Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Oaspeți deosebiți la hramul bisericii

Sâmbătă, 7 august 2021, Parohia "Sfânta Fecioară Maria a Zăpezii" din Ciugheș și-a sărbătorit hramul printr-o Sfântă Liturghie solemnă la care au luat parte, în spirit de comuniune, numeroși credincioși din comunitate, precum și din parohiile învecinate. Onoarea cea mare a fost prezența Preasfințitului Petru Gherghel, episcop emerit, precum și a părintelui Ieronim Budulai, ctitorul noii biserici din Ciugheș, sfințită în anul 2000.

Încă de dimineață se simțea optimismul enoriașilor că va fi o zi cu adevărat specială.

Surpriza s-a dat când, cu câteva minute înainte de Liturghia solemnă de la ora 11.00, a coborât din mașină Preasfințitul Gherghel care a fost primit între aplauzele tuturor celor prezenți pentru a cinsti pe Sfânta Fecioară Maria a Zăpezii.

La semnalul tradițional al clopotelor bisericii, a început procesiunea, iar credincioșii, cu entuziasm în suflet, au intonat cântecul de intrare în cinstea celei care de decenii patronează sfântul lăcaș al ciugheșenilor.

Biserica, ridicată de părintele Budulai și aranjată cu lux de detaliu de pr. Egner, vibra la notele orgii pe care părintele paroh le dădea din corul bisericii și răsunau și mai mult când credincioșii, mici și mari, cântau și-l lăudau pe Domnul din toată inima.

Domnul primar, Adrian Palistan, a amintit la începutul Liturghiei că hramul bisericii este prilej de întâlnire a fiilor satului, cei rămași în localitate cu cei plecați departe de casă, atât în țară, cât și în străinătate.

La predică, părintele Fabian Doboș, profesor în Iași, ne-a invitat să reflectăm asupra Sfintei Fecioare Maria a Zăpezii: istoria și semnificatul bisericii umane și spirituale. Părintele predicator ne-a îndemnat pe cei prezenți să alergăm mereu la Preasfânta Fecioară Maria, căci ea ne este "mamă și regină".

Pentru cei care participam pentru prima dată la hramul acestei frumoase biserici a fost emoționant și momentul ofertoriului. Un grup de copii, purtând costume populare, a oferit Sfintei Fecioare Maria a Zăpezii: pâinea, vinul, strugurii, florile și lumânarea, toate pregătite cu smerenie de o credincioasă a parohiei.

Înainte de binecuvântarea finală, Preasfințitul a rostit emoționat câteva cuvinte prin care își aducea aminte cum l-a cunoscut pe părintele paroh, Anton Egner, acum 54 de ani în urmă, fiind doar un ministrant de 11 ani. A subliniat disponibilitatea, munca și dăruirea din inimă a celui care a fost păstorul comunității din Ciugheș în ultimii 12 ani.

Totodată, a mărturisit bucuria de a participa la hramul acestei comunități unde credincioșii răspund cu atâta credință la Sfânta Liturghie. A recunoscut că biserica nu este frumoasă doar pentru că părintele Anton a muncit din greu ca să continue lucrarea pe care a început-o pr. Ieronim, ci și prin faptul că a făcut ca toți credincioșii să participe activ prin rugă și cânt.

La rândul său, pr. Anton Egner a ținut să mulțumească Preasfințitului atât pentru prezența la hram, cât și pentru sprijinul pe care l-a primit de-a lungul anilor.

De asemenea, pr. Ieronim Budulai a adresat cuvinte de mulțumire comunității care încă îl apreciază și-l îndrăgește și i-a asigurat pe credincioși că îi va păstra în rugăciunea sa.

Cu binecuvântarea solemnă a Preasfințitului Petru Gherghel s-a sfârșit Sfânta Liturghie în cinstea Mamei noastre cerești, Sfânta Fecioară Maria a Zăpezii.

Sr. Cristina, EAM

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 august: Ciugheș: Oaspeți deosebiți la hramul bisericii


 

lecturi: 2532.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat