Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitație la pelerinaj la Cacica și programul pentru 2021

Sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului și ridicarea ei cu sufletul și cu trupul la cer", după un an de grea încercare, anul acesta ne cheamă la Cacica pentru a ne ruga pentru noi, pentru cei dragi ai noștri care au plecat dintre noi, pentru credința și speranța întregii Biserici. Îi vedem parcă pe apostoli înainte de ziua Rusaliilor "stăruind într-un singur cuget în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, Mama lui Isus, și cu frații lui" (Fap 1,14), iar Maria implora și ea în rugăciunile sale darul Duhului Sfânt, care o umbrise la Buna-Vestire. Fecioara Neprihănită, păstrată neatinsă de orice prihană a păcatului strămoșesc, la capătul vieții sale pământești a fost ridicată cu trupul și cu sufletul în gloria cerească și a fost înălțată de Domnul ca regină a universului, pentru a fi pe deplin asemenea Fiului ei, Domnul Domnilor (cf. Ap 19,16) și învingător asupra păcatului și a morții.

Episcopul Grigore de Tours (538-594) avea să spună: "Când Maica Domnului încheia cursul vieții pe pământ, aștepta să fie chemată din această lume, toți apostolii s-au adunat în casa ei din diferite regiuni și au vegheat împreună cu ea. Și iată că Domnul Isus a venit cu îngerii, i-a luat sufletul mamei sale, i l-a încredințat arhanghelului Mihail și au plecat în veșnicie. Dis-de-dimineață, apostolii au depus trupul într-un mormânt și privegheau. În timp ce se rugau, a apărut din nou Mântuitorul Isus Cristos și a dat ordin ca sfântul trup al Mariei să fie luat și dus în Paradis".

Sfânta Fecioară Maria, spune Misalul roman, este început al Bisericii cerești și semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul peregrin pe pământ.

Într-un context în care tot anul s-a vorbit de distanțare socială, interdicții privind întâlnirile, măsuri de igienă, "lockdown", școli și grădinițe închise, șomaj tehnic - pentru majoritatea oamenilor viața s-a schimbat brusc, iar pandemia dictează ritmul vieții.

Solemnitatea Adormirea Maicii Domnului vine și în acest an cu un gust dulce-acrișor. Chiar dacă străbatem un arc istoric de criză la nivel planetar, această sărbătoare vine cu un mesaj de speranță. Suntem invitați să ridicăm bărbia din piept și să privim cerul - spunea Papa Francisc -, iar acesta "este un apel pentru noi toți, în special pentru cei care sunt frământați de îndoială și tristețe și trăiesc cu privirea în jos și nu reușesc să-și înalțe privirea. Să privim în sus, cerul este deschis; nu inspiră teamă, nu mai este îndepărtat, pentru că pe pragul cerului este o mamă care ne așteaptă și este mama noastră! Ne iubește, ne surâde și ne ajută cu grijă. Ca orice mamă, ea vrea ce-i mai bun pentru fiii săi și ne spune: «Voi sunteți prețioși în ochii lui Dumnezeu; nu sunteți făcuți pentru micile satisfacții ale lumii, ci pentru marile bucurii ale cerului». Da, pentru că Dumnezeu este bucurie, nu plictiseală. Dumnezeu este bucurie. Să ne lăsăm luați de mână de Fecioara Maria. Ori de câte ori luăm în mână rozariul și ne rugăm, facem un pas înainte spre marele țel al vieții".

Vă invităm cu bucurie să trăim momente înălțătoare sub mantia ocrotitoare a mamei noastre cerești, Maria, la ea acasă, la sanctuarul nostru de la Cacica!

Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.,
rector al sanctuarului

* * *

Programul pelerinajului

  • Sâmbătă, 14 august 2021

    • 10.00 - Celebrare penitențială

    • 12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului

    • 16.00 - Calea sfintei cruci

    • 17.00 - Adorație euharistică

    • 18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate

    • 22.00 - Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului

  • Duminică, 15 august 2021

    • 6.00 - Sfânta Liturghie de dimineață

    • 7.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică

    • 8.30 - Sfânta Liturghie în limba maghiară

    • 9.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă

    • 9.15 - Sfânta Liturghie în limba germană

    • 11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.

Întregul program al pelerinajului va fi transmis în direct de ERCIS Media și ERCIS FM.

Echipa ERCIS Media va transmite în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro).

Liturghia va fi transmisă și la Radio ERCIS FM, care poate fi ascultat de pe site-ul oficial: www.ercisfm.ro; pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/ercisfm.ro, prin aplicațiile pentru telefoanele cu Android sau iOS, site-ul acestui radio oferind și linkurile necesare pentru diferite programe pe calculator sau telefon, prin intermediul cărora se va putea asculta ERCIS FM. Pe pagina Facebook a radioului, credincioșii pot fi la curent cu noutățile, deja fiind anunțate multe dintre emisiunile și programele diversificate ale noului radio.

* * *

Vino ca voluntar la Cacica!


 

lecturi: 4213.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat