Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Logodnici în drum spre Căsătorie

Început cu entuziasm și cu speranță, cursul pentru logodnici de anul acesta a adunat nu mai puțin de șaisprezece ediții, la fiecare participând un număr mai mare sau mai mic de tineri, în total 142 de cupluri. De departe este cea mai rodnică participare de la începutul acestei inițiative. Și nu ne oprim aici!

Emoționați și dornici de a "completa" iubirea lor cu învățături noi, tinerii logodnici s-au adunat sâmbătă de sâmbătă în toate cele zece centre decanale, începând cu ora 9.00, adăugând astfel catehezelor din parohie și pe cea privitoare la "realitățile" vieții.

"Într-o lume în care suntem învățați să consumăm totul, spunea unul dintre participanți, cursul pentru logodnici ne amintește că suntem dar, că ceea ce urmează să celebrăm, respectiv sacramentul Căsătoriei este o operă divino-umană, cu reguli bine stabilite și vrednice de a fi respectate. Este chemarea lui Dumnezeu adresată nouă, două ființe slabe, limitate, pe alocuri stângace, dar copleșiți de o iubire greu de explicat în cuvinte. Și aceasta pentru că iubirea este chiar El, Dumnezeu, Cel care ne-a întâlnit, care ne-a dat curajul să pornim pe acest drum și care ne asigură că dacă vom continua să ne iubim și să ne dăruim reciproc, vom fi fericiți, dincolo de greutățile inerente ale vieții. Cum să nu remarci grija pe care Biserica o are față de familie?! M-a impresionat acea deplasare într-unul din centrele decanale unde ca participanți a fost doar 0,5 cupluri. Iar cursul s-a ținut ca și cum ar fi fost douăzeci de cupluri, nu doar jumătate! Nu știu dacă realizăm noi, cei implicați în mod direct, grija aceasta dedicată și delicată din partea Bisericii!"

Din 2014, anul de debut al cursurilor pentru logodnici, organizate de către echipa de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, au beneficiat de această inițiativă 543 de cupluri. Nu e mult, dar nu e nici puțin! Sunt tineri care au ales să dea un plus de înțelegere viitoarei lor vieți de familie.

Am descoperit de-a lungul timpului că nu e simplu, că acești tineri chiar au nevoie de cineva care să le stea alături, să-i înțeleagă în dramele și bucuriile lor. Sunt foarte mulți tineri plecați în străinătate, mulți care conviețuiesc fără căsătorie, unii care au deja copii, unii în dilemă, pentru că nu știu dacă să facă o căsătorie mixtă sau să "emigreze" în altă confesiune.

Iar peste toate acestea se mai adaugă și "drama" înstrăinării de Dumnezeu și de Biserică. Pierduți prin țări străine sau în țară, dar departe de casă, de părinți și de valorile în care au crescut, adesea "se aruncă" în mod inconștient în relații pe care mai apoi le regretă, le refac, după care le rup din nou. O viață fragmentată, trăită printre facturi și dorința de a avea, mai mult decât de a fi, îi împinge adesea la ore interminabile de muncă, la compromisuri, la eforturi pe care mai apoi încearcă să le compenseze "mimând" viața de familie, ajungând la căsătorie de cele mai multe ori deja "obosiți".

Cursul pentru logodnici este o lumină în întunericul acestei lumi confuze, o oază de apă binefăcătoare în arșița deșertului plin de provocările de astăzi.

Dragi tineri, care ați trecut pragul acestui curs, vă mulțumim! Vă prețuim și vă asigurăm de însoțirea noastră, a echipei de la Oficiul pentru Pastorația Familiei! Fiți mesagerii acestui curs pentru prieteni voștri, pentru alți tineri care sunt în căutarea completării iubirii lor.

Vă mulțumim pentru prezența voastră!

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei
 


lecturi: 2104.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat