte al Comitetului Paralimpic Internațional care, de mulți ani, colaborează cu Consiliul Pontifical al Culturii și Athletica Vaticana "pentru a promova o schimbare de mentalitate în fața dizabilității, și prin sport".

La Rio de Janeiro, în 2016, refugiații aflați în competiție erau doi: sirianul Ibrahim Al Hussein și iranianul Shahrad Nasajpour. Ambii sunt și la Tokyo. Iată istoriile celor șase sportivi din Team-ul refugiaților.

Abbas Karimi

Abbas Karimi s-a născut fără brațe la Kabul. Și "atunci când se nasc cu dizabilități în Afganistan sunt considerați fără speranță", spune el, amintind "că a fost supus la bullying: reacționam cu violență, am avut o copilărie foarte înfuriată și fără sport nu știu ce sfârșit urât aș fi avut".

La 12 ani, Abbas s-a dedicat kickboxing-ului. "Era un mod pentru a mă apăra și a-mi revărsa furia". După aceea "întâlnirea cu apa" care i-a schimbat viața. "Eram înspăimântat, fără brațe mă temeam să mă înec. Faptul că am reușit mi-a dat încredere și din acea zi înotul este oaza mea de fericire!".

Cu picioarele Abbas face tot, mănâncă, scrie și conduce chiar mașina: "Cred că Dumnezeu mi-a luat brațele... «din greșeală», dar mi-a dat un talent extraordinar în picioare".

După aceea fuga din Kabul: "Exista un climat de frică. Oamenii din tribul meu, Hazara, sunt o țintă a talibanilor. Erau mereu în pericol, astfel că la 16 ani am fugit în Iran și apoi am început o călătorie sfâșietoare de trei zile prin munți până în Turcia. Contrabandiștii m-au pus într-un camion foarte aglomerat. După aceea a trebuit să merg pe jos mulți kilometri, cu frica de a fi capturat. O călătorie imposibilă pentru toți, să ne imaginăm pentru un tânăr fără brațe. Însă eram determinat, voiam o viață nouă. Am reușit!".

În Turcia, între 2013 și 2016, Abbas a trăit în patru lagăre diferite de refugiați. Reușind chiar să înoate și să câștige competiții. În septembrie 2015, Mike Ives, un antrenor american, a văzut materialul video al unei competiții a lui Abbas pe Facebook și l-a invitat la Portland. Înaltul Comisariat al Națiunilor unite pentru Refugiați a făcut posibil "visul".

Abbas acum se antrenează cu Marty Hendrick, la Fort Lauderdale, în Florida. Și relansează: "Când voi muri, vreau ca oamenii să știe că Abbas Karimi, fără brațe, n-a renunțat niciodată la visele sale. Da, înotând pot să fac ceva chiar și eu pentru a schimba lumea!".

Ibrahim Al Hussein

Fugea spre o zi de mâine mai bună Ibrahim - născut în 1988 la Deir al Zor, în Siria - când un călău a lovit un prieten al său. "Era la pământ și striga ajutor", relatează el. "Știam că dacă aș fi mers să-l ajut aș fi putut să fiu lovit. Însă după aceea nu mi-aș fi iertat că l-am lăsat în mijlocul drumului". Puține secunde și o bombă explodează alături de Ibrahim. "Am pierdut partea inferioară a gambei drepte și am avut daune și la cea stângă. M-a ajutat un dentist...".

Ibrahim - înotător foarte bun, tatăl său câștigase în bazin două medalii de argint la campionatele asiatice - nu s-a resemnat. Era anul 2012. A ajuns la Istanbul și acolo a găsit persoane generoase care i-au procurat "o proteză precară, dar mai bună decât nimic: trebuia s-o repar la fiecare 300 de metri". După aceea, în noaptea de 27 februarie 2014 - "data începutului celei de-a doua vieți a mele" - a traversat Marea Egee pe o barcă pneumatică până în insula Samos. "Frică? În realitate nu aveam nimic de pierdut". Acolo a găsit alte persoane generoase care l-au însoțit la Atena. "Un medic, Angelos Chronopoulos, mi-a dăruit o proteză adevărată. Eu nu aveam în buzunar niciun ban. Cu proteza am găsit de lucru, curățam băile la stația de autobuze și am reluat să fac și sport".

Dar nu se termină aici. În octombrie 2015, Ibrahim începe să se antreneze "chiar în piscina Olimpiadelor și Jocurilor Paralimpice din Atena 2004!". Vechea sa abilitate de înotător revine rapid... la suprafață și iată primele victorii. Și "invitația incredibilă de a participa, ca refugiat, la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro din 2016".

Astăzi Ibrahim lucrează la Atena ca artizan de suveniruri. Însă există un lucru pe care vrea să-l spună cu orice preț: "Avem o vorbă în Siria: fă binele și aruncă-l în ocean... într-o zi se va întoarce înapoi la tine. Acel prieten pe care l-am ajutat pe drum nu numai că a supraviețuit, dar acum are trei copii. Și dacă pentru a-l ajuta am pierdut gamba... viața mi-a redat mult în generozitate de la persoane pe care nu le cunoșteam".

Parfait Hakizimana

"La Tokyo voi avea suporteri speciali: cei 60.000 de colegi din lagărul de refugiați din Mahama în Rwanda". Vorbește Parfait Hakizimana, născut în 1988, care va fi în competiție în taekwondo. "Am fugit din Burundi pentru că îmi era foarte frică să fiu ucis ca mama mea", relatează el. Era anul 1996 "și în atacul la lagărul de evacuați unde trăiam, a fost ucisă mama mea și eu, aveam doar 8 ani, am fost grav rănit la brațul stâng pe care n-am putut să-l recuperez niciodată pe deplin". Așadar, cu dezabilitate "din război".

Însă tocmai sportul, destăinuiește el, l-a ajutat să îmbunătățească și funcționalitatea brațului. Avea 16 ani când a început să practice taekwondo. Și la 22 de ani a deschis chiar o școală. Experiență frântă de violența care, în 2015, l-a constrâns să părăsească Burundi pentru a se refugia în Rwanda.

Astăzi Parfait predă taekwondo pentru 150 de persoane (inclusiv copii) în lagărul de refugiați din Mahama. "Refugiații nu mai au nimic, uneori nici măcar o mică speranță, însă sportul îi ajută să uite probleme și s-o întrevadă, speranța aceea". Obiectivul său este să se întoarcă în Burundi - cu soția și fiica - și să deschidă în țara sa o sală pentru a preda taekwondo "dând astfel prin sport o posibilitate, chiar mică, pentru cei mai tineri, ca să nu ajungă sfărâmați în vârtejul violențelor".

Alia Issa

Alia Issa, de origine siriană, are 20 de ani și ideile clare: "La Tokyo vreau să arăt femeilor tinere cu dizabilități, și îndeosebi femeilor refugiate, că sportul poate să deschidă o lume de posibilități". Tatăl său Mohament a părăsit Siria mergând în Grecia în 1996 în căutarea unei vieți mai bune pentru familie: "A muncit mult, până când a economisit bani suficienți pentru a face să ajungă familia la el. Și eu, a cincea fiică, m-am născut în Grecia în 2001".

"Aveam patru ani când m-am îmbolnăvit de variolă și am fost internată în spital", relatează Alia. "Am avut daune cerebrale care m-au constrâns la scaunul cu rotile cu probleme grave, și în vorbire". Și atunci când Alia a putut să meargă la școală s-a adăugat o altă problemă: bullying-ul, excluderea.

Între moartea tatălui și condițiile economice precare, tocmai sportul i-a dat o posibilitate prin pasiunea lui Michalis Nikopoulos, profesor de educație fizică. Și astfel Alia a devenit o aruncătoare: practică clubul throw, echivalent paralimpic al aruncării ciocanului. Cu un vis: să devină medic.

Anas Al Khalifa

Anas Al Khalifa s-a născut în 1993 la Hama, în Siria. Războiul, în 2001, a dispersat familia sa și Anas a ajuns într-un lagăr de refugiați la granița cu Turcia. Călătoria aventuroasă spre Germania a durat un an. După aceea accidentul chiar când lucrurile păreau să meargă în direcția corectă: la 7 decembrie 2018 monta panouri solare, însă a alunecat prăbușindu-se la pământ. Diagnoză nemiloasă: leziune vertebrală care a însemnat operații, internări, reabilitări.

Visul său de o "viață mai bună" părea terminat, "însă a venit sportul pentru a mă salva", relatează el. "Mi-au sugerat canoe și iată că l-am întâlnit pe Ognyana Dusheva, medalie de bronz la Olimpiada de la Seoul din 1988 pentru Bulgaria. Nu știam ce era caiacul și mai ales nu aveam încredere în mine însumi. Astăzi când vâslesc nu mai percep dizabilitatea mea și forța mea de voință față restul".

Numai vestea morții fratelui - ucis într-un conflict armat în Siria - a riscat să-l îndepărteze de sport. "Dar și pentru fratele meu, pentru toți cei care sunt disperați în lagărele de refugiați, voi continua cu canoe: dacă a reușit un refugiat cu coloana paralizată... pot să reușească toți!".

Shahrad Nasajpour

Shahrad Nasajpour a fost printre primii care au crezut că un Team de refugiați putea să participe la Jocurile Paralimpice. Așa încât a reușit să ia parte, chiar în ultimul moment, la Jocurile de la Rio de Janeiro 2016. "Am scris munți de mail-uri tuturor, inflexibil, fără să mă las dărâmat de nu-uri!", relatează el. "Și am făcut asta neavând nimic în mână, prezentându-mă ca un om - născut cu o paralizie cerebrală - abia sosit, era în anul 2015, în Statele Unite din Iran în căutare de azil și a unei vieți mai bune":

În Iran, spune el, începuse să practice unele sporturi, mai ales ping-pong. "Paralizia cerebrală dă multe limitări de mobilitate", explică el. După aceea a trecut la aruncări în atletism. Părăsind Iranul în mijlocul miilor de probleme, a reluat să facă sport la Buffalo. "Când am intrat pe stadionul din Rio cu steagul Comitetului Paralimpic - relatează el - îmi treceau prin minte toate dificultățile pe care le-am depășit în viața mea și era clar că nu eram acolo, la Rio, numai pentru mine însumi, ci pentru toate femeile și bărbații cu dizabilități și cu viață complicate".

După Rio, Shahrad a completat studiile universitare cu licența în politică de gestionare publică la Universitatea din Arizona. Recent a fost admis la George Washington University: "Vreau să ajut persoanele cu dizabilități și refugiate ca să găsească un drum în viață și cu sportul, trebuie să restitui tot binele pe care l-am primit".

(După L'Osservatore Romano, 23 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 568.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat