Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Sfințirea Spitalului Catolic din Djebonoua. Vizita delegației Diecezei de Iași - partea I

La mijlocul lunii august, pr. Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iași, împreună cu pr. Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan de Iași, au pornit către Coasta de Fildeș pentru a-l reprezenta pe episcopul Iosif Păuleț și Dieceza de Iași la inaugurarea Spitalului Catolic din Djebonoua, construit cu ajutorul preoților, credincioșilor și binefăcătorilor din Dieceza de Iași și din România.

În misiunea românească din Djebonoua, Coasta de Fildeș, își desfășoară activitatea doi preoți români: pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeșu, paroh și responsabil al misiunii, și pr. Mădălin-Răzvan Iacob, colaborator al misiunii.

Relatările noastre din zilele următoare, prin articole, fotografii și filmări, își doresc a fi o modalitate de împărtășire a realității din misiune și a evenimentelor la care vom lua parte, dar mai ales un semn de recunoștință față de toți preoții, credincioșii și binefăcătorii Centrului Misionar Diecezan de Iași, care au susținut și continuă să susțină activitățile noastre umanitare și misionare din Africa, atât în Coasta de Fildeș, cât și în Kenya.

Vă invit în călătoria noastră...

Drumul spre Coasta de Fildeș (9-10 august)

După toate pregătirile prealabile: vaccinuri internaționale, viză, bagaj și test PCR; în ziua de 9 august delegația a pornit spre Otopeni, punctul de plecare al călătoriei spre Coasta de Fildeș.

La aeroport, convinși fiind că avem toate pregătite, ne-am prezentat la punctul check-in. Mare ne-a fost surpriza să constatăm că unuia dintre noi îi lipseau doar 2 ore din cele 72 de ore de valabilitate a testului PCR, așa încât ar fi trebuit să refacă testul și să aștepte un alt zbor pentru a doua zi.

La început am tot încercat să vedem ce posibilități ar fi pentru a nu pierde biletul de avion, dar după multe insistențe am acceptat situația. Am acceptat, mai ales când în fața noastră doi tineri proaspăt căsătoriți, care mergeau cu același avion în luna de miere, au fost refuzați pe motiv că le lipseau nici mai mult, nici mai puțin de 15 minute din timpul de valabilitate a testului PCR. Așadar, atenție tuturor celor care doresc să călătorească cu avionul.

În data de 9 august, doar un reprezentant al delegației a plecat, iar celălalt a rămas căutând să refacă zborul fără costuri suplimentare. Abia a doua zi, 10 august, la aterizarea mea în Coasta de Fildeș, pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeșu mi-a adus la cunoștință faptul că și cea de-a doua persoană a reușit să refacă testul PCR și biletul de avion și a pornit deja spre Abidjan pe aceeași rută. În noaptea de 10 august ne-am odihnit într-o casă de reculegere din Abidjan și am așteptat sosirea celei de-a doua persoane.

Reîntregirea delegației și drumul spre misiune (11-12 august)

Pe data de 11 august delegația s-a reunit pe aeroportul din Abidjan, Coasta de Fildeș, însă timpul scurt de la aterizarea avionului și până la lăsarea întunericului, trei ore, ne-a obligat să rămânem încă o noapte în Abidjan. Toate acestea pentru siguranța noastră, deoarece toate călătoriile sunt periculoase după lăsarea întunericului.

În dimineața zilei de 12 august, imediat după ce a răsărit soarele, la ora 6.30, am pornit împreună către Djebonoua, localitatea în care misiunea românească din Coasta de Fildeș își desfășoară activitatea.

Drumul de la Abidjan către Djebonoua însumează 320 km și durează undeva între 5 și 7 ore. Parcurgând pentru a treia oară acest drum, am observat anumite schimbări, evoluții în bine, dar și unele lucruri încremenite parcă în timp, neschimbate.

În jurul orei 12.30 am ajuns la misiune, acolo unde ne-a întâmpinat pr. Mădălin-Răzvan Iacob, împreună cu doi seminariști ivorieni, Benjamen și Jean-Jack.

Prima zi în misiune (12 august)

După sosirea noastră la Djebonoua eram nerăbdători să vedem în ce stadiu sunt lucrările de la Spitalul Catolic, așa încât toți împreună, pr. Cosmin, pr. Răzvan și delegația am mers la spital. Înainte de a ajunge la noua construcție, ne-am oprit și am vizitat dispensarul vechi și farmacia, încercând să ne facem o imagine reală cu privire la necesitatea acestui spital.

Pr. Egidiu Condac, fiind pentru prima dată în Coasta de Fildeș, a luat cunoștință cu realitatea misiunii și cu situația precară a actului medical în vechiul dispensar. După ce am salutat asistentele, moașa și infirmierii, ne-am îndreptat către spital.

Mare ne-a fost bucuria când am zărit de peste drum clădirea albă a spitalului nou, semn al unui lucru care se apropie de final. Ne-am dat seama că lucrările încă nu s-au terminat și va mai fi nevoie muncă și după inaugurare, dar ceea ce era mai important s-a realizat: generozitatea oamenilor din Dieceza de Iași și din România prinde contur în acest nou spital și nu putem decât să ne bucurăm.

După ce am vizitat tot spitalul, ne-am întors la misiune pentru a participa la rozariul, novena și liturghia de seară. I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care ni le-a oferit până în acel moment și i-am salutat pe oamenii veniți în număr mare să ne ureze bun venit: "Akwaba".

Seara s-a încheiat cu o oră petrecută în parte pe întuneric în biserică, pentru că afară începuse o ploaie torențială și nu aveam cum să ajungem la casa misiunii.

Vă invităm să ne însoțiți cu rugăciunea voastră pentru ca vizita noastră aici să fie una rodnică, mai ales din punct de vedere spiritual.

Mii de mulțumiri tuturor celor care au contribuit la acest proiect: Spitalul Catolic din Djebonoua!

NB: În funcție de timp și conexiunea la internet, relatările vor continua și zilele următoare...

Pr. Florin-Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-12 august: Coasta de Fildeș: Sfințirea Spitalului Catolic din Djebonoua. Vizita delegației Diecezei de Iași - partea I


 

lecturi: 2602.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat