Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sudanul de Sud, superioara combonienelor: Nu putem lăsa să învingă violența

de Antonella Palermo

După telegrama de condoleanțe a papei pentru cele două surori ucise în Sudanul de Sud, ca urmare a unei ambuscade pe strada dintre Juba și Nimule, și superioara combonienelor din țară, sora Maria Martinelli, exprimă durerea pentru moartea călugărițelor pe care le cunoștea personal.

Cum ați reacționat aflând despre condoleanțele papei?

Mi-a făcut plăcere să știu că Biserica este aproape de această țară, de acest popor, de această Biserică particulară care are și ea problemele sale și care trăiește cu oamenii precaritatea care merge înainte de mulți ani, din păcate. Faptul care s-a petrecut luni ne-a lăsat foarte tulburați: cu violența nu trebuie să ne obișnuim niciodată; aceste fapte se întâmplă, din păcate, pe acea stradă și pe alte străzi. Pentru probleme de banditism, probleme politice care se amestecă, probleme culturale. Însă acest eveniment ne-a lăsat și mai tulburați pentru că nu este în spiritul acestor oameni să ucidă direct niște surori. De obicei există respect față de călugări, față de preoți, și în mod deosebit față de surori. Chiar nu face parte din forma mentală a oamenilor de la noi un act de acest fel. Indică o schimbare, că tocmai există ceva care nu merge în profunzime.

Schimbare în ce sens?

În sensul valorilor la care fac referință oamenii. Chiar și necreștinii au avut mereu mult respect față de noi. O femeie care făcea parte din grupul atacatorilor - din ceea ce am înțeles - a spus: "Să nu le ucidem pe acestea, sunt surori, sunt ale Bisericii". În schimb, cel care a tras a spus: "Ce este Biserica, ce înseamnă?". Deci există chiar o schimbare de atitudine. N-aș ști cum să explic asta.

Papa a vorbit în telegramă despre "act de violență lipsit de sens"...

Lipsit de sens și nemaiauzit. Știau pe cine ucideau, probabil nu știau numele, dar știau că erau surori.

S-a pierdut simțul limitei?

Da, cel puțin pentru aceste persoane care trăiesc în păduri. Comit acțiuni destabilizatoare. Asta arată că drumul păcii este încă lung și obositor. Nu toți sunt angajați pe acest drum, nu toți îi înțeleg importanța. Și, pe de altă parte, există așa de multe grupuri, atâta dezorientare, atâta sărăcie... Sunt pietroaie enorme pe strada păcii. În anumite privințe este și comprehensibil ca să nu existe unitate de intenții, pe de altă parte, cu cât se merge mai înainte, cu atât este mai rău.

La ce tind aceste acțiuni destabilizatoare?

Dacă este cineva în spate nu știu, n-aș ști să spun dacă există un plan, dar cu siguranță aceste acțiuni, una după alta, creează de la sine destabilizare. Când nu se poate trece pe o stradă pentru că 90% te elimină sau te lasă fără nimic, este clar că nu se va putea gândi la un comerț, la un schimb de personal, la comunicații normale. Nu se poate. Toate acestea creează dificultăți.

Dumneavoastră cunoșteați aceste surori?

Da, da. Sora Maria Abud era o persoană extraordinară, a fost superioară generală două mandate de șase ani. Acum era directoarea unei mari școli elementare la Juba. Foarte iubită de toți. Cunoscută de toți. Cu mare angajare, știa ceea ce făcea, știa să spună adevărul în diferite contexte. Era și foarte gentilă, foarte fraternă. Pe sora Regina n-am cunoscut-o așa de bine, era la Uau, preda ca tutore în școala pentru infirmieri și îi însoțea pe studenții practicanți din spital. Mari femei.

Moartea lor tragică lasă loc mai mult fricii sau determinării?

Probabil că mai mult determinării. Nu-i putem lăsa să învingă cei care caută numai violența. Este nevoie de mai multă angajare în formarea tinerilor, să li se arate modele de viață diferite de cele bazate pe violență sau numai pe faptul de a avea bani. Tinerii trebuie să aibă din nou valori pentru a construi o societate sănătoasă.

Papa a exprimat dorința de a vizita Sudanul de Sud, însă condițiile încă nu permit asta...

Desigur, vizita papei ar face foarte bine atâtor oameni. Desigur, ar trebui să limiteze mult o eventuală vizită a sa, dacă ar veni acum, ar fi limitată în timp și în spațiu. Însă ar putea să fie un important semn de speranță. Prezența sa, chiar scurtă, chiar numai de departe. Vedem dacă va fi posibilă, într-o zi sau alta...

Un apel pentru țară?

Să nu ne abandoneze. Să continue să se roage pentru pace, ca să se poată pune cu adevărat bazele unei reporniri senine, ale unui drum care să-i ducă pe toți la o fraternitate. Încă există prea multe diviziuni și sunt, după părerea mea, alimentate și la nivel politic. Ceea ce trebuia să fie o construire senină a unei țări s-a revelat un dezastru tocmai prin această alimentare a intereselor private, până la urmă, tribale, ba chiar de clan. În loc de a forma o cultură de împărtășire... Trebuie reînceput. Nu se poate accepta să fim pur și simplu victime.

Ce salvați dumneavoastră ca semn de bine în această țară, în mijlocul devastării?

De exemplu, toți oamenii care s-au apropiat de surorile Preasfintei Inimi, aceeași oameni care au participat la celebrarea centenarului și care s-a încheiat în mod tragic. Oameni simpli. Există această voință, voință de a studia, de a crea ceva diferit în mijlocul atâtor contradicții. Există această voință de a se ridica în picioare. Trebuie însoțiți, ajutați.

(După Vatican News, 18 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 704.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat