Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Miercurea celor mici

De Gianpaolo Mattei

"Papa Francisc al meu!": deranjamentele spectrului autist care îl învăluie pe Andrei, 8 ani, nu șterg emoțiile sale preacurate.

Și dacă a-l vedea pe papa la tv provoacă în Andrei o expresie de bucurie... fericirea a fost de neoprit când l-a întâlnit astăzi, miercuri 4 august, în aula "Paul al VI-lea", în timpul audienței generale.

Bucurie și fericire contagioase - sinonim și al speranței - pentru tatăl Annibale și mama Daria care destăinuiește: "Ca toți copiii autiști, Andrei are o emotivitate ridicată și un mod de a o exprima cu totul special: a-l întâlni pe papa, cu siguranță l-a făcut fericit, încărcat de speranță și încredere în el însuși".

"Prietenului" său Francisc i-a dus cadou un desen și așa-numitul "pumo", simbol tradițional al artizanatului din Puglia.

Pentru Andrei - emoționat și pentru călătoria din Grotttaglie a sa - este o vacanță romană cu adevărat specială, organizată după măsura sa de iubirea părinților: pasionat de animale și atras de exprimările artistice, Andrei va vizita Bioparco și Muzeele Vaticane.

Și Salvatore are 8 ani și se confruntă cu o încercare foarte dură, o boală care-l împiedică să trăiască în mod nechibzuit copilăria sa. Însă nu stinge zâmbetul. Și tocmai zâmbetul care exprimă voința sa năvalnică de a trăi este simbolul asociației siciliene "Zâmbetele celor din urmă".

Și în această dimineață Salvatore a zâmbit cât a putut dăruind papei o pernă și un steag cu logoul asociației. O realitate, exprimă președintele Raffaele Baglieri, "care încearcă, întocmai, să dăruiască zâmbete copiilor bolnavi de tumoare, dăruind jucării și momente de fericire". Dar "care încearcă să susțină și familiile aflate în dificultate economică ce trebuie să lase totul pentru a-i îngriji pe copiii lor". În toată Italia.

Asociația, afirmă președintele, "s-a născut din inițiativa familiilor tinere din Noto care au decis să transforme propriile lacrimi în zâmbete. Da, familii care, în loc să se plângă, au coborât în stradă pentru a-i ajuta concret pe copiii internați în secțiile de oncologie pediatrică". Ajutor concret înseamnă, de exemplu, "o bucătărie într-o casă-familie sau într-un spital pentru a face să se trăiască o atmosferă «caldă», a organiza o activitate de sprijin psihologic sau un spectacol de teatru, eventual cu clovni".

Papa Francisc a voit să-i încurajeze și personal pe cei șaisprezece pelerini veniți cu bicicleta din Brno, din Republica Cehă, după ce au parcurs 1.430 de kilometri. Și încurajarea mai mare - "medalia de aur" s-ar putea spune în această vară "olimpică" - a rezervat-o celor trei tineri cu dizabilități care au dus la capăt pelerinajul în handbike.

După aceea papa a voit să fie făcută o fotografie de grup cu copiii din clasa a IV-a A și a IV-a B de la școala primară din Montalto Uffugo, din provincia Cosenza. Au venit pentru că... o elevă, Francesca D'Elia, a scris o temă despre experiența sa cu covid - care a infectat-o pe ea și pe mama - pentru a exprima "saltul" său de la frică la curaj, cu gânduri triste dar împletite cu speranță, implicând astfel toată clasa ei, relatează dirigintele școlar Teresa Mancini cu învățătoarele Emanuela Bruno și Marina Prete.

Cu o destăinuire: "Am văzut, de un an încoace, privirile copiilor devenind triste și mai puțin luminoase decât de obicei. Noi îi încurajăm să zâmbească și în spatele măscuței și să se încreadă în Domnul: în fiecare dimineață, înainte de a începe ora, un elev a adresat, în modul său, o rugăciune către Isus și este un moment pe care toți îl așteaptă tocmai datorită spontaneității".

Cu acest stil spontan de rugăciune între prieteni - conștienți de rolul educativ al școlii, făcut și mai decisiv de pandemie - diriginte și profesori i-au însoțit pe copii în această dimineață în aula "Paul al VI-lea".

Comunitatea școlară calabreză a voit să exprime, prin darul unui pergament și al unei imagini al Sfântului Francisc de Paola "al lor", și mulțumirea lor papei pentru mărturia așa de clară care, în gesturi și în limbaj, "ajunge" la copii.

În afară de asta, deosebit de semnificativă a fost prezența a optsprezece adolescenți care dau viață comunității oratoriului din Bovisio Masciago, în provincia Monza și Brianza în Lombardia. Un oratoriu, afirmă părintele Mirco Motta, "trăit ca loc de creștere și de slujire a celor mai mici". Însă pentru a face bine această slujire, adaugă preotul ambrozian, este nevoie de "fraternitate și pentru a o întări tinerii au venit împreună la Roma pentru a-l întâlni pe papa".

La sfârșitul audienței - prima după pauza din luna iulie - pontiful a salutat, printre alții, pe Monseniorul Elías Samuel Bola?os Avelar, episcop de Zacatecoluca, în El Salvador, care i-a dăruit o carte despre sfântul Óscar Arnulfo Romero.

(După L'Osservatore Romano, 4 august 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 710.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat