Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pustiana: Campusul "Toate le pot în cel care mă întărește!"

O temă biblică, "Toate le pot în cel care mă întărește!", a avut campusul pentru copii desfășurat în Parohia Pustiana, în perioada 9-13 august 2021.

Păstorii comunității, în colaborare cu grupul de tineri al parohiei, au reaprins dorința copiilor comunității de a participa la campus, dat fiind faptul că așteptarea a fost una îndelungată, anul trecut luându-se o pauză din cauza pandemiei. Cu această dorință în suflet a început poveste campusului 2021.

Implicare + voie bună + seriozitate = campus reușit!

Povestea a început luni dimineață împreună cu cei 90 de copii. Părintele paroh, Anton Diacu, a deschis campusul cu o rugăciune în care i-am cerut sprijinul lui Dumnezeu pentru a ne călăuzi pașii în săptămâna care urma să vină. Imediat după rugăciune ne-am împărțit în patru echipe, roșu, albastru, verde și galben, echipe cu care am concurat toată săptămâna. A urmat cateheza, unde părintele vicar, Iulian Gherghel, ne-a vorbit despre nedreptate și prietenie. Am fost îndemnați să reflectăm dacă suntem într-adevăr buni cu cei din jur sau suntem și noi, ca mulți alții, niște copii cărora nu le pasă de lumea ce ne înconjoară.

După cateheză a urmat o zi plină de jocuri și activități în curtea școlii. Nu am uitat nici de prietenul nostru, Isus, și i-am mulțumit, participând și animând Sfânta Liturghie. În cadrul omiliei, părintele vicar a aprofundat tema discutată dimineață la cateheză.

Ziua de marți a avut la bază tema iubirii și a ajutorării aproapelui. Părintele ne-a întrebat: "Cât de mult ne ajutăm noi aproapele? Cât de mult îi suntem alături la bine și la greu? Cât de des îi mulțumim lui Dumnezeu pentru ajutorul primit de la el?" Ziua a continuat cu bansuri, voie bună și diferite jocuri prin care am descoperit cât de important este fiecare dintre noi. Seara, i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile primite prin participarea la Sfânta Liturghie, la care am cântat și i-am adus preamărire lui Dumnezeu.

Tema centrală a zilei de miercuri a fost fidelitatea, cât de fideli trebuie să fim noi față de Biserică, față de Dumnezeu, care ne iartă de fiecare dată. La fel și noi trebuie să fim fideli față de prietenii noștri, față de cei care sunt lângă noi. Ziua a continuat cu multe jocuri cu apă și multă socializare. Ziua nu s-a putut termina mai bine decât prin participarea la Sfânta Liturghie.

Ziua de joi a fost puțin mai diferită, am început-o cu Sfânta Liturghie unde, la predică, părintele ne-a vorbit despre iertarea aproapelui - textul evanghelic ne învăța sa iertăm de 70 de ori câte 7. Așa cum Dumnezeu ne iartă de fiecare dată atunci când participăm la sacramentul Pocăinței, indiferent de cât de multe sau mari sunt păcatele noastre, la fel și noi trebuie să iertăm aproapelui nostru de fiecare dată când greșește.

Imediat după Sfânta Liturghie am plecat la pădure unde am făcut multe jocuri distractive, printre care râvnita vânătoare de comori, dintre care cea mai prețioasă comoară a fost timpul petrecut împreună. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără, cu toții strânși în jurul focului, cântând și dansând.

Întrebările zilei de vineri au fost: "Cât de curajoși suntem noi? În cine ne găsim noi curajul? Cine ne întărește pe noi când ne descurajăm?" Aceste întrebări le-am aprofundat în restul zilei, când, la jocuri, am dat dovadă de cât de curajoși am fost și de cât de tare ne-am distrat. Curajul nostru s-a arătat din plin atunci când am pornit prin sat pentru a îndeplini anumite provocări, precum să facem o faptă bună, să ne aflăm istoria satului, să descoperim valorile satului și multe, multe alte provocări pe care le-am îndeplinit cu îndrăzneală. I-am mulțumit lui Dumnezeu prin recitarea Sfântului Rozariu în fața unei troițe din sat, cerându-i totodată ajutorul sfintei Fecioare, pentru a fi și noi la fel de curajoși precum ea, spunându-i "Da" lui Dumnezeu prin faptele și viața noastră.

Pentru masa de prânz, câteva familii din sat s-au organizat pentru ca în fiecare zi copiii să mănânce și să prindă noi puteri pentru restul zilei.

Liturghia copiilor de duminică dimineață a fost închinată pentru toți binefăcătorii acestui campus, pentru toți cei implicați în această activitate, animatorilor, care și-au dedicat timpul liber, cât și copiilor care au participat cu atâta entuziasm și dăruire. Dumnezeu să îi răsplătească pe toți așa cum știe el mai bine.

Dumnezeu să ne binecuvânteze!

Ana-Georgiana Pustianu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-13 august: Pustiana: Campusul "Toate le pot în cel care mă întărește!"


 

lecturi: 743.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat