Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Sfințirea Spitalului Catolic din Djebonoua. Vizita delegației Diecezei de Iași. Partea a II-a (13-15 august)

Continuăm relatările vizitei pr. Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iași, și a pr. Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan de Iași, în Coasta de Fildeș. Călătoria a fost prilejuită de inaugurarea și sfințirea Spitalului Catolic din Djebonoua, construit cu ajutorul preoților și credincioșilor din Dieceza de Iași, prin proiectul umanitar "Cutia Speranței", precum și prin donațiile binefăcătorilor Centrului Misionar Diecezan de Iași.

Partea a II-a a călătoriei...

A doua zi în misiune (13 august)

După ce în zilele precedente ne-am odihnit la o casă de reculegere din Abidjan, în noaptea dintre 12 spre 13 august ne-am odihnit în casa misiunii din Djebonoua, o construcție ce a fost finalizată tot cu ajutorul credincioșilor din Dieceza de Iași în anul 2018. Meritul acestei construcții aparține pr. Gabriel-Vasile Cimpoeșu, inițiatorul acestui proiect, și pr. Alexandru Percu, cel care a finalizat incinta misiunii.

Așadar, în ziua de 13 august, cu forțe proaspete și cu mult entuziasm am pornit pentru a celebra sfânta Liturghie în comunitatea Niangban, o comunitate mică și săracă și care nu are încă un loc de rugăciune. Sfânta Liturghie a fost celebrată la umbra unui copac, așa cum se poate vedea in fotografiile trimise. Deși comunitatea este mică, participarea la Sfânta Liturghie a fost deplină, pe chipul oamenilor observându-se bucuria și entuziasmul de a-l întâlni pe Cristos cel care se jertfește pentru toți. Cântările liturgice au fost plăcut animate de ritmul african al tamtam-ului. La finalul Sfintei Liturghii, mare ne-a fost surprinderea când i-am ascultat pe cei prezenți cântând în limba română "Cristos a înviat", un cântec pe care l-au învățat de la misionari. O bucurie deosebită a cuprins inima noastră gândindu-ne că acea mână mică de oameni din Africa, necunoscători ai limbii române, au cântat totuși un cântec în limba noastră.

După-amiază am avut bucuria de a participa la prânzul oferit de domnul Alain și soția lui, care sărbătoreau 10 ani de când au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu prin sacramentul Căsătoriei. Trebuie să amintesc faptul că Alain este atât responsabilul vechiului dispensar, cât și al noului Spital Catolic, precum și responsabilul pastoral al misiunii din Djebonoua, Coasta de Fildeș.

La întoarcerea de la sărbătoare am dat piept cu dificultățile misionarilor, deoarece mașina misiunii, singura care mai funcționa în acel moment, s-a stricat. A trebuit să ne decidem dacă vom parcurge pe jos drumul sau e mai bine să așteptăm cineva să ne ajute. Până la urmă cineva ne-a sărit în ajutor.

Trebuie să amintesc faptul că în momentul în care mașina mică a misiunii s-a stricat, am rămas fără niciun mijloc de transport. Misiunea din Djebonoua deține două mijloace de transport: o mașina mică și o camionetă. Camioneta care este folosită pentru a ajunge la satele îndepărtate, cu drum greu accesibil, a acumulat mai mult de 25 de ani funcționare, fiind într-o stare avansată de uzură. În momentul relatării acestor evenimente camioneta este încă în service, având mari probleme la motor.

Ziua de 13 august s-a încheiat ca și în ziua precedentă cu rugăciunea Rozariului la grotă, novena de pregătire la Adormirea Maicii Domnului și Sfânta Liturghie.

A treia zi în misiune - Ziua inaugurării Spitalului Catolic (14 august)

Ziua de 14 august a însemnat ziua cea mare pentru noi, pr. Egidiu Condac și pr. Florin-Petru Sescu, care, în numele Diecezei de Iași și al episcopului Iosif Păuleț, am venit în Coasta de Fildeș.

Dis-de-dimineață, cu emoție și nerăbdători ne-am îndreptat spre capela veche a satului, locul în care urma să se desfășoare Sfânta Liturghie de inaugurare și sfințire a Spitalului Catolic. Mai nerăbdători decât noi, însă, erau oamenii din localitate, mai ales cei care s-au implicat activ în construirea acestui spital. Pentru oamenii din Africa Dumnezeu, care este izvorul vieții, este și izvorul oricărui bine, al oricărei binecuvântări. Dacă de la el vine viața omului, atunci tot de la el trebuie să vină și orice binecuvântare în viață. Ei cred cu tărie că harul și binecuvântarea lui Dumnezeu pot face diferența între viață și moarte. Cele mai multe planuri, proiecte, activități le încep cu Dumnezeu, le continuă cu Dumnezeu și le sfârșesc cu Dumnezeu. Pentru acești oameni "Creatorul vieții" rămâne "izvorul" vieții, al binecuvântărilor, al binelui.

Pe drum am constatat că, încet-încet, oamenii se adună în ciuda ploilor torențiale din ultimele zile. Mai mult, la orizont se vedea clădirea spitalului și gardul, abia văruit, semn că mulți dintre lucrători au stat până în noapte să ducă la bun sfârșit construcția.

Privind spitalul, o bucurie imensă a cuprins inima noastră, pentru că acea clădire era rodul disponibilității și generozității preoților, credincioșilor și binefăcătorilor din Dieceza de Iași, din România și chiar din străinătate. Mă gândeam în acel moment cât de mare ar fi bucuria românilor dacă ar fi fost ei acolo în locul nostru, văzând ce au realizat împreună. Da, spun "împreună", pentru că acest spital nu este rodul donației unui singur om, ci este rodul renunțărilor ale mii de oameni. Acești oameni prin "Cutia Speranței" și prin diferite donații au reușit să ducă la bun sfârșit acest proiect în mai puțin de patru ani. Mă înclin în fața lor și le mulțumesc pentru toată generozitatea!

Aș vrea să-i invit pe preoți, credincioși și binefăcători să se mai gândească la un amănunt, mai puțin cunoscut, al generozității lor: cea mai mare parte a oamenilor care au lucrat la construcția spitalului au fost localnici, oameni din zonă. Faptul că acești oameni au avut de muncă a însemnat o bucată de pâine în plus pe masă și un bănuț pentru ei, cei săraci, iar lucrul acesta face de două ori mai important acest proiect. "Cutia Speranței" și donațiile oamenilor oferite pentru spital nu înseamnă numai un loc mai decent pentru îngrijirea medicală, o maternitate mai bună, ci au însemnat și o masă în plus, o șansă în plus la o viață mai demnă pentru oamenii care au lucrat la acest spital.

Mă întorc la șirul evenimentelor. La ora 8.00, prezenți fiind la capela veche a localității, am început celebrările. Pe lângă credincioși și preoți, la celebrare au participat: un delegat al Ministerului Sănătății ivoriene; un reprezentant al prefecturii; reprezentanți ai primăriei din localitate; surori și mulți alți oaspeți. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iași și reprezentant al episcopului Iosif Păuleț, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Alain Pierre Yao, vicarul general al Diecezei de Bouaké și reprezentant al ÎPS Paul Simeon Ahouanan Drjo, arhiepiscopul local de Bouaké. ÎPS Paul, deși și-a anunțat prezența, din cauza problemelor de sănătate nu a mai reușit să ajungă.

A fost o celebrare frumoasă și animată. Predica și intervențiile finale au scos toate în evidență un deziderat al comunităților ivoriene: "unitate și pace". Pr. Alain spunea în cadrul cuvântului de învățătură că Spitalul Catolic trebuie să fie ca un semn al bunătății și iertării, al unității și al păcii; că acela care a construit un spital nu poate să dorească răul nimănui. Coasta de Fildeș este o țară mult sfâșiată de conflicte și rebeliuni, dar cel mai mult a afectat-o războiul civil care s-a încheiat abia în 2011. Oamenii de aici își doresc mult ca în țară să fie liniște, pace și unitate.

În final, după ce s-a rostit rugăciunea de binecuvântare a spitalului, toți ne-am îndreptat spre poarta de intrare. Aici a fost dezvelită placa comemorativă ce conține numele spitalului și seria autorizației de funcționare primită deja din partea Departamentului Regional de Sănătate din Coasta de Fildeș.

A urmat inaugurarea clădirii, moment în care atât delegația din Dieceza de Iași, cât și autoritățile din Coasta de Fildeș au tăiat panglica de la intrarea în spital. După acest moment pr. Egidiu Condac, pr. Alain Pierre Yao, pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeșu și pr. Florin-Petru Sescu au pornit la sfințirea întregului complex, atât pe interior, cât și pe exterior.

Se putea citi pe chipul oamenilor, în cântul și dansul care animau evenimentul, bucuria de a vedea proiectul spitalului finalizat, pentru ei și pentru sănătatea lor. Copii și tineri, adulți și oameni în vârstă, străbăteau culoarele spitalului și se minunau de mărimea lui, de numărul mare de încăperi și de condițiile pe care le oferă.

Totul s-a încheiat cu fotografiile de grup, inclusiv cu o fotografie în fața textului imprimat pe pereții spitalului prin care Comunitatea din Djebonoua își arăta recunoștința față de generozitatea Diecezei de Iași, a binefăcătorilor români care susțin proiectele Centrului Misionar Diecezan de Iași.

După o zi plină, o mică pauză la misiune ne-a oferit posibilitatea de a ne încărca bateriile pentru veghea nocturnă dinainte de hram. Comunitatea din Djebonoua, are drept patronaj solemnitatea Adormirea Maicii Domnului. Seara am petrecut-o la grota Sfintei Fecioare Maria, unde am celebrat Sfânta Liturghie, am recitat rozariul și novena, am cântat și ne-am rugat ca Maria, Mama noastră cerească, să vegheze peste noi.

Mult după lăsarea întunericului, oamenii s-au îndreptat spre casele lor pentru a participa cum se cuvine la hramul bisericii.

A patra zi în misiune - Ziua hramului și a primiției (15 august)

Ziua de 15 august a fost o zi inedită, pentru că a fost pentru prima dată în viață când am participat la o Liturghie care a durat nici mai mult, nici mai puțin de patru (4) ore.

Dar să începem cu începutul. Dis-de-dimineață, un furnicar de oameni erau deja în preajma misiunii și în jurul bisericii pregătind cele necesare pentru sărbătoare: biserică, altar, corturi, scaune, masa oferită gratuit tuturor celor care aveau să participe la sărbătoare.

Un număr mare de preoți și credincioși s-au adunat pentru Liturghia care trebuia să înceapă la ora 9.00. Numărul mare a fost prilejuit și de faptul că în aceeași zi a hramului un tânăr preot din comunitate celebra și prima sa Sfântă Liturghie în Djebonoua. Părintele primițiant este pr. Francis, un tânăr format la umbra misiunii, la umbra pr. Gabriel, a pr. Alexandru, a pr. Cosmin și a pr. Mădălin. El este al treilea preot localnic sfințit de când preoții români administrează această misiune. Înaintea lui au mai fost sfințiți preoți pr. Eric și pr. Cyriaque. Mai mult, alți doi seminariști se pregătesc pe lângă misiune: tânărul Benjamen, susținut chiar de seminariștii români de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, și un altul, abia intrat în seminar, al cărui nume, recunosc, nu mi-l mai amintesc.

Așadar, în această zi, în centrul atenției nu a mai fost delegația preoților români, ci hramul Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" și prima Sfântă Liturghie a pr. Francis.

Într-o biserică arhiplină, mulți rămânând pe afară, în jurul orei 9.00 au început celebrările. Corul tinerilor a animat Sfânta Liturghie, încântându-i pe cei prezenți, atât cu cântece religioase autohtone, cât și cu cântece din repertoriul internațional, printre care s-a remarcat "Aleluia" de Händel. La finalul celebrărilor, corul a dorit să ne facă o surpriză, așa încât au intonat în limba română "Fecioara la munte". Toți au cântat și aplaudat, arătând aprecierea pentru modul în care s-au pregătit pentru această mare sărbătoare.

După celebrările îndelungi care au inclus predica animată, cântecele și dansurile tradiționale, luările de cuvânt, încurajările și mulțumirile finale, toți s-au adunat la umbra bisericii pentru a se bucura de prânzul oferit pentru toți cei prezenți. A fost un moment de comuniune și bucurie, timp în care toți cei prezenți s-au bucurat împreună.

Trebuie apreciat modul solidar în care toată comunitatea, sub îndrumarea preoților misionari pr. Cosmin și pr. Răzvan, s-au implicat în organizarea acestui frumos eveniment, semn al solidarității, al comuniunii, al păcii și înțelegerii.

În cadrul întâlnirii de după Sfânta Liturghie am avut posibilitatea să stăm puțin de vorbă și cu responsabilii grupurilor de copii. Aceștia au dorit să ne mulțumească pentru tot sprijinul oferit activităților desfășurate cu copiii din misiune.

Seara s-a încheiat cu vizita la misiune a pr. Michele și a altor trei voluntari italieni. Pr. Michele este unul din cei mai vechi misionari italieni, care și-a desfășurat și încă își desfășoară activitatea în Dieceza de Bouaké, Coasta de Fildeș. El a povestit începuturile misiunilor italiene și cum a reușit să traducă Biblia în limba locală, Baule, precum și multe întâmplări.

Ne-am îndreptat spre odihna bine meritată, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru toate aceste daruri pe care ni le-a oferit în zilele pe care le-am trăit aici, în misiunea din Djebonoua, Coasta de Fildeș.

Nu uitați să ne însoțiți cu rugăciunea voastră, iar noi vom continua să vă povestim cele întâlnite și trăite aici...

Mii de mulțumiri, din nou, tuturor celor care au contribuit la proiectul "Spitalul Catolic din Djebonoua"!

Pr. Florin-Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-15 august: Coasta de Fildeș: Sfințirea Spitalului Catolic din Djebonoua. Vizita delegației Diecezei de Iași. Partea a II‑a

* * *

Coasta de Fildeș: Sfințirea Spitalului Catolic din Djebonoua. Vizita delegației Diecezei de Iași - partea I


 

lecturi: 1232.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat