Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (15 august 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua, sărbătoare frumoasă!

Astăzi, Solemnitatea Ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria, în liturgie se evidențiază Magnificat-ul. Această cântare de laudă este ca o "fotografie" a Mamei lui Dumnezeu. Maria "tresaltă de bucurie în Dumnezeu, pentru că a privit la umilința slujitoarei sale" (cf. Lc 1,47-48).

Umilința este secretul Mariei. Umilința a atras privirea lui Dumnezeu asupra ei. Ochiul uman caută mereu măreția și se lasă orbită de ceea ce este izbitor. În schimb, Dumnezeu nu privește aparența, Dumnezeu privește inima (cf. 1Sam 16,7) și este încântat de umilință: umilința inimii îl încântă pe Dumnezeu. Astăzi, privind la Maria ridicată la cer, putem spune că umilința este calea care duce în cer. Cuvântul "umilință" derivă din termenul latin humus, care înseamnă "pământ". Este paradoxal: pentru a ajunge sus, în cer, trebuie să rămânem jos, ca pământul! Isus învață asta: "Cine se umilește va fi înălțat" (Lc 14,11). Dumnezeu nu ne înalță pentru capacitățile noastre, pentru bogății, pentru bravură, ci pentru umilință; Dumnezeu este îndrăgostit de umilință. Dumnezeu îl înalță pe cel care se înjosește, pe cel care slujește. De fapt, Maria nu-și atribuie sieși altceva decât "titlul" de slujitoare: este "slujitoarea Domnului" (Lc 1,38). Nu spune altceva despre sine, nu caută altceva pentru sine.

Așadar, astăzi putem să ne întrebăm, fiecare dintre noi, în inima noastră: Cum sunt cu umilința? Încerc să fiu recunoscut de alții, să mă afirm și să fiu lăudat sau mă gândesc să slujesc? Știu să ascult, ca Maria, sau vreau numai să vorbesc și să primesc atenții? Știu să fac tăcere, ca Maria, sau trăncănesc mereu? Știu să fac un pas înapoi, să dezamorsez certuri și discuții sau încerc mereu să fiu primul? Să ne gândim la aceste întrebări: cum sunt cu umilința?

Maria, în micimea sa, cucerește cerurile cea dintâi. Secretul succesului său se află tocmai în a se recunoaște mică, în a se recunoaște nevoiașă. Cu Dumnezeu, numai cel care se recunoaște un nimic este în măsură să primească totul. Numai cel care se golește de sine este umplut de el. Și Maria este "plină de har" (v. 28) tocmai datorită umilinței sale. Și pentru noi umilința este mereu punctul de plecare, începutul credinței noastre. Este fundamental să fim săraci în duh, adică oameni care au nevoie de Dumnezeu. Cel care este plin de sine nu dă spațiu lui Dumnezeu - și de atâtea ori suntem plini de noi - dar cel care se menține umil îi permite Domnului să facă lucruri mari (cf. v. 49).

Poetul Dante o definește pe Fecioara Maria "umilă și mai înaltă decât orice creatură" (Paradisul XXXIII, 2). Este frumos să ne gândim că cea mai umilă și înaltă creaturi din istorie, prima care a cucerit cerurile cu toată ființa sa, cu sufletul și trupul, a petrecut viața cel mai mult între zidurile casei familiale, în viața obișnuită, în umilință. Zilele celei Pline de har n-au avut multe lucruri care să iasă în evidență. S-au succedat adesea la fel, în tăcere: în exterior, nimic extraordinar. Însă privirea lui Dumnezeu a rămas mereu asupra ei, admirat de umilința sa, de disponibilitatea sa, de frumusețea inimii sale care n-a fost atinsă niciodată de păcat.

Este un mare mesaj de speranță pentru fiecare dintre noi; pentru tine, care trăiești zile egale, obositoare și adesea dificile. Maria îți amintește astăzi că Dumnezeu te cheamă și pe tine la acest destin de glorie. Nu sunt cuvinte frumoase, este adevărul. Nu este un sfârșit fericit creat cu artă, o iluzie pioasă sau o consolare falsă. Nu, este realitatea pură, vie și adevărată ca Sfânta Fecioară Maria ridicată la cer.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Mă unesc cu preocuparea unanimă față de situația din Afganistan. Vă cer să vă rugați cu mine la Dumnezeul păcii pentru ca să înceteze zgomotul armelor și soluțiile să poată fi găsite la masa dialogului. Numai așa populația martirizată din țara aceea - bărbați, femei, bătrâni și copii - va putea să se întoarcă la propriile case, să trăiască în pace și siguranță în respect reciproc deplin.

În orele trecute un cutremur puternic a avut loc în Haiti, provocând numeroși morți, răniți și uriașe daune materiale. Doresc să exprim apropierea mea de acele dragi populații lovite dur se seism. În timp ce înalț către Domnul rugăciunea mea pentru victime, adresez cuvântul meu de încurajare supraviețuitorilor, dorind ca spre ei să se îndrepte interesul participat al comunității internaționale. Solidaritatea tuturor să poată alina consecințele tragediei! Să o rugăm împreună pe Sfânta Fecioară Maria pentru Haiti. Bucură-te, Marie...

Vă salut pe toți, romani și pelerini din diferite țări: familii, asociații și pe fiecare credincios. Îndeosebi salut grupul din Santa Giustina in Colle, pe tinerii din Carugate, pe cei din Sabbio Bergamasco și din Verona.

În afară de asta, doresc să adresez un gând celor care petrec aceste zile de miez de august în diferitele locuri de destindere: le doresc seninătate și pace. Însă nu pot să-i uit pe cei care nu pot merge în vacanță, pe cei care rămân în slujba comunității precum și pe cei care se află în condiții dificile, agravate de căldura puternică și de închiderea unor servicii pentru concediu. Mă gândesc în special la bolnavi, la bătrâni, la deținuți, la șomeri, la refugiați și la toate persoanele singure sau aflate în dificultate. Maria să extindă ocrotirea sa maternă asupra fiecăruia.

Vă invit să faceți astăzi un gest frumos: mergeți într-un sanctuar marian pentru a o venera pe Sfânta Fecioară Maria; cei care se află la Roma ar putea să meargă să se roage în fața icoanei Salus Populi Romani în Bazilica "Santa Maria Maggiore".

Urez tuturor o duminică frumoasă și sărbătoare frumoasă a Adormirii Maicii Domnului! Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 550.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat