Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Prima serie de exerciții spirituale pentru persoanele consacrate

"Să stăm aproape de Isus", a fost tema exercițiilor spirituale din săptămâna 18-24 iulie 2021, de la Institutul Teologic Franciscan, unde în decursul acestor zile am aprofundat misiunea noastră ca discipoli răspunzând cu "Da"-ul nostru lui Dumnezeu.

Predicatorul acestor zile de reculegere a fost pr. Marius Vătămănelu, OFMConv., care cu simplitatea, discreția și profunzimea sa ne-a ajutat să ne întoarcem la sursă, adică să ne întoarcem la ceea ce am promis lui Isus de la început, folosindu-se de cele trei momente din zi: adorația perpetuă, meditațiile, precum și recomandările spirituale ce au fost extraordinar de profunde și care ne-au ajutat să trăim un moment unic. Experiență unică: "Să stăm aproape de Isus", să fim discipolii pe care El ne-a ales și ne-a trimis să lucrăm ca punți de legătură între Dumnezeu și oameni, având disponibilitatea, caritatea și discreția pe care Isus a avut-o pentru poporul său.

La aceste exerciții am avut ocazia, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, să o avem printre noi pe bunica Varvara, de peste 80 de ani, care face parte din grupul "Mamelor Milostive" din Butea, și care ne-a demonstrat multă exigență în rugăciune ca și-n meditațiile zilnice de pe tot parcursul acestor zile. Fiind aproape de ea, în una din zile, după Sfânta Liturghie, la ieșirea din capelă, bunica mă privește și îmi spune: "Experiență unică și de neuitat am putut să trăiesc în aceste zile de reculegere", și privind în sus, a adăugat: "Cum să-ți mulțumesc Isuse?!", strângându-mă de mână continua să-mi spună: "nu mai plec de aici!"

De fapt, pentru bunică și pentru celelalte persoane consacrate participante a fost o surpriză plăcută fiecare moment trăit acolo, mereu aveam un cuvânt de încurajare din partea ei spunându-mi: "Ferice de voi..., câtă frumusețe să poți fi în acest loc sfânt..., voi sunteți cele mai fericite persoane din lume", "Ferice de voi că ați ales acest drum al consacrării, câtă pace și liniște aveți voi". Zilnic repeta: "Mă rog pentru papa, episcopi, preoți și toate persoanele consacrate, pentru ca să vă ajute Dumnezeu să rămâneți statornici în slujirea lui". Aceste cuvinte m-au ajutat să fac un parcurs împreună cu ea și am simțit cum trăim un timp cu multe roade și binecuvântări.

În tot acest parcurs, pr. Marius, ne-a ajutat să ne întoarcem la sursă, invitându-ne să medităm la aceste idei spirituale: "Nu există chemare fără dăruire; să sporim dorința arzătoare de al întâlni pe Domul în rugăciune și tăcere; să învățăm să fim milostivi, atenți și sensibili pentru cei din jurul nostru, mai ales pentru persoanele în vârstă, orfani sau abandonați; să învățăm să fim umili, recunoscători și iertători; să învățăm să ne și odihnim ieșind din ritmul nostru cotidian și să stăm mai mult în compania lui Isus care ne ascultă să-i vorbim despre noi, despre misiunea și carisma noastră". La încheierea acestor zile de exerciții spirituale, pr. Alexandru Olaru, OFMConv., guardianul acestei comunități, ne-a prezidat Sfânta Liturghie, la sfârșitul căreia, pr. Marius ne-a dat binecuvântarea finală pentru a obține indulgența plenară.

De aceea, mulțumim pr. Marius pentru discreția și competența sa în a ne conduce în aceste zile de pace și har, mulțumim pr. Alexandru pentru disponibilitatea sa cu care ne-a primit și ne-a însoțit în toate aceste zile, mulțumim pr. Sergiu și administrației, precum și tuturor fraților din acest convent, pentru că au avut inițiativa să deschidă casa lor pentru a putea participa la aceste reculegeri, - o idee minunată -, apoi pentru ambientul plăcut, pentru disponibilitatea lor, pentru hrana spirituală și materială, pentru confortul la rugăciune, în casă sau afară în parc, pentru posibilitatea de rugăciune și odihnă etc. Toate au fost o binecuvântare pentru noi pentru că ne-au ajutat să aprofundăm chemarea și sensul vieții noastre consacrate. Într-adevăr, un simplu mulțumesc nu este suficient, pentru parcursul acestui timp binecuvântat, simțind harurile și prezența lui Dumnezeu în fiecare moment și loc din această casă. Așadar, îi asigurăm de rugăciunile noastre pe toți. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească! Laudă și mulțumire să fie lui Dumnezeu în veci!

Sr. Victoria Bălteanu, O.P. - Șcheia

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-24 iulie: Roman: Prima serie de exerciții spirituale pentru persoanele consacrate
 


lecturi: 1564.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat