Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Mariapolis, Opera Preasfintei Maria - Mișcarea Focolarelor

Întâlnirea de vară a Operei Preasfintei Maria s-a desfășurat anul acesta - date fiind condițiile speciale - în șapte locații: în luna iulie la Cavnic (Maramureș), Oradea, Cladova (Banat), Zetevaralja (Harghita), Constanța, Viișoara, iar în luna august la Crețoaia, în Republica Moldova, însumând aproximativ 300 de participanți.

Sunt zile în care persoane de orice vocație din Mișcarea Focolarelor își dau întâlnire pentru a clădi prin iubire reciprocă orașul Fecioarei Maria, Mariapolis. De fapt, legea acestui orășel este porunca cea nouă a lui Isus, care ne ajută, după cum spunea unul dintre cei prezenți la Viișoara, să ne cunoaștem în câteva zile de dăruire intensă mai mult decât într-o viață întreagă.

Titlul Mariapolisului a fost Iubirea care ne face familie. Bucuria de a ne revedea, cu unii după o perioadă destul de îndelungată, a fost imensă! Am petrecut zile minunate, de comuniune profundă, în simplitate, exprimând fericirea din noi și dintre noi.

Prin splendoarea deosebită a naturii, care ni-l dezvăluie pe Dumnezeu, ne-am apropiat mai mult de Creatorul nostru, fie în momentele drumețiilor și ale Sfintelor Liturghii desfășurate în cel mai mare sanctuar natural, cât și admirând stelele, reflectând asupra chemării de a deveni sfinți împreună, după cum stelele formează constelații. Și pentru a lăsa locurile prin care treceam mai frumoase decât le-am găsit, am făcut și o acțiune de ecologizare a zonei.

Dintre cei aproximativ 60 de participanți la Viișoara, o bună parte au fost copii, adolescenți și tineri care - prin jocuri și dansuri - ne-au antrenat pe toți. Prezența lor proaspătă și entuziasmantă a crescut nivelul vioiciunii tuturor. Unul dintre cele mai frumoase roade ale acestor zile a fost modul în care tinerii îi apreciau pe adulți, iar aceștia îi lăudau pe tineri. Părea un concurs al iubirii reciproce, în care toți priveau cu admirație și scoteau în evidență ce are mai frumos aproapele său. Și în acest mod a ieșit la lumină caracteristica spiritualității comunitare, tipică pentru carisma unității.

La sfârșitul ultimei Sfinte Liturghii, cei mai mici participanți au împărtășit cu noi ce au învățat de la mesteacăn: deși se apleacă până la pământ în timp de furtună, imediat după aceea se ridică, o modalitate simpatică de a învăța din natură cum să reîncepem când întâlnim diverse provocări. De fapt, în acest mod am încercat să trecem peste dificultățile întâlnite: oboseală, caniculă, efort în timpul drumețiilor, opinii diferite...

Dintre impresiile participanților:

"M-am simțit cu adevărat minunat, ca într-o familie, înseamnă că iubirea a funcționat între noi" (Lucia, Răducăneni).

"În această Mișcare mă simt ca acasă" (Sr. Maria, Bîra)

"Cel mai mult mi-a plăcut despre spiritualitatea comunitară, care trebuie mai întâi să treacă prin spiritualitatea individuală. Dacă nu ești un om cu o anumită bază, nu poți să faci mai mult. Câte lucruri poți realiza în jurul tău fără să fie nevoie să pleci departe!" (Emilia, Roman)

"Ce mi s-a părut mie diferit de Mariapolisul din anul 2019: aici am fost mult mai activi. Participăm pentru a doua oară la Mariapolis și de data aceasta a fost o înțelegere deplină... Salut mult tineretul: ați învins bătrânețea! Suntem o mare, mare familie. Vă mulțumesc pentru tot spiritul, pentru tot ce am trăit aici" (Valentin, Bacău)

"Vă mulțumesc în mod special vouă, familiilor, care ați avut curajul să vă deschideți în fața noastră prezentând și provocările pe care le întâmpină familiile. Noi, tinerii, avem nevoie să știm și prin ce dificultăți vom trece și cum le putem depăși" (Maria, Piatra Neamț)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Viișoara: Mariapolis, Opera Preasfintei Maria - Mișcarea Focolarelor

Rozalia Mincu
 


lecturi: 782.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat