Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Eduardo Martínez Somalo

Condoleanțele pontifului

Un frate credincios și generos

La vestea morții cardinalului Martínez Somalo, Papa Francisc a voit să exprime condoleanțele sale într-o telegramă trimisă nepotului cardinalului, Monseniorul Fernando Loza Martínez.

Aflând vestea despre moartea pioasă a unchiului dumneavoastră, cardinalul Eduardo Martínez Somalo, doresc să exprim apropierea mea de dumneavoastră, de rude, de cei care l-au cunoscut și stimat, amintind cu afect mărturia rodnică din punct de vedere spiritual a acestui frate iubit. Considerând cu admirație sinceră experiența lungă și bogată dobândită de regretatul cardinal ca atent colaborator a șase papi predecesori ai mei care i-au încredințat funcții delicate și importante, aduc mulțumire Domnului pentru slujirea sa fidelă și generoasă adusă Bisericii și Sfântului Scaun. Îi cer Domnului, prin mijlocirea maternă a Sfintei Fecioare, să-l primească în patria din cer ca să se bucure de fericirea promisă slujitori fideli ai evangheliei și din inimă împart binecuvântarea apostolică tuturor celor care-i plâng moartea, cu un gând special pentru Surorile Misionare ale lui Isus Preot Veșnic care l-au asistat cu iubire.

Franciscus pp.

Din Vatican, 11 august 2021

***

Cu dăruire în slujba Bisericii și a papei

A trecut la Domnul, marți, 10 august 2021, în Vatican cardinalul Eduardo Martínez Somalo, custode emerit al Sfintei Biserici Romane, prefect emerit al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Cu un gest de paternitate, Papa Francisc, miercurea trecută, 4 august, la 8.45, înainte de audiența generală, a voit să-l viziteze în locuința sa, chiar lângă Casa "Sfânta Marta". Condițiile de sănătate ale bătrânului cardinal s-au înrăutățit recent și chiar era internat în spital. Avea 94 de ani: de fapt, s-a născut la 31 martie 1927 în orășelul spaniol Baños de Río Tobía, în provincia La Rioja și în dieceza de Calahorra y La Calzada-Logroño. A primit hirotonirea sacerdotală la Roma la 19 martie 1950. La 18 august 1956 a început slujirea sa în Secretariatul de Stat ca împuternicit, devenind apoi responsabil al secțiunii spaniole. La 9 octombrie 1970 a fost numit asesor pentru probleme generale. La 12 noiembrie 1975 a fost ales de Paul al VI-lea arhiepiscop titular de Tagora, numindu-l nunțiu apostolic în Columbia. La 13 decembrie a primit hirotonirea episcopală. La 5 mai 1979, Ioan Paul al II-lea l-a numit substitut al Secretariatului de Stat.

Creat și publicat cardinal în consistoriul din 28 iunie 1988 i-a fost acordat titlul "Preasfântul Nume al lui Isus" (diaconie ridicată pro hac vice la titlu prezbiteral la 9 ianuarie 1999). La 1 iulie 1988 a fost numit prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. Apoi, din 21 ianuarie 1992 până în 11 februarie 2004, a fost prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, iar din 5 aprilie 1993 până în 4 aprilie 2007, a fost și custode al Sfintei Biserici Romane, desfășurând această delicată slujire îndeosebi în timpul scaunului vacant din 2 până în 19 aprilie 2005 - între pontificatele lui Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea. Înmormântarea va fi celebrată vineri, 13 august, la ora locală 11.00 (12.00, ora României), la altarul catedrei din Bazilica Vaticană, de cardinalul Giovanni Battista Re, decan al colegiului cardinalilor.

Există un moment care relatează, probabil mai mult decât oricare altul, esența slujirii pe care cardinalul Martínez Somalo a prestat-o papei și întregii Biserici. El însuși avea să-l destăinuiască la 19 martie 2000, celebrând în "Chiesa del Gesù" a cincizecea aniversare a hirotonirii sale sacerdotale: "Imediat ce am ajuns la Roma, la 18 octombrie 1946, am îngenuncheat în fața altarelor Sfintei Fecioare Maria a Străzii, al Sfântului Ignațiu de Loyola și al Sfântului Francisc Xaveriu, încredințând ocrotirii lor primii pași spre preoție".

În aceste cuvinte este cuprins profilul spiritual al omului care din 1956 s-a dedicat slujirii Sfântului Scaun, mai întâi în Secretariatul de Stat, în cadrul căruia a fost asesor și substitut, apoi ca nunțiu apostolic și apoi ca prefect al dicasterelor pentru cultul divin și viața călugărească.

În zilele din aprilie 2005 - între moartea Sfântului Ioan Paul al II-lea și alegerea lui Benedict al XVI-lea - cardinalul a desfășurat funcțiunile legate de oficiul său de custode al Sfintei Biserici Romane. De altfel, a fost mereu alături de Ioan Paul al II-lea cu fidelitate și discreție. Rămân imprimate în memorie îndeosebi imaginile figurii sale în timp ce prezidează riturile care au urmat după moartea Papei Wojtyła. La 4 aprilie 2007, Papa Ratzinger i-a trimis o scrisoare pentru a-i exprima "mulțumirea vie pentru hărnicia, competența și iubirea cu care a desfășurat" misiunea delicată de custode "în slujba Sfântului Scaun și a Bisericii universale". Și "în timp ce îmi este drag să-mi amintesc de slujirea lungă și intensă care a legat intim slujirea dumneavoastră sacerdotală și episcopală cu Scaunul Apostolic - sunt cuvintele lui Benedict al XVI-lea adresate cardinalului - doresc îndeosebi să vă manifest aprecierea mea sinceră pentru marea demnitate și sobrietatea solemnă cu care ați dumneavoastră ați îndeplinit rolul de custode al Sfintei Biserici Romane, în momentul trecerii la cele veșnice a regretatului papă Ioan Paul al II-lea, cu ocazia extraordinarei demonstrații de credință în timpul înmormântării iubitului pontif, în timpul întregii perioade de scaun vacant și în desfășurarea lucrărilor conclavului pentru alegerea noului papă".

Eduardo era cel mai tânăr din cei doisprezece copii ai lui José Martínez Campo și Julia Somalo Ibáñez. După ce a frecventat seminarul diecezan la Logroño, a fost trimis la Roma pentru a continua studiile ecleziastice la Colegiul Pontifical Spaniol și la Universitatea Pontificală Gregoriana, obținând licența în teologie și în drept canonic.

Hirotonit preot la Roma în 1950, de fostul vicegerent arhiepiscopul Luigi Traglia, în capela "Madonna della Clemenza" în Colegiul Pontifical Spaniol, a desfășurat slujirea pastorală în dieceza natală. Apoi a fost trimis din nou la Roma pentru a frecventa cursurile Academiei Pontificale Ecleziastice și pentru a se pregăti astfel în slujba Sfântului Scaun în reprezentanțele pontificale.

Obținând doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală Lateran, cu o teză despre "Concordatul spaniol din 1953 în lumina primelor sale două articole", în 1956 intră în Secretariatul de Stat în calitate de împuternicit.

Anul următor a fost promovat secretar de nunțiatură și numit profesor la Academia Pontificală Ecleziastică. În calitate de responsabil al secțiunii spaniole din Secretariatul de Stat, l-a însoțit pe papa Montini în pelerinajul apostolic făcut în Columbia de la 22 la 25 august 1968 cu ocazia celui de-al 39-lea Congres Euharistic Internațional.

După doi ani, la 25 aprilie 1970, a primit numirea de consilier al Delegației apostolice în Marea Britanie. Însă depărtarea sa de Roma a durat numai câteva luni. Numit prelat de onoare al Sanctității Sale la 14 mai 1970, în octombrie același an a fost rechemat în Vatican ca asesor al Secretariatului de Stat și apoi colaborator direct al arhiepiscopului Giovanni Benelli, fost substitut al Secretariatului de Stat. În toată această perioadă, în pofida activităților tot mai grele, a desfășurat o intensă slujire pastorală, dedicându-se în mod deosebit lumii suferinței în spitalele romane.

În 1975, Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop și nunțiu apostolic în Columbia. Și cardinalul Jean Villot, secretar de stat, a fost cel care i-a conferit hirotonirea episcopală în Bazilica Vaticană, împreună-consacratori arhiepiscopul Benelli și episcopul de Tarragona, Monseniorul Francisco Álvarez Martínez, administrator apostolic al diecezei sale natale. Caritas et veritas este motoul episcopal ales.

În ianuarie 1978, la Bogotá, a luat cuvântul la conferința internațională promovată de UNESCO despre "politicile culturale din America Latină și din Caraibe". În 1979, între 27 ianuarie și 13 februarie, a participat la a treia Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican la Puebla, în Mexic. Și, după circa patru ani de slujire ca reprezentant pontifical în Columbia, a fost numit de Ioan Paul al II-lea substitut al Secretariatului de Stat.

A desfășurat această funcție timp de nouă ani: neobosit în slujirea fidelă adusă Scaunului lui Petru, a fost mereu alături de Ioan Paul al II-lea în timpul numeroaselor sale pelerinaje apostolice în Italia și în lume. Îndeosebi amintea vizitele la Nagasaki și la Auschwitz, pelerinajele în Polonia, întâlnirile din Africa și din țările unde libertatea și demnitatea omului erau negate, precum și mărturia de solidaritate, în 1980, față de populațiile din Irpinia, încercate dur de cutremur.

După aceea a fost la timona a două dicastere vaticane importante: Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, pe care a condus-o din 1988 până în 1992, și Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, unde a fost prefect până în 2004. Din 1993 până în 2007 a ocupat și funcția de custode al Sfintei Biserici Romane, participând la conclavul care l-a ales pe Papa Benedict al XVI-lea.

Cardinal din 1988, era interior afin cu spiritualitate de la "Chiesa del Gesù", acordată lui ca titlu. Și luând-o în posesie, a făcut referință explicită la activitatea misionară a Sfântului Ignațiu de Loyola și a Societății lui Isus, la dimensiunea mariană și la fidelitatea față de papa.

A luat parte la numeroase convocări ale Sinodului Episcopilor și a fost, îndeosebi, președinte delegat la prima adunare specială pentru Europa (1991) și la a noua adunare generală (1994) despre viața consacrată. În afară de asta, a participat la Sinodul ordinar din 1990 despre formarea preoților; la adunările speciale pentru America în 1997, pentru Asia în 1998, pentru Oceania în 1998 și pentru Europa în 1999; și la Sinoadele ordinare din 2001 despre misiunea episcopului și din 2005 despre Euharistie.

Ca trimis special al Sfântului Părinte, a prezidat al cincilea Congres Euharistic Național din Ecuador în 1988, primul Congres Euharistic Național din Santo Domingo în 1991, al unsprezecelea Congres Mariologic Internațional și al optsprezecelea Congres Internațional Marian la Huelva, în Spania, în 1992. În afară de asta, a fost delegat pontifical la ceremonia de închidere a Anului ignațian, la 31 iulie 1991, în biserica sa titulară de la Roma, "Chiesa del Gesù".

De la 12 la 28 octombrie 1992 a luat parte la a patra Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican la Santo Domingo. Și la 10 octombrie 1993 a participat cu bucurie deosebită - mărturisită și într-un articol publicat în "L'Osservatore Romano" - la beatificarea lui Victoria Diez y Bustos de Molina, tânără martiră din Spania în 1936.

În 1996 a prezentat exortația apostolică post-sinodală Vita consecrata a lui Ioan Paul al II-lea, care urma după Sinodul Episcopilor celebrat de la 2 la 29 octombrie 1994 chiar cu tema "Viața consacrată și misiunea sa în Biserică și în lume". O reflecție relansată cu ocazia Anului sfânt 2000, îndeosebi în zilele dedicate jubileului vieții consacrate.

Din 29 ianuarie 1996 a devenit și cardinal protodiacon, până în 9 ianuarie 1999, când, în timpul consistoriului ordinar public pentru votul despre unele cauze de canonizare, după ce a făcut cerere, a optat pentru ordinul cardinalilor prezbiteri, menținând diaconia "Preasfântul Nume al lui Isus" ridicată la titlu prezbiteral pro hac vice.

Îndeosebi, în Curia Romană a făcut parte din Consiliul Secțiunii a doua a Secretariatului de Stat; din Congregațiile Cauzelor Sfinților, pentru Episcopi, pentru Evanghelizarea Popoarelor, pentru Cler, pentru Educația Catolică; din Consiliul Pontifical pentru Textele Legislative; din Comisia Pontificală pentru America Latină; din Comisia cardinalilor de supraveghere a Institutului pentru opere de religie.

(După L'Osservatore Romano, 11 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1107.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat