Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte Francisc, semnat de secretarul de stat, cu ocazia celei de-a 71-a Săptămâni Liturgice Naționale (Cremona, 23-26 august 2021)

Excelența Voastră,

În circumstanța fericită a celei de-a 71-a Săptămâni Liturgice Naționale, care se va desfășura în orașul Cremona de la 23 la 26 august, Sfântul Părinte Francisc este bucuros să trimită cuvântul său de urare dumneavoastră, colaboratorilor de la CAL, diecezei gazdă și păstorului său și celor care iau parte la zilele semnificative de studiu.

Suveranul pontif se unește cu mulțumirea comună adusă Domnului, pentru că anul acesta este posibil să se realizeze evenimentul, după momentul trist de anul trecut, când, ca urmare a cunoscutelor condiții ale răspândirii pandemiei, a trebuit să fie amânată ediția deja programată. Însă decizia grea a permis să se confirme cu o nouă lumină tema aleasă dinainte care vrea să aprofundeze aspecte și situații ale celebrării, așa de puse la încercare dură de venirea răspândirii lui Covid 19 și a limitărilor necesare pentru prevenirea sa.

De fapt, tema pe care o veți trata se referă la convenire in unum a discipolilor Domnului pentru a da atenție poruncii sale "faceți aceasta în amintirea mea" (Lc 22,19c): "Unde doi sau trei sunt adunați în numele meu..." (Mt 18,20). Comunitate, liturgii și teritorii. Adunarea săptămânală în "numele Domnului", care încă de la începuturi a fost simțită de creștini ca o realitate indispensabilă și legată indisolubil de propria identitate, a fost dur afectată în timpul fazei mai acute a propagării pandemiei. Însă iubirea față de Domnul și creativitatea pastorală i-au determinat pe păstori și pe laici să găsească alte căi pentru a hrăni comuniunea de credință și de iubire cu Domnul și cu frații, așteptând să se poată întoarce la plinătatea celebrării euharistice în liniște și siguranță. A fost o așteptare dură și grea, luminată de misterul crucii Domnului și rodnică în atâtea opere de îngrijire, de iubire fraternă și de slujire a persoanelor care au suferit mai mult consecințele urgenței sanitare.

Experiența tristă a "postului" liturgic de anul trecut, de repercusiune, a făcut să se evidențieze bunătatea drumului lung făcut începând de la Conciliul Vatican II, pe calea trasată de constituția Sacrosanctum Concilium. Timpul de privare a permis să se simtă "importanța liturgiei divine pentru viața creștinilor, care găsesc în ea acea mediere obiectivă cerută de faptul că Isus Cristos nu este o idee sau un sentiment, ci o Persoană vie, iar Misterul său un eveniment istoric. Rugăciunea creștinilor trece prin medieri concrete: Sfânta Scriptură, Sacramentele, riturile liturgice, comunitatea. În viața creștină nu se face abstracție de sfera corporală și materială, pentru că în Isus Cristos ea a devenit cale de mântuire. Am putea spune că trebuie să ne rugăm și cu trupul: trupul intră în rugăciune" (Papa Francisc, Audiența generală, 3 februarie 2021).

Liturgia "suspendată" în timpul perioadei lungi de izolare și dificultățile revenirii succesive au confirmat ceea ce se întâlnea deja în adunările duminicale din peninsula italiană, indiciu alarmant al fazei înaintate a schimbării de epocă. Observăm cum în viața reală a persoanelor s-a schimbat însăși percepția timpului și, prin urmare, a duminicii însăși, a spațiului, cu repercusiuni asupra modului de a fi și de a se simți comunitate, popor, familie și a raportului cu un teritoriu. Astfel adunarea duminicală ajunge să fie dezechilibrată fie prin prezențe generaționale, fie prin neomogenități culturale, fie prin truda de a găsi o integrare armonioasă în viața parohială, ca să fie cu adevărat culme a oricărei activități a ei și izvor al dinamismului misionar pentru a duce evanghelia milostivirii în periferiile geografice și existențiale.

Sfântul Părinte dorește ca Săptămâna Liturgică Națională, cu propunerile sale de reflecție și momentele de celebrare, deși în modalitatea integrată în prezență fizică și pe cale telematică, să poată găsi și sugera unele linii de pastorație liturgică de oferi parohiilor, pentru ca duminica, adunarea euharistică, slujirile, ritul să iasă în evidență din acea marginalitate spre care par să se prăbușească în mod inevitabil și să recupereze centralitatea în credință și în spiritualitatea credincioșilor. Dăruiește speranță în această direcție recenta publicare a ediției a treia a Liturghierului Roman și voința episcopilor italieni de a o însoți cu o reluare robustă a formării liturgice a poporului sfânt al lui Dumnezeu.

Sanctitatea Sa salută cu bucurie celebrarea celei de-a 71-a Săptămâni Liturgice Naționale, care se ține într-un teritoriu care a suferit mult din cauza pandemiei și care a văzut înflorind atât de mult bine pentru a alina o suferință așa de uriașă. El asigură rugăciunea sa și din inimă împarte binecuvântarea apostolică Excelenței Voastre, episcopului diecezei gazdă, ES Mons. Antonio Napolioni, celorlalți prelați, preoților, diaconilor, persoanelor consacrate, precum și vorbitorilor și tuturor participanților.

Unind urările mele personale, profit de circumstanță pentru a mă confirma cu sentimente de distins respect
al Excelenței Voastre

cu mare cucernicie
cardinal Pietro Parolin
secretar de stat

_______________

Excelenței Sale
Mons. Claudio MANIAGO
episcop de Castellaneta
președinte al C.A.L.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 254.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat