Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj cu ocazia pre-sumitt-ului "Food System Summit 2021" (26 iulie 2021)

Excelențe,

Doamnelor și domnilor,

Salut cordial pe toți cei care participă la această întâlnire importantă, care evidențiază încă o dată cum una dintre cele mai mari provocări actuale ale noastre este de a depăși foamea, insecuritatea alimentară și malnutriția în era COVID-19.

Această pandemie ne-a confruntat cu nedreptăți sistemice care subminează unitatea noastră ca familie umană. Cei mai săraci frați și surori ai noștri și Pământul, casa noastră comună care "strigă pentru pagubele pe care le provocăm din cauza utilizării iresponsabile și a abuzului bunurilor pe care Dumnezeu le-a pus în ea"1, cer o schimbare radicală.

Dezvoltăm noi tehnologii cu ajutorul cărora putem crește capacitatea planetei de a da roade și totuși continuăm să exploatăm natura până la sterilizarea acesteia2, extinzând astfel nu numai deșerturile exterioare, ci și deșerturile spirituale interne3. Producem suficientă mâncare pentru toată lumea, dar mulți rămân fără pâinea lor zilnică. Acest lucru "constituie un adevărat scandal"4, o infracțiune care încalcă drepturile fundamentale ale omului. Prin urmare, este datoria tuturor să elimine această nedreptate5 prin acțiuni concrete și bune practici și prin politici locale și internaționale îndrăznețe.

În această perspectivă, transformarea atentă și corectă a sistemelor alimentare joacă un rol important, care trebuie orientată astfel încât să fie capabile să sporească rezistența, să consolideze economiile locale, să îmbunătățească nutriția, să reducă risipa de alimente, să ofere diete sănătoase accesibile pentru toți, să fie durabilă din punct de vedere ecologic și să respecte culturile locale.

Dacă vrem să garantăm dreptul fundamental la un nivel de trai adecvat6 și să ne îndeplinim angajamentele de a atinge obiectivul Foame Zero7, nu este suficient să producem alimente. Este nevoie de o nouă mentalitate și o nouă abordare integrală8 și de proiectare a sistemelor alimentare care protejează Pământul și păstrează demnitatea persoanei umane în centru; care garantează suficientă hrană la nivel global și promovează munca decentă la nivel local; și care hrănesc lumea astăzi, fără a compromite viitorul.

Este esențial să se recupereze centralitatea sectorului rural, de care depinde satisfacerea multor necesități umane de bază și este urgent ca sectorul agricol să recâștige un rol prioritar în procesul de luare a deciziilor politice și economice, care vizează delimitarea cadrul procesului de "repornire" post-pandemică ce se construiește. În acest proces, micii fermieri și familiile agricole trebuie să fie considerați actori privilegiați. Cunoștințele lor tradiționale nu trebuie neglijate sau ignorate, în timp ce implicarea lor directă le permite să înțeleagă mai bine necesitățile și prioritățile lor reale. Este important să se faciliteze accesul micilor fermieri și al agriculturii familiale la serviciile necesare producției, comercializării și utilizării resurselor agricole. Familia este o componentă esențială a sistemelor alimentare, deoarece în familie "înveți să te bucuri de fructul pământului fără să abuzezi de el și descoperi cele mai bune instrumente pentru a răspândi stiluri de viață care respectă binele personal și colectiv"9. Această recunoaștere trebuie să fie însoțită de politici și inițiative care să răspundă pe deplin necesităților femeilor din mediul rural, să promoveze ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și să îmbunătățească activitatea fermierilor din zonele mai sărace și mai îndepărtate.

Suntem conștienți de faptul că interesele economice individuale, închise și conflictuale - dar puternice -10 ne împiedică să proiectăm un sistem alimentar care să răspundă valorilor binelui comun, solidarității și "culturii întâlnirii". Dacă vrem să menținem un multilateralism fructuos11 și un sistem alimentar bazat pe responsabilitate, dreptatea, pacea și unitatea familiei umane sunt primordiale12.

Criza cu care ne confruntăm în prezent este de fapt o oportunitate unică pentru a stabili dialoguri autentice, îndrăznețe și curajoase13, care abordează rădăcinile sistemului nostru alimentar nedrept.

De-a lungul acestei întâlniri, avem responsabilitatea de a realiza visul unei lumi în care pâinea, apa, medicamentele și munca vin din abundență și ajung mai întâi la cei mai nevoiași. Sfântul Scaun și Biserica Catolică vor servi acestui scop nobil, oferindu-și contribuția, unind forțele și dorințele, acțiunile și deciziile înțelepte.

Mă rog lui Dumnezeu să nu rămână nimeni în urmă, ca fiecare persoană să-și poată satisface nevoile de bază. Fie ca această întâlnire pentru regenerarea sistemelor alimentare să ne pună pe calea construirii unei societăți pașnice și prospere și să semene semințe de pace care să ne permită să mergem în fraternitate autentică14.

Vatican, 26 iulie 2021

Franciscus

_________________________________

Note

1 Papa Francisc, Scrisoarea enciclică Laudato si' (2015), nr. 2.
2 Cf. Paul al VI-lea, Scrisoarea enciclică Octogesima adveniens, nr. 21.
3 Benedict al XVI-lea, Omilie la începerea solemnă a slujirii petrine (2005), 710.
4 Papa Francisc, Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, nr. 189.
5 Cf. Papa Francisc, Mesaj adresat participanților la a 40-a Conferință a ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) (2017).
6 Adunarea Generală a ONU, Declarația universală a drepturilor omului (1948).
7 Adunarea Generală a ONU, A transforma lumea noastră: Agenda 2030 pentru Dezvoltarea Sustenabilă.
8 Papa Francisc, Mesaj pentru Ziua Mondială a Alimentației 2019.
9 Papa Francisc, Mesaj pentru Ziua Mondială a Alimentației 2019.
10 Cf. Fratelli tutti, nr. 12, 16, 29, 45, 52.
11 Cf. Fratelli tutti, nr. 174.
12 Papa Francisc, Video-mesaj cu ocazia celei de-a 75-a Adunări Generale a ONU (2015).
13 Cf. Fratelli tutti, nr. 201-203.
14 Cf. Fratelli tutti, nr. 2.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 443.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat