Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Decanul Colegiului Cardinalilor îl amintește pe cardinalul Martínez Somalo în timpul funeraliilor în Bazilica "Sfântul Petru"

"Mă încredințez ție, Isuse..." rugăciunea sa cea mai familială

de cardinal Giovanni Battista Re

"Mărturia de iubire față de Cristos" și "înrădăcinatul «sensus Ecclesiae» al cardinalului Eduardo Martínez Somalo reprezintă "un patrimoniu de păstrat". A spus acestea decanul Colegiului Cardinalilor la omilia rostită vineri dimineață, 13 august 2021, în Bazilica Vaticană, în timpul funeraliilor cardinalului spaniol decedat la 10 august, la 94 de ani. La Altarul Catedrei au concelebrat șapte cardinali și circa zece episcopi și prelați. Printre cei prezenți, cardinalul Herranz și arhiepiscopul secretar pentru Raporturile cu Statele, Gallagher, împreună cu unii membri ai corpului diplomatic acreditat la Sfântul Scaun. La Liturghie au luat parte și călugări, călugărițe - între acestea, Surorile Misionare ale lui Isus Preotul Veșnic care îl asistau în locuința sa din Vatican - și zece nepoți ai regretatului cardinal, ale cărui rămășițe pământești vor ajunge în zilele următoare în orășelul natal, Ba?os de Río Tobía, unde vor fi îngropate după celebrarea funeraliilor în Parohia San Pelayo. Publicăm textul omiliei cardinalului decan.

Prima lectură, luată din Cartea Înțelepciunii, ne-a amintit destinul care îi așteaptă pe cei drepți după moarte și ne-a asigurat că este vorba de un destin veșnic de fericire, care răsplătește fără măsură pentru suferințele și încercările înfruntate în decursul vieții.

"Sufletele celor drepți - ne-a spus - sunt în mâna lui Dumnezeu" (Înț 3,1). Sufletul cardinalului Eduardo Martínez Somalo este acum în mâna lui Dumnezeu. Se află "în pace". Speranța sa "este plină de nemurire".

Și pagina din evanghelie pe care am ascultat-o ne-a amintit că Stăpânul istoriei și al inimilor a venit pe acest pământ pentru ca nimic să nu se piardă din ceea ce i-a încredințat Tatăl și că, la sfârșitul pelerinajului nostru pământesc, ne așteaptă fața milostivă a lui Dumnezeu: "Pentru că aceasta este voința Tatălui meu: oricine îl vede pe Fiul și crede în el să aibă viața veșnică. Iar eu îl voi învia în ziua de pe urmă" (In 6,37-40).

Această promisiune a lui Cristos deschide inima la mare speranță. Pentru cel credincios realitatea morții este trecere din această lume la casa Tatălui; înseamnă a intra în imensitatea iubirii lui Dumnezeu.

Cu această certitudine și cu această speranță a trăit și s-a stins cardinalul Eduardo Martínez.

El s-a născut la 31 martie 1927 în orășelul Ba?os de Río Tobía. În 1954 a fost hirotonit preot pentru dieceza de Calahorra y La Calzada - Logrono, dar în dieceza sa a desfășurat slujirea sacerdotală numai câteva luni. Întreaga sa viață a fost în slujba Sfântului Părinte, a Sfântului Scaun și a Bisericii universale. În diferitele funcții importante care în existența sa laborioasă și lungă i-au fost încredințate de încrederea pontifilor, a fost unul și identic spiritul care l-a animat: fidelitate deplină față de papa și dăruire generoasă pentru binele Bisericii și pentru mântuirea sufletelor.

Om pașnic prin temperament, afabil și primitor, înzestrat cu inteligență ascuțită în a percepe miezul problemelor și de mare capacitate în a evalua persoane și evenimente, a dat mult Bisericii și a colaborat cu șapte pontifi romani, pe care i-a iubit și cu care a acționat mereu în strânsă unire.

După ce a frecventat Academia Pontificală Ecleziastică, în 1956 a intrat în rolul diplomatic al Sfântului Scaun și a început slujirea sa în Secretariatul de Stat în secțiunea de limbă spaniolă, al cărei responsabil a devenit după câțiva ani și în același timp desfășura misiunea de profesor la Academia Pontificală Ecleziastică pentru predarea limbii spaniole.

La începutul anului 1970 a fost numit consilier al Delegației apostolice în Marea Britanie; însă depărtarea sa de Roma a durat puține luni, pentru că în octombrie același an a fost rechemat în Vatican ca asesor al Secretariatului de Stat și de aceea colaborator direct al fostului substitut al Secretariatului de Stat, arhiepiscopul Giovanni Benelli.

La 12 octombrie 1975, Papa Paul al VI-lea l-a numit nunțiu apostolic în Columbia, ridicându-l în același timp la demnitatea de arhiepiscop.

Ca moto episcopal a ales: Caritas et veritas, două cuvinte care l-au călăuzit în toată viața sa și care au orientat activitatea sa.

În mai 1979 Ioan Paul al II-lea l-a voit colaboratorul său apropiat și l-a numit substitut al Secretariatului de Stat, funcție pe care a desfășurat-o timp de 9 ani cu o mare sintonie de gândire și de acțiune cu papa, căutând să dea realizare atentă indicațiilor sale și proiectelor sale apostolice. Cu ocazia atentatului din 13 mai 1981 la adresa Papei Ioan Paul al II-lea, substitutul monsenior Martínez de la biroul din Secretariatul de Stat a ajuns imediat la Policlinica Gemelli și a rămas acolo până la trezirea papei după lunga operație. În zilele următoare petrecea după aceea zilnic o oră alături de papa.

În anii în care a fost substitut al Secretariatului de Stat, Monseniorul Eduardo Martínez nu accepta alte funcții cu scopul de a putea să fie complet la dispoziția Sfântului Părinte, cu spirit de slujire și dorință de a-i fi aproape și de ajutor.

În anii precedenți, Monseniorul Martínez a desfășurat mereu și cu entuziasm și o intensă slujire pastorală, dedicându-se în mod deosebit lumii suferinței și găsind spații de timp în pofida activităților grele de la birou.

În 1988 a fost numit prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor și creat cardinal în consistoriul din 28 iunie același an. După patru ani a fost transferat în fruntea dicasterului pentru institutele de viață consacrată și societățile de viață apostolică.

Papa Ioan Paul al II-lea, care avea mare încredere în el, l-a trimis să-l reprezinte la Congresul Euharistic Național din Ecuador în 1988 și apoi la primul Congres Euharistic Național în Santo Domingo în 1991.

În afară de asta, cardinalul Martínez a fost delegat pontifical la ceremonia de închidere a Anului ignațian la 31 iulie 1991. După aceea, în 1992 papa l-a însărcinat să-l reprezinte la Congresul Internațional Marian care a avut loc la Huelva, în Spania.

La 5 aprilie 1993, Papa Ioan Paul al II-lea i-a încredințat și funcția de custode al Sfintei Biserici Romane, motiv pentru care, din momentul trecerii din această viață a regretatului Ioan Paul al II-lea și pe durata perioadei de scaun vacant, a desfășurat cu mare competență și înțelepciune rolul de custode, așa cum este prevăzut de constituția apostolică Universi Dominici Gregis.

După împlinirea vârstei de 85/86 de ani, energiile care l-au caracterizat au început să scadă și nu-i mai permiteau nici măcar să iasă din locuința sa; însă în casă urmărea cu luciditate și participare evenimentele Bisericii. A putut mulți ani să ducă și o viață de regulă și bucuroasă, grație asistenței grijulii și valoroase a Surorilor Misionare ale lui Isus Preot Veșnic, care i-au dat o slujire într-adevăr mare și care dimineața asistau la Liturghia sa și în timpul zilei se și rugau îndelung împreună cu el.

De fiecare dată când îl vizitam, admiram seninătatea sa, liniștea și abandonarea încrezătoare în Dumnezeu. La sfârșitul colocviului nostru repeta adesea o rugăciune care îi era familială: "Mă încredințez ție, Isuse, pentru că tu poți totul; mă încredințez ție pentru că tu cunoști totul; mă încredințez ție, Isuse, pentru că tu mă iubești în pofida a toate". Și obișnuia să sublinieze acel "în pofida a toate".

De circa trei luni situația clinică se înrăutățea. A fost internat circa zece zile la Policlinica Gemelli și apoi s-a întors în locuința sa din Vatican, unde a avut toată asistența și îngrijirile necesare. Papa Francisc l-a vizitat și i-a dus încurajarea sa și binecuvântarea sa în urmă cu o săptămână.

Cardinalul Martínez a acceptat declinul său lent, dar inevitabil cu abandonare deplină în voința lui Dumnezeu, sprijinit și reanimat de marea speranță creștină. Din când în când exprima cuvinte de recunoștință față de surorile sale și față de cei care se străduiau cu generozitate să-l asiste.

Mărturia de iubire față de Cristos și înrădăcinatul sensus Ecclesiae pe care cardinalul Martínez ne lasă sunt un patrimoniu de păstrat, precum și exemplul său al unei mari devoțiuni față de Sfânta Fecioară Maria.

În timp ce în această celebrare euharistică implorăm pentru el milostivirea Tatălui ceresc, ne susține încrederea că Cristos, marele și veșnicul Preot, i-a deschis poarta locuinței sale și l-a primit cu cuvintele, pe care fiecare dintre noi speră să le poată auzi într-o zi: "Bine, slujitor bun și credincios... ia parte la bucuria Stăpânului tău" (Mt 25,21).

În paradis Dumnezeu să-i dea acea bucurie și acea pace pe care a câștigat-o cu dăruirea sa bucuroasă și neobosită în slujba papei și a Bisericii.

(După L'Osservatore Romano, 13 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 540.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat