Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prefectul Congregației pentru Cler în comemorarea sfântului paroh de Ars

În ascultarea lui Dumnezeu și a poporului său

"Fără îndoială trăim într-o situație marcată de multe critici", însă Dumnezeu "conduce istoria: el știe și se îngrijește". Așa a actualizat arhiepiscopul Lazzaro You Heung-sik, prefect al Congregației pentru Cler, învățătura care izvorăște din mărturia Sfântului Ioan Maria Vianney. Chiar în ziua comemorării liturgice a parohului de Ars, miercuri, 4 august 2021, prelatul a celebrat Liturghia în capela dicasterului, repropunând celor prezenți figura sfântului patron al parohilor.

Arhiepiscopul s-a declarat convins că viitorul va fi plin de promisiuni și a amintit că în timpul lui Vianney exista o criză profundă. De fapt, a existat Revoluția franceză și "exercitarea religiei era puternic împiedicată". Sătucul Ars, în care a fost trimis ca preot tânăr, "nu strălucea de credință și de virtute". Însă nimic și nimeni "nu l-a putut opri". Pentru el, a afirmat prelatul, "acel moment al istoriei nu era ora declinului, ci ora unui nou început". Și nu trebuia "să se plângă nici să se înspăimânte, ci să pornească la drum fără ezitări". De fapt, acel sătuc era "țara sa promisă".

Experiența lui Ioan Maria Vianney a oferit prefectului și ocazia pentru a reflecta asupra modalităților noii "slujiri" pe care din 12 iunie a fost chemat de papa s-o desfășoare la conducerea Congregației. Calea sfântului paroh, a spus el, "nu era cea a eficienței și a planificării la măsuță". Nu era un preot "strălucitor, dimpotrivă". De fapt, încă "de la studii i-a fost foarte greu". Omenește vorbind, simțea "toată incapacitatea sa în fața unei misiuni care părea mai mare decât el". Linia sa de acțiune era "să se roage și să iubească". Să se roage, a explicat prelatul, "punând toată încrederea în Dumnezeu", și să iubească "interesându-se de fiecare persoană în parte, căutându-le acolo unde trăiau: în casele lor, precum și pe ogoarele pe care le cultivau ca agricultori".

A fost un om "în ascultare: în ascultare profundă înainte de toate a lui Dumnezeu și a glasului său, a voinței sale", și după aceea în ascultare "a aproapelui său, în situațiile pe care le trăia". Astfel, Vianney, căruia, "din cauza dificultăților sale în studii, la început i s-a negat facultatea de a spovedi", a devenit unul "din cei mai mari duhovnici din toate timpurile". Și a fost, "pentru oameni, o punte spre Dumnezeu".

Cu rugăciunea și cu iubirea, parohul "îmbina o mare sobrietate a vieții și pocăința". În loc de a pretinde de la alții, "începea de la el însuși". Și toate acestea "în conștiința strivitoare a propriului nimic, așa încât de mai multe ori a voit să fugă de la Ars". Însă în acest nimic "a intrat năvalnic harul lui Dumnezeu. Și astfel cuvintele sale și predica sa au devenit simple și dătătoare de viață", iar celebrările sale "converteau persoanele, atingeau inima lor și o transformau".

Acesta este, a afirmat prefectul, "punctul de plecare al slujirii la care suntem chemați: să stăm în ascultarea lui Dumnezeu și a poporului său": să stăm în ascultare, "așa cum a făcut Isus cu femeia canaaneeană", și să căutăm "un adevărat dialog și cu acela care nu face parte din poporul celor aleși"; în substanță, a fi goi "de noi pentru a fi plini de Dumnezeu". Trebuie să învățăm să știm să pierdem - "acesta este un pas pe care Dumnezeu l-a cerut de la mine în acest timp", a destăinuit el - ceea ce până aici "am construit, siguranțele noastre și certitudinile noastre, pentru a sta în ascultarea glasului lui Dumnezeu și pentru a ne îndrepta cu hotărâre spre țara promisă a fratelui, a surorii care se află în fața noastră". Fără a pierde, a insistat el, "nu se poate câștiga. Fără a muri, nu se poate trăi". Asta "învață astăzi, încă o dată, parohul de Ars".

Îndeosebi, există o dimensiune în care "în acest secol al XXI-lea suntem chemați să facem un pas înainte". Se admiră, astăzi ca și atunci, la sfântul paroh "un extraordinar exemplu de păstor, modelul preotului dăruit total oamenilor săi". Arhiepiscopul a amintit că și Conciliul al II-lea din Vatican, "cu ecleziologia sa de comuniune, ne invită ă lărgim privirea și să-i vedem pe slujitorii hirotoniți ca un trup", adică "în preoțime, în comuniune fraternă, în unitate cu episcopul". Și învață să fie văzuți preoții și ca "frați între frați", în sânul poporului lui Dumnezeu, "cu varietatea sa de vocații și bogăția multiformă a diferitelor carisme". Așadar, toți credincioșii sunt chemați "să meargă împreună, slujitori hirotoniți, călugări și consacrate și laici, ca Biserică sinodală". Toți "în primul rând să pună drojdia evangheliei în fiecare context al vieții umane".

(După L'Osservatore Romano, 6 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 323.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat