Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În comemorarea liturgică din 20 august

Sfântul Bernard, cântăreț al Mariei

de Giuseppe Gaffurini

Se scrie Bernard, se citește învățător al Bisericii. Doctor mellifluus titlul exact, desigur nu pentru că este îndulcit, ci pentru că el, cu scrierile sale, ajută la luarea mierii chiar și din realitățile mai dure. Primele sale două tratate - Gradele umilinței și ale mândriei, un comentariu la capitolul al VII-lea din Regula Sfântului Benedict, și Laude către Sfânta Fecioară Maria, un contrapunct al său între înger și Maria - pun temelia umilinței la învățătura sa. În primul îl învață pe călugărul mândru cum să devină umil și în al doilea preamărește în Maria mai mult virtutea umilinței decât însăși fecioria sa. "Maria i-a plăcut lui Dumnezeu prin fecioria sa, dar l-a născut pe Dumnezeu prin umilința sa. Fecioria este sfătuită, umilința este poruncită. Paradisul este plin de cele care nu sunt fecioare, dar nimeni care n-a devenit mic ca un copil nu va intra în împărăția cerurilor".

Nu este puțin pentru mariologia celui care este amintit de-a lungul secolelor drept "cântărețul Mariei", nu este puțin pentru cel care va fi toată viața "părinte al călugărilor", abate de Clairvaux. Dacă vrei să reușești să iei mierea din realitățile mai dure ale vieții tale, fii albină umilă! Punând temelia, începe să construiești cu alte două tratate: cu Harul și liberul arbitru balustradele în care se desfășoară viața spirituală a omului, și cu Despre datoria de a-l iubi pe Dumnezeu cele patru grade ale iubirii lui Dumnezeu care duc la iubirea de sine față de sine la iubirea de sine față de Dumnezeu. Cu privire la liberul arbitru ajunge să-l compare cu veșnicia: de fapt, dacă a avut început, totuși nu cunoaște sfârșit, nici nu crește prin dreptate și glorie, nici nu diminuează prin păcat și nefericire. "«Dar atunci - îmi obiectezi tu - ce face liberul arbitru?». Îți răspund pe scurt: este mântuit. Ia liberul arbitru: nu va exista ceea ce este mântuit. Ia harul: nu va exista mijlocul prin care este mântuit. Această operă nu se poate realiza fără unul și celălalt". Și îi scrie ilustrului domn Aimeric, cardinal diacon și cancelar al Bisericii romane: "Așadar vreți să știți de la mine de ce și în ce mod trebuie iubit Dumnezeu? Și eu răspund: motivul pentru care trebuie iubit Dumnezeu este însuși Dumnezeu și modul este de a-l iubi mai presus de orice. Este suficient un astfel de răspuns? Fii ca albina lucrătoare care ia neobosit nectarul din cele mai variate specii care o înconjoară și în comuniune cu celelalte albine zboară să construiască stupul".

După rezultatul zdrobitor al celei de-a doua cruciade, predicate de el din porunca pontifului, se cimentează în De consideratione ("Considerația") un tratat scris pentru discipolul său devenit pontif, Eugen al III-lea. În realitate, iubirea sa față de Țara Sfântă s-a exprimat, mai înainte de predicarea cruciadei, în tratatul Elogiul noii cavalerii, care nu trebuie confundat cu Regula templierilor al cărei compilator a fost. Acest elogiu al noii cavalerii devine un tratat de cristologie, un pelerinaj în fiecare loc sfânt, pentru care, după ce a contemplat misterul pe care Cristos l-a trăit acolo, îi dezvăluie harul pe care pelerinul îl poate primi vizitând acel loc. Expresia cea mai înaltă nu se poate găsi decât în Sfântul Mormânt: "Între toate locurile sfinte și de dorit mormântul ține într-un fel primul loc. Se observă o devoțiune cu totul deosebită mai mult acolo unde Cristos s-a odihnit mort decât în acolo unde s-a întreținut când era viu. Viața lui Cristos este pentru mine o regulă de viață, moartea sa este răscumpărarea mea din moarte. Viața sa a fost activă, moartea sa este prețioasă".

Dar să ne întoarcem la De consideratione: s-a spus, un tratat scris pentru Eugen al III-lea, dar util și lui Ioan al XXIII-lea care-l ținea deschis pe scriptorium-ul să, citat de Paul al VI-lea și studiat de Benedict al XVI-lea. Sunt multe exprimările de prietenie ale lui Bernard față de discipolul înălțat la scaunul apostolic: "Amintește-ți că acela care ți-a spus «Prietene, poftim mai sus», speră ca tu să-i rămâi prieten". Și pentru ca să-i rămână prieten îl invită să "ia în considerare" patru lucruri: tripla considerare de sine, lucrurile supuse pontifului, lucrurile care îl înconjoară pe pontif, lucrurile care se află deasupra pontifului. În a patra parte prezintă o prețioasă angelologie cunoscută de acum de mulți: "Fii albină regină, cu prerogativele tale indispensabile, privind la Țara sfântului care a dat naștere unei Flori cu nectar și parfum unice". Dar și tu care citești, fii albină curioasă, pentru că este într-adevăr îmbelșugată mierea pe care o oferă doctor mellifluus, mai ales în opus magnum a sa: cele optzeci și șase de predici drept comentariu al Cântării Cântărilor; în cele peste cinci sute de scrisori trimise la toate categoriile de credincioși; miniera predicilor liturgice cu perlele foarte prețioase ale Adventului și Crăciunului; dar și Sentințele; predici diferite, fără a te dispensa de tratatul Preceptul și dispensa. Păcat că vara aproape că s-a terminat, dar este restul vieții.

(După L'Osservatore Romano, 20 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 584.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat