Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Andrei Kim Taegon și martirii coreeni, martori ai credinței și ai identității unui popor

de Salvatore Cernuzio

"Ești catolic?". "Da, sunt catolic". Un dialog sec cu un funcționar guvernamental, în timp ce era iminentă amenințarea unei morți sângeroase. O scurtă mărturisire de credință, așa cum este prezentată într-una din epistolele scrise în zilele de închisoare, în care este toată profunzimea fidelității față de Dumnezeu a lui Andrei Kim Taegon, primul preot catolic martirizat în 1846. Și, cu el, este mărturia de credință, pecetluită cu jertfa supremă a vieții, a mii de bărbați și femei doborâți de valul de persecuții care au lovit Coreea în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, care constituie și astăzi limfă și istorie pentru identitatea unui întreg popor - cel catolic coreean - viu deși minoritar.

Pentru a cinsti amintirea lui Andrei Kim și a celorlalți martiri, toți laici, a tributului lor de sânge și a exemplului lor strălucitor, se va celebra o Liturghie în limba coreeană astăzi după-amiază, 21 august 2021, la 15.30 (16.30, ora României), la Altarul Catedrei din Bazilica "Sfântul Petru". Va prezida celebrarea arhiepiscopul Lazăr You Heung-sik, numit la 11 iunie nou prefect al Congregației pentru Cler, la prima sa ceremonie publică la Roma.

Ocazia pentru celebrare este a 200-a aniversare a nașterii Sfântului Andrei, petrecută la 21 august 1821 într-o familie crescută în principiile creștine, al cărui tată a transformat casa în "biserică familială". Alegere pe care a plătit-o cu viața. În patru generații, unsprezece membrii ai familiei sfântului și-au vărsat sângele pentru Domnul, și între aceștia cinci sunt unii beatificați și alții deja canonizați. Format la Macao, puțin mai mare de 15 ani, tânărul Andrei a acționat în miezul persecuțiilor: închis, interogat, torturat, a fost decapitat pentru că nu a voit să se lepede. Nu avea nici 25 de ani. Numele său și cel al altor o sută de credincioși de diferite vârste și grupuri sociale, papa Wojtyła a voit să-l înscrie în registrul sfinților în anul 1984.

Pentru a comemora astăzi la "Sfântul Petru" împreună cu Monseniorul You vor fi circa treizeci de preoți și șaptezeci de călugări și călugărițe; este prevăzută și prezența ambasadorului Coreei la Sfântul Scaun. Nu vor lipsi la întâlnire și credincioșii laici care compun comunitatea coreeană de la Roma. Aceeași care, la 17 octombrie 2018, a participat la Liturghia pentru Coreea prezidată tot în Bazilica Vaticană de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin. În centrul acelei ceremonii, atunci, era însă o invocație de pace și reconciliere pentru Peninsula Coreeană. O cerere prezentată papei în audiența din ziua următoare de președintele sud-coreean Moon Jae-in, așezat de fapt în primul rând la Liturghia lui Parolin, animată de cântece și lecturi în coreeană.

Acela a fost un eveniment pentru comunitatea coreeană romană, ca și celebrarea de astăzi după-amiază. "Faptul că se celebrează o Liturghie pentru cei 200 de ani ai sfântului Andrei Kim Taegon în Bazilica Sfântul Petru este o providență a lui Dumnezeu", a spus monseniorul You la agenția coreeană Yonhap.

Călugări și laici catolici, martirii coreeni au fost victime ale persecuțiilor religioase petrecute în țară, unde primele semințe de credință creștină au apărut la începuturile secolului al XVII-lea prin delegațiile care vizitau în fiecare an Pekinul pentru schimburi culturale. În China, coreenii au venit în contact cu credința creștină ducând în patrie cartea misionarului iezuit părintele Matteo Ricci. Un laic, gânditorul Lee Byeok, inspirându-se din cartea iezuitului, a întemeiat după aceea o primă comunitate creștină foarte activă care a crescut în puțin timp la mai multe mii de credincioși. Și a continuat să crească și atunci când în țară, în jurul anului 1785, a izbucnit o persecuție sângeroasă care a dus la moartea, în 1801, și a unicului preot prezent în țară. În 1802, un edict de stat al regelui Sunjo poruncea chiar exterminarea creștinilor, ca unică soluție pentru a sufoca germenul a ceea ce guvernul său considera o "nebunie". Râmași singuri și fără conducător spiritual, credincioșii cerea încontinuu episcopului de Pekin precum și papei să aibă preoți; condițiile locale au permis asta abia în 1837, când au fost trimiși un episcop și doi preoți de la Misiunile Externe din Paris. Pătrunși clandestin în țară, au fost martirizați după doi ani. Cu o a doua tentativă a lui Andrei Kim s-a reușit introducerea unui episcop și a unui preot, din acel moment prezența unei ierarhii catolice în Coreea a fost stabilă, în pofida recrudescenței persecuțiilor în 1866. În sfârșit, în 1882, guvernul a decretat libertatea religioasă.

În asuprirea coreeană au murit, conform surselor locale, peste 10 mii de martiri. Dintre aceștia, 103 - între care diferite femei - au fost beatificați în două grupuri distincte în 1925 și în 1968 și apoi canonizați împreună, la 6 mai 1984, la Seul de Ioan Paul al II-lea. Numai zece dintre ei sunt străini, trei episcopi și șapte preoți, ceilalți toți coreeni, cateheți și credincioși. Comemorarea lor liturgică este la 20 septembrie. În fruntea listei liturgice sunt, în afară de Andrei Kim Taegon, catehetul Paul Chong Hasang. Rămășițele lor pământești se odihnesc din 1900 în cripta catedralei din Myeong-dong.

Alți 124 de martiri au fost beatificați în schimb de Papa Francisc la 16 august 2014, în cursul călătoriei în Coreea de Sud. Între aceștia și, Paul Yun Ji-chung. Peste un milion de credincioși au fost prezenți în acea zi la Liturghia Papei Francisc celebrată la Poarta Gwanghwamun, care urmăreau o vizită intensă a papei în locul execuțiilor capitale: sanctuarul din Seo So-Mun, la periferia Seulului. Participarea enormă a poporului a fost semnul devoțiunii profunde de care se bucură și astăzi acești sfinți și fericiți, membre vii ale istoriei și identității unei națiuni. Ei "ne amintesc că trebuie să-l punem pe Cristos mai presus de orice și să nu coborâm la compromisuri cu credința", a spus papa la omilie, însoțită de diferite pasaje de aplauze emoționate și prelungite. Exemplul martirilor, a adăugat pontiful, "are multe să ne spună nou, care trăim în societăți în care, alături de bogății imense, crește în mod silențios cea mai abjectă sărăcie; în care rar este ascultat strigătul săracilor; și în care Cristos continuă să cheme, ne cere să-l iubim și să-l slujim întinzând mâna către frații noștri și surorile noastre nevoiași".

Bicentenarul nașterii Sfântului Andrei a deschis la 29 noiembrie 2020 celebrările Jubileului convocat de Biserica din Coreea de Sud. Un an de har, cu patronajul UNESCO, care se va încheia la 27 noiembrie 2021 și care reprezintă "o ocazie propice pentru creșterea spirituală a Bisericii coreene", așa cum a afirmat într-un interviu din decembrie 2020 la mass-media vaticane episcopul Lazăr You, pe atunci la conducerea diecezei coreene de Daejeon și responsabil al organizării Anului Sfânt. "Acest Jubileu - afirma prelatul - ne va da nouă tuturor oportunitatea pentru a interioriza spiritualitatea martiriului, care este limfa vitală a Bisericii din Coreea, meditând cu profunzime viața martirilor". "Pentru martirii noștri credința era valoarea cea mai importantă", adăuga You. "În societatea coreeană, numai 11% din populație este catolică, în timp ce peste jumătate se declară «fără religie»". Așadar, invitația este "de a reflecta serios asupra identității noastre și asupra coerenței noastre drept «credincioși catolici»".

(După Vatican News, 21 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 453.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat