Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În sărbătoarea Schimbării la Față, cardinalul Semeraro îl amintește pe Papa Paul al VI-lea la 43 de ani de la moarte

Cu el pe muntele înalt

"Iată: mi-ar plăcea, terminând, să fiu în lumină", scria Paul al VI-lea în Gândul la moarte. Astăzi el "este în lumină", a comentat cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, în timpul omiliei de la Liturghia celebrată vineri dimineață, 6 august 2021, în Capela ungară din Grotele vaticane - la câțiva pași de mormântul pontifului brescian - cu ocazia aniversării morții, care a avut loc în sărbătoarea Schimbării la Față în urmă cu 43 de ani.

Într-un nor luminos

Referindu-se tocmai la acel episod evanghelic, cardinalul a amintit imaginea "norului luminos" care "i-a acoperit pe discipoli cu umbra sa" și care acum "îl îmbracă și pe el". Oferă această siguranță, a explicat el, "glasul Bisericii, pe care Paul al VI-lea a iubit-o mult", așa cum el însuși asigura: "Aș putea spune că am iubit-o mereu... Însă aș vrea ca Biserica să știe asta". Și "astăzi Biserica știe asta mai bine decât ieri".

După aceea cardinalul a lăsat spațiu amintirilor personale, destăinuind că obișnuința de a celebra Liturghia la aniversarea morții Papei Montini dăinuie de la începutul slujirii sale episcopale la Albano, când în fiecare an prezida ritul liturgic în biserica parohială din Castel Gandolfo, orășelul unde Paul al VI-lea a murit în 1978. "Cu beatificarea și canonizarea - a explicat el - acest obicei a dispărut, existând de acum ziua comemorării liturgice, însă amintirea rămâne și este chiar mai luminoasă și a devenit în ochii noștri imaginea acestui mare papă".

Îndeosebi, Semeraro a amintit "cu emoție" atunci când fostul director al Vilelor pontificale, Saverio Petrillo - prezent vineri la celebrare împreună cu fiul Franco Ghezzi, adjutant de cameră al lui Paul al VI-lea, și cu istorica Eliana Versace - l-a însoțit în Palatul apostolic din Castel Gandolfo pentru a-i arăta patul unde pontiful s-a stins. "Slujirea episcopală la Albano - a subliniat el reevocând cu emoție și amintirile personale destăinuite lui de Ghezzi însuși - m-a ajutat să cresc și să maturizez iubirea mea față de Paul al VI-lea și pentru asta sunt recunoscător Domnului". Și "pentru acest lucru - a adăugat el - acum când mă pregătesc să părăsesc această iubită dieceză după chemarea Sfântului Părinte la nouă misiune, am dorit cu putere această celebrare de astăzi".

Prefectul s-a declarat sigur că relatarea evanghelică a Schimbării la Față "a trebuit să rămână imprimată în mintea și în inima" lui Giovanni Battista Montini. "Știm - a afirmat el - că, numit arhiepiscop de Milano, ar fi voit ca moto al său cuvintele pe care le citim în Scrisoarea a doua a lui Petru: cum ipso in monte sancto (1,18)", însă "a fost descurajat, pentru că textul părea mai potrivit unui contemplativ, decât unui episcop". Și totuși, a continuat el, Paul al VI-lea "a fost un contemplativ și eu personal sunt convins că cheia de lectură a marii părți din scrierile sale, în special private, este tocmai mistica". Nu întâmplător, a adăugat el, pentru publicarea primei sale enciclice Ecclesiam suam el a ales tocmai data sărbătorii Schimbării la Față, 6 august 1964.

Enciclica dialogului

Acel document, a remarcat cardinalul, este amintit "ca enciclica dialogului". Și dacă "Moise și Ilie vorbesc cu Isus, dacă Tatăl din cer adresează glasul său oamenilor - a afirmat el - înseamnă că în paradis nu numai corul îngerilor cântă", ci "este și dialogul între sfinți": cufundați fiind "în dialogul trinitar iubitor, și sfinții din paradis dialoghează". Așadar, "dacă și astăzi, așa cum dorea Paul al VI-lea, Biserica pe pământ vrea să devină cuvânt, mesaj și colocviu, trebuie să aibă în «dialogurile» Bisericii din cer inspirația sa, modelul său, criteriul său".

De altfel, însăși pagina evanghelică a Schimbării la Față "este bogată în dialoguri": există, înainte de toate, cel al lui Ilie și Moise cu Isus"; apoi este Petru care, luând cuvântul, spune: "Rabbi, este bine că suntem aici"; intervine, după aceea, "glasul Tatălui, care-l indică pe Isus și încurajează la adeziunea la cuvântul său: «Acesta este Fiul meu, cel iubit: ascultați de el!»"; în sfârșit, însuși Isus "se adresează celor trei discipoli, pe care i-a dus cu el pe muntele înalt, pentru a le porunci să nu povestească nimănui ceea ce au văzut", sau, cum spune un antifon liturgic, "să nu reveleze gloria Fiului Omului, înainte ca să fi înviat din morți".

Atmosfera inexprimabilului

Deși bogat în cuvinte, contextul "istoriei evanghelice este, așadar, atmosfera inexprimabilului". Discipolii "se simt puși în fața unei limite". Toți trei erau înspăimântați și Petru "nu știa ce să spună"; și atunci când, "coborând de pe munte, Isus vorbește cu ei, spune cuvinte pline de mister: ce înseamnă «a învia din morți»?". Pentru a înțelege toate acestea, a comentat Semeraro, "vor avea nevoie de Duhul Sfânt".

În concluzie, îndemnând "să-i mulțumim Domnului pentru darul oferit Bisericii în persoana Sfântului Paul al VI-lea", cardinalul a invitat "să ne rugăm pentru Sfântul nostru Părinte Papa Francisc", subliniind că multe din cuvintele sale sunt citite "în continuitate cu magisteriul lui Paul al VI-lea și ca dezvoltare a sa". "Să invocăm - a adăugat el - și mijlocirea acestui sfânt iubit, pentru ca și în noi să crească iubirea, fidelitatea, dăruirea pentru sfânta sa Biserică".

(După L'Osservatore Romano, 7 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 115.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat