Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Catolicii din Franța îl plâng pe părintele Maire și își amintesc de generozitatea sa

Catolicii din Franța deplâng moartea părintelui Olivier Maire, SMM, care ar fi fost ucis de un imigrant din Rwanda pe care îl asista.

de Devin Watkins

Episcopii și călugării catolici din Franța și-au exprimat "imensa tristețe și oroare" față de asasinarea părintelui Olivier Maire, superiorul provincial al Misionarilor Montfort.

Trupul preotului francez a fost găsit în locuința sa din Saint-Laurent-Sur-Sèvre, în vestul regiunii Vendée.

Un imigrant ruandez în vârstă de 40 de ani s-a predat la poliție, mărturisind că l-a ucis pe părintele Maire. El este tratat ca principalul suspect în cadrul anchetei.

Bărbatul, căruia i-a fost refuzat azilul politic, era deja anchetat pentru incendierea catedralei din Nantes în iunie anul trecut. Părintele Maire îi oferise bărbatului asistență și îl găzduise în comunitatea montfortiană încă de la sfârșitul lunii mai.

Reacții la uciderea părintelui Maire

Conferința Episcopilor Catolici Francezi și Conferința Călugărilor au publicat luni o declarație ca răspuns la acest asasinat.

Aceștia îi asigură pe "părinții, familia" părintelui Maire, "Misionarii Montfort, comunitatea Bazilicii «Sfântul Louis-Marie Grignon de Montfort» din Saint-Laurent-Sur-Sèvre și întreaga familie călugărească montfortiană de rugăciunile acestora".

Președintele francez Emmanuel Macron a postat pe Twitter pentru a aduce un omagiu preotului ucis. El a scris că "generozitatea și dragostea pentru ceilalți ale părintelui Maire se reflectau în trăsăturile sale faciale".

"Om al păcii"

Vorbind cu Olivier Bonnel de la Vatican News, sora Véronique Margron a declarat că întreaga comunitate călugărească din Franța simte o mare durere "la gândul că un om al păcii a fost ucis în numele ospitalității".

"Pe lângă frică, există și un sentiment de neînțelegere și de neputință", a adăugat călugărița dominicană, care este președinta Conferinței Călugărilor din Franța.

Ea a precizat că montfortienii i-au oferit bărbatului din Rwanda un adăpost din grijă evanghelică.

"Acum nu este momentul să punem gaz pe foc cu apeluri pentru expulzarea sa, întrucât nu a fost expulzat pentru că se afla în mijlocul unui proces judiciar", a spus sora Margron. "Această situație nu a fost cu adevărat problema fraților care l-au primit".

Ospitalitate și mister pascal

Regretatul Părinte Maire l-a găzduit pe cel care se presupune că avea să devină ucigașul său, un act care amintește de misterul pascal, potrivit călugăriței.

"Trebuie să ne amintim că virtutea ospitalității este cea mai mare și prima dintre virtuțile biblice", a spus ea. "Nu există o virtute mai înaltă în tot Vechiul Testament".

Sora Margron a adăugat că montfortienii nu au fost naivi în a-l primi pe bărbat. "Au făcut acest lucru în deplină cunoștință de cauză, primind sfaturi; totuși, nimeni nu le-a spus că acest om ar putea fi atât de periculos".

"Generozitate în acțiune"

Creștinii din Franța, a concluzionat călugărița dominicană, ar trebui să se adune spiritual în jurul celor care au legătură cu părintele Maire, împărtășind durerea lor și amintindu-și de generozitatea sa.

Episcopul de Luçon, François Jacolin, și-a exprimat și el aprecierea pentru activitatea preotului ucis.

"A fost o victimă a generozității sale", a spus episcopul. "Sperăm ca această tragedie să nu distrugă idealul de ospitalitate și de împărtășire".

(După Vatican News, , 10 august 2021)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Franța: Vandea, ucis un preot. Episcopii francezi, "tristețe imensă și consternare"


 

lecturi: 713.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat