Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia din Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor (Duminica a 17-a de peste an, 25 iulie 2021)

Cuvintele E.S. Mons. Rino Fisichella la începutul celebrării

Frați și surori, preaiubite bunice și preaiubiți bunici, voi îl așteptați pe bună dreptate pe Papa Francisc. Papa vă va saluta la sfârșit, celebrând Angelus. Voi știți că, pentru el, acestea sunt zile de convalescență și noi dorim ca să nu se obosească mai mult, pentru ca să poată petrece aceste ultime zile de odihnă pentru a-și recăpăta forțele și a putea relua slujirea sa pastorală.

* * *

[Omilia Sfântului Părinte, citită de Excelența Sa Mons. Rino Fisichella]

Frați și surori, am plăcerea și onoarea, să citesc omilia pe care Sfântul Părinte a pregătit-o pentru această ocazie.

În timp ce era așezat pentru a învăța, Isus "ridicându-și ochii și văzând că o mulțime mare venea după el, Isus i-a zis lui Filip: «De unde vom cumpăra pâini ca aceștia să mănânce?»" (In 6,5). Isus nu se limitează să dea învățături, ci se lasă interogat de foamea care locuiește în viața oamenilor. Și, astfel, satură mulțimea împărțind cele cinci pâini de orz și cei doi pești primiți de la un tânăr. La sfârșit, deoarece rămân multe bucăți de pâine, le spune discipolilor săi să le adune, "ca să nu se piardă nimic" (v. 12).

În această Zi, dedicată bunicilor și bătrânilor, aș vrea să mă opresc tocmai asupra acestor trei momente: Isus care vede foamea mulțimii; Isus care împarte pâinea; Isus care recomandă să se adune bucățile rămase. Trei momente care pot să fie rezumate în trei verbe: a vedea, a împărți, a păzi.

Primul, a vedea. Evanghelistul Ioan, la începutul relatării, subliniază acest amănunt: Isus își ridică ochii și vede mulțimea înfometată după ce a mers mult pentru a-l întâlni. Așa începe minunea, cu privirea lui Isus, care nu este indiferent sau ocupat cu altceva, ci observă mușcăturile foamei care locuiește în omenirea obosită. El se preocupă de noi, are grijă față de noi, vrea să sature foamea noastră de viață, de iubire și de fericire. În ochii lui Isus vedem privirea lui Dumnezeu: este o privire atentă, care își dă seama de noi, care scrutează așteptările pe care le purtăm în inimă, care observă truda, oboseala și speranța cu care mergem înainte. O privire care știe să perceapă nevoia fiecăruia: în ochii lui Dumnezeu nu există mulțime anonimă, ci fiecare persoană cu foamea sa. Isus are o privire contemplativă, adică aptă să se oprească în fața vieții celuilalt și să citească înăuntru.

Aceasta este și privirea pe care bunicii și bătrânii au avut-o asupra vieții noastre. Este modul în care ei, încă din copilăria noastră, s-au îngrijit de noi. După o viață formată din jertfe, n-au fost indiferenți cu noi sau ocupați cu altceva fără noi. Au avut ochi atenți, plini de duioșie. Când creșteam și ne simțeam neînțeleși, sau înfricoșați datorită provocărilor vieții, și-au dat seama de noi, de ce anume se schimba în inima noastră, de lacrimile noastre ascunse și de visele pe care le purtam înăuntrul nostru. Toți am trecut pe genunchii bunicilor, care ne-au ținut în brațe. Și grație acestei iubiri am devenit și adulți.

Și noi: ce privire avem față de bunici și bătrâni? Când este ultima dată când am ținut companie sau am telefonat unui bătrân pentru a-i exprima apropierea noastră și a ne lăsa binecuvântați de cuvintele sale? Sufăr când văd o societate care aleargă, ocupată și indiferentă, cuprinsă de prea multe lucruri și incapabilă să se oprească pentru a adresa o privire, un salut, o mângâiere. Îmi este frică de o societate în care toți suntem o mulțime anonimă și nu mai suntem capabili să ridicăm privirea și să ne recunoaștem. Bunicilor, care au hrănit viața noastră, le este foame de noi: de atenția noastră, de duioșia noastră. De a ne simți alături. Să ridicăm privirea spre ei, așa cum face Isus cu noi.

Al doilea verb: a împărți. După ce a văzut foamea acelor persoane, Isus dorește să le sature. Însă acest lucru se întâmplă grație darului unui tânăr băiat care oferă cele cinci pâini și cei doi pești ai săi. Este frumos că în centrul acestei minuni, de care au beneficiat atâția oameni adulți - circa cinci mii de persoane - este un băiat, un tânăr, care împarte ceea ce are.

Astăzi este nevoie de o nouă alianță între tineri și bătrâni, este nevoie de a împărtăși comoara comună a vieții, de a visa împreună, de a depăși conflictele între generații pentru a pregăti viitorul tuturor. Fără această alianță de viață, de vise, de viitor, riscăm să murim de foame, deoarece cresc legăturile frânte, singurătățile, egoismele, forțele dezagregatoare. Adesea, în societățile noastre am încredințat viața ideii că "fiecare se gândește pentru sine". Însă asta ucide! Evanghelia ne îndeamnă să împărtășim ceea ce suntem și ceea ce avem: numai așa putem să fim săturați. De atâtea ori am amintit ceea ce spune în această privință profetul Ioel (cf. Il 3,1): tineri și bătrâni împreună. Tinerii, profeți ai viitorului care nu uită istoria din care provin; bătrânii, visători niciodată obosiți care transmit tinerilor experiența, fără a le bloca drumul. Tineri și bătrâni, comoara tradiției și prospețimea Duhului. Tineri și bătrâni împreună. În societate și în Biserică: împreună.

Al treilea verb: a păzi. După ce au mâncat, Evanghelia notează că au rămas multe bucăți de pâine. Și Isus recomandă: "Adunați bucățile rămase, ca să nu se piardă nimic" (In 6,12). Așa este inima lui Dumnezeu: nu numai că ne dăruiește mai mult decât avem nevoie, ci se preocupă și ca să nu se piardă nimic, nici măcar o bucată. O mică bucată de pâine poate să pară puțin lucru, însă în ochii lui Dumnezeu nimic nu trebuie rebutat. Cu atât mai mult nimeni nu este de rebutat. Este o invitație profetică pe care astăzi suntem chemați să o facem să răsune în noi și în lume: adunați, păstrați cu grijă, păziți. Bunicii și bătrânii nu sunt resturi de viață, rebuturi de aruncat. Sunt acele bucăți de pâine prețioase rămase pe masa vieții noastre, care încă ne pot hrăni cu un miros pe care l-am pierdut, "mirosul milostivirii și al amintirii". Să nu pierdem amintirea pe care o poartă bătrânii, pentru că suntem fii ai acelei istorii și fără rădăcini ne vom ofili. Ei ne-au păzit de-a lungul drumului creșterii, acum ne revine nouă să păzim viața lor, să ușurăm dificultățile lor, să ascultăm nevoile lor, să creăm condițiile pentru ca să poată trece mai ușor prin treburile zilnice și să nu se simtă singuri. Să ne întrebăm: "I-am vizitat pe bunici? Pe bătrânii din familia mea sau din cartierul meu? I-am ascultat? Le-am dedicat un pic de timp?". Să-i păzim, pentru ca să nu se piardă nimic: nimic din viața lor și din visele lor. Ne revine nouă, astăzi, să prevenim regretul de mâine pentru că nu am dedicat suficientă atenție celui care ne-a iubit și ne-a dăruit viața.

Frați și surori, bunicii și bătrânii sunt pâine care hrănește viața noastră. Să fim recunoscători pentru ochii lor atenți, care și-au dat seama de noi, pentru genunchii lor care ne-au ținut în brațe, pentru mâinile lor care ne-au însoțit și ne-au ridicat, pentru jocurile pe care le-au făcut cu noi și pentru mângâierile cu care ne-au mângâiat. Vă rog, să nu uităm de ei. Să ne aliem cu ei. Să învățăm să ne oprim, să-i recunoaștem, să-i ascultăm. Să nu-i rebutăm niciodată. Să-i păzim în iubire. Și să învățăm să împărtășim timp cu ei. Vom ieși mai buni. Și, împreună, tineri și bătrâni, ne vom sătura la masa împărtășirii, binecuvântată de Dumnezeu.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Înregistrarea video a Sfintei Liturghii:


 


lecturi: 425.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat