Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Părinții Bisericii și spiritul competitiv

de Roberto Cutaia

"Așadar, ascultați cu atenție maximă, ar fi rușinos pentru noi să-i vedem pe alții șezând cu răbdare în amfiteatru la jocurile olimpice, de la miezul nopții până la amiază, cu capul descoperit, arși de razele soarelui, și să nu se îndepărteze niciodată înainte de a fi proclamate rezultatele luptelor [...]. Repet, bătălia noastră nu este desigur pentru ceva fără importanță, ar fi rușinos pentru noi să fim obosiți și plictisiți în timp ce luptăm nu pentru o coroană pământească, ci pentru o coroană nemuritoare" (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii împotriva iudeilor 5,9). Acestea sunt numai câteva sugestii luate dintr-o omilie a lui Ioan din Antiohia (actuala Antakya, în Turcia) numit Crizostomul (cca. 345-407), adică "gură de aur" datorită fascinației provocate de arta sa oratorică. El se arată preocupat pentru eventualele distrageri care pot să-i abată pe credincioșii săi: de fapt nu voia ca ei să atribuie prea mare importanță jocurilor olimpice, neglijând în schimb antrenamentul cel mai rodnic și urgent pentru a obține virtutea. Astfel noi, în mod competitiv ne îndreptăm privirea spre "romanul sportiv" pe care ei nu l-au scris niciodată pe hârtie în realitate, dar care de multe secole nu încetează să ofere hrană spirituală întregii omeniri.

Părinții și Biserica in toto de-a lungul secolelor n-au ridicat niciodată obstacole pentru a se opune activității sportive. Mai degrabă corpul sau dimensiunea fizică au fost văzute mereu ca un bun de apărat, de păstrat și de sfințit ca salus aeterna animarum tocmai pentru a ocroti integralitatea ființei umane. În unele cazuri rezistența a fost făcută pentru a evita brutalități și samavolnicii în dauna sportivilor, ca în cazul sfântului Ambroziu (cca. 340-397) care a împiedicat în perioada împăratului Teodosiu desfășurarea întrecerilor: "Oh, dacă atletul lui Cristos ar fi invincibil în luptă și încărcat de glorie la orice vârstă, în orice domeniu al virtuții" (Sfântul Ambroziu, Comentariu la doisprezece psalmi, XXXVI, 52). Deja sfântul Paul folosind metafora templului - și rămâne actuală după circa două mii de ani - avertiza comunitatea din Corint că trupul este un loc sfânt: "Sau nu știți că trupul vostru este templul Duhului Sfânt care locuiește în voi și pe care îl aveți de la Dumnezeu și că nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu un preț mare. Așadar, preamăriți-l pe Dumnezeu în trupul vostru!" (1Cor 6,19-20). Riscul pentru bărbații și femeile, cu atât mai mult dacă sunt sportivi, în istoria omenirii este mereu același, adică acela de a ajunge în idolatria și în exhibiționismul propriul corp în contradicție cu opera Creatorului. Și o altă mare personalitate a Bisericii din primele secole, Tertulian (cca. 155-230), celebră pentru afirmația anima naturaliter christiana, sublinia, în opera Postul împotriva psihicilor, diferența importantă între nivelul diferit al vieții spirituale și ascetice creștine de cea a sportivilor. "Lăsați ca jucătorii de cestus și boxerii să se umple de mâncare până la saturație. Ambiția corporală este potrivită pentru cei cărora le este necesară forța fizică, însă mușchii noștri sunt diferiți și tendoanele diferite, așa cum sunt diferite contextele noastre; noi, a căror luptă nu este împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva puterii lumii, împotriva spiritualităților răutății. Împotriva acestora nu cu robustețea cărnii și sângelui, ci a credinței și spiritului trebuie să luăm poziția noastră competitivă. Pe de altă parte, un creștin supraalimentat va fi probabil mai necesar urșilor și leilor decât lui Dumnezeu". Sfinții Părinți sunt maratoniști perfecți ai lui Dumnezeu, care au învățat să-l preamărească zilnic, depășind dificultăți și rătăciri, cu curaj, sacrificiu, determinare și perseverență. Și astfel, prin analogie, în același mod sportivii maratoniști se pregătesc prin antrenamente repetate și angajante ca să înfrunte faza de suferință mai mare a disciplinei, vestita criză a celui de-al treizeci și șaptelea kilometru.

Totuși, orizontul sport-credință nu este chiar așa de distant. Antrenamentul sau a îmbunătăți virtuțile este oricum un factor care este în folosul oricărui om. Iată pentru ce Părinții Bisericii au evidențiat mereu că problema nu este în corpul persoanei, ci îndepărtarea și distanțarea omului de Dumnezeu. Sfântul călugăr Ioan Cassian (360-435), așa afirma în Instituții cenobitice: "Lupta olimpică împotriva viciilor noastre, prima noastră întrecere în Jocurile olimpice este să stingem dorințele cerului gurii și ale stomacului prin tânjirea la desăvârșire". În sfârșit lecția care se evidențiază și cu ocazia acestei a 32-a Olimpiade este tocmai cea maestră din totdeauna, unde dacă regina sporturilor olimpice, atletismul, îl antrenează și îl pregătește pe om pentru creșterea totală a corpului uman, în același mod acei coach speciali cum sunt Părinții Bisericii învață și transmit că acolo unde este omul acolo este Biserica și prin urmare dezvoltarea integrală a persoanei. "Nu este bogăție mai bună decât sănătatea trupului și nu este bucurie mai presus decât mulțumirea inimii" (Sir 30,16).

După L'Osservatore Romano, 3 august 2021

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 645.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat