Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopul de Nagasaki: "De la bomba atomică la focul olimpic de pace"

De Andrea De Angelis

Au trecut 76 de ani de la acele zile oribile, în care lumea a descoperit puterea distrugătoare devastantă a celor mai periculoase arme construite vreodată pe pământ. Cele două atacuri nucleare, realizate de Statele Unite la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, au provocat peste 100.000 de victime la Hiroshima și Nagasaki, bombardate la 6 și respectiv 9 august 1945. Conform unor estimări, morții ar putea să fi fost aproape 200.000. Este vorba despre primul și unicul atac nuclear în război în istorie, însă dezvoltarea armamentelor și posesia lor din partea numeroaselor state demonstrează că pacea este în pericol. Și pentru aceasta este important să se amintească acele trei zile care au marcat istoria unei țări, Japonia, asupra căreia de două săptămâni sunt îndreptate reflectoarele lumii datorită Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, amânate cu un an din cauza pandemiei. Olimpiadele se vor încheia duminică 8 august, apoi după două săptămâni va fi rândul Jocurilor Paralimpice.

La ora 8.15 sunetul clopotului a ritmat începerea minutului de tăcere; ora exactă la care Statele Unite au lansat bomba atomică asupra Hiroshimei, provocând pe loc zeci de mii de morți și rescriind, în mod tragic, istoria conflictelor mondiale și făcând cunoscute lumii - cu trecerea timpului, în realitate - efectele devastatoare ale armelor nucleare. Și la distanță de decenii. Orașul japonez comemorează aniversarea în interiorul Parcului Memorialului Păcii. Din cauza pandemiei, numărul de participanți a fost redus la câteva sute de persoane, reprezentanți din 86 de națiuni diferite unite în numele păcii. Primarul de Hiroshima, Kazumi, a solicitat guvernului să facă în așa fel încât tratativele pentru revizuirea Tratatului de neproliferare nucleară să poată fi reluate, în pofida pandemiei. Japonia, deși este unica țară victimă a unui atac atomic, nu a ratificat Tratatul. Și astăzi la ceremonie erau prezenți hibakusha, supraviețuitorii atacului nuclear. Vârsta lor medie este în jur de 84 de ani.

Așadar Japonia își îndreaptă privirea înapoi pentru a comemora victimele, pentru a urla lumii "niciodată să nu mai fie" și ascultă, și anul acesta, glasul supraviețuitorilor de la bombardamentele nucleare. Tot mai puțini, cu trecerea timpului. Un mesaj, al lor, care străbate granițe și generații și cere fiecăruia, cetățenilor și guvernanților să lucreze pentru pace, pentru neproliferarea nucleară, pentru ca în lume să scadă numărul țărilor care posedă arme tot mai devastante și periculoase. În noiembrie 2019, în timpul călătoriei sale apostolice în Japonia și Thailanda, papa a definit folosirea energiei atomice pentru scopuri de război "o crimă nu numai împotriva omului și a demnității sale", ci "împotriva oricărei posibilități de viitor în casa noastră comună". "Adevărata pace poate să fie numai o pace dezarmată", a adăugat Papa Francisc, subliniind că "din abisul de tăcere se continuă să se asculte strigătul celor care nu mai sunt". Discursurile rostite de Papa Francisc la Hiroshima și Nagasaki trebuie considerate desigur ca intervenții de teologie morală, sunt cuvinte profetice. Rod al unei analize atente și precise a lumii contemporane, exprimă așadar un puternic realism politic: lumea riscă să se autodistrugă.

În urmă cu doi ani, la Nagasaki pe papa l-a primit arhiepiscopul orașului, Monseniorul Joseph Mitsuaki Takami, a cărui dieceză este cea mai mare din Japonia. În ajunul aniversării bombardamentului atomic și a încheierii Jocurilor Olimpice, în interviul acordat la Radio Vatican - Vatican News, Monseniorul Takami reafirmă necesitatea dezarmării nucleare pentru ca să se construiască o pace reală, adevărată și concretă. Ceea ce învață și Olimpiadele și coincidența norocoasă de date poate să fie un alt avertisment pentru ca, neuitând, să se lucreze cu adevărat pentru un prezent și un viitor de armonie între națiuni.

* * *

- Monseniore Takami, grație Olimpiadelor lumea privește la Japonia. Reflectoarele vor fi îndreptate asupra țării și în zilele aniversării bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki. Așadar, pe de o parte istoria care nu trebuie uitată, pe de altă pare cea sportivă care se scrie. Ce simțiți în fața acestei coincidențe?

Jocurile Olimpice sunt o sărbătoare sportivă, dar și un stimulent pentru a crea pacea în lume. Așadar această coincidență este foarte semnificativă, deși din păcate din cauza pandemiei persoanele nu pot să asiste la întreceri. Oricum Jocurile sunt un bine, aduc o atmosferă frumoasă și mult entuziasm.

- La distanță de 76 de ani ce vreți să spuneți astăzi populației din dieceza dumneavoastră, îndeosebi celor mai tineri?

În fiecare an martorii direcți sunt tot mai puțini, însă lasă o experiență importantă. Prețioasă. Care trebuie transmisă copiilor, și această trecere este foarte importantă, cum repetă și papa. O mărturie care se realizează și prin alte canale cum sunt cinematografia, literatura precum și aportul mass-media. Trebuie să continuăm în acest efort de a menține vie amintirea.

- Anul acesta este și a zecea aniversare a incidentului de la Fukushima. De ce nu trebuie uitat nici ceea ce s-a întâmplat în Japonia în martie 2011?

Problema este comună, trebuie să abolim energia atomică ce este foarte periculoasă. Nu trebuie fabricate armele, precum și energia nucleară, dacă este necesară într-un sens, astăzi trebuie să fie depășită, trebuie să producem energie în alt mod eliminând nuclearul care este periculos.

- Tratatul pentru interzicerea armelor nucleare este important, a fost ratificat de multe țări, însă multe, prea multe state continuă să aibă arme nucleare. Așadar, posesia de arme este adevăratul nod de desfăcut, frâna pentru o adevărată schimbare?

Această problemă este enormă, urmând cuvintele papei trebuie să abolim absolut armele nucleare pe pământ. Nu putem menține o pace reală având în același timp aceste arme. Nu este pace adevărată, este falsă! Tratatul este eficace, a intrat în vigoare la începutul acestui an, însă acum noi toți trebuie să promovăm aderarea țărilor, și a celor care astăzi au armele nucleare. Anul trecut, la 7 iulie, episcopul de Hiroshima, Monseniorul Alexis Mitsuru Shirahama, a creat un fond pentru a promova aderarea la acest Tratat, dând și un ajutor financiar pentru a susține activitățile care susțin ratificarea. Este vorba de o inițiativă mică, dar importantă pentru ca să se ajungă la obiectiv.

- Olimpiadele urmează să se încheie, apoi va fi rândul Jocurilor Paralimpice. Ce ne învață aceste Jocuri așteptate de cinci ani?

Aș vrea să încep de la Jocurile Paralimpice, începute chiar la Tokyo în 1964. Astăzi sunt mulți sportivii participanți și ne cer un respect universal, fără prejudecăți și discriminări. Au o forță specială în promovarea drepturilor umane. În afară de asta, la această ediție există un mare echilibru numeric între sportivi și sportive, în timp ce la început femeile erau puține. Și asta înseamnă respectare a persoanelor.

- La Tokyo 2020 există și echipa sportivilor refugiați...

Și acest lucru este foarte important. O reprezentanță simbolică, dar care ne amintește câte conflicte există astăzi în lume. Olimpiadele dau mărturie despre voința de a crea o lume în care să fie pace între națiuni.

- Ce emoție simțiți gândindu-vă că în urmă cu 76 de ani o bombă atomică a marcat pentru totdeauna istoria Japoniei, și astăzi la distanță de trei sferturi de secol s-a aprins în aceeași țară flacăra olimpică?

Aceasta este o imagine frumoasă! Focul Olimpiadelor este și simbol de rugăciune de iubire, rugăciune pentru pace. Bomba atomică este absolut contrară acestei flăcări care astăzi ne cere să le abolim, să nu le mai folosim niciodată. Unicul foc este cel al unității, al iubirii și al păcii.

(După Vatican News, 6 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 403.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat