Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un material video ca pregătire pentru Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor care se celebrează duminică, 25 iulie

Din toată lumea în rugăciune cu papa

"Îți aduc mulțumire, Doamne, pentru întărirea prezenței tale: și în singurătate, ești speranța mea, încrederea mea; încă din tinerețe, stânca mea și tăria mea ești tu!..." Cuvintele de început de la rugăciunea pentru prima Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor au fost rostite de Papa Francisc în spaniolă într-un material video difuzat în această dimineață, 23 iulie 2021, de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, ca pregătire pentru evenimentul care se celebrează duminică, 25 iulie, despre tema: "Eu sunt cu tine în toate zilele".

În scurta filmare - mai puțin de două minute - se difuzează imaginile "protagoniștilor" acestei zile: bărbați și femei de vârsta a treia, originari din diferite părți ale lumii, care, fiecare în propria limbă, recită un fragment din textul rugăciunii imediat după pontif: "... Îți mulțumesc pentru că mi-ai dăruit o familie și pentru binecuvântarea unei vieți lungi. Îți mulțumesc pentru momentele de bucurie și de dificultate, pentru visele realitare și pe cele care mai sunt în fața mea. Îți mulțumesc pentru acest timp de rodnicie reînnoită la care mă chemi. Mărește, o, Doamne, credința mea, fă-mă un instrument al păcii tale; învață-mă să-l primesc pe cel care suferă mai mult decât mine, să nu încetez să visez și să povestesc noilor generații minunățiile tale. Ocrotește-l și condu-l pe Papa Francisc și Biserica, pentru ca lumina evangheliei să ajungă până la marginile pământului. Trimite Duhul tău, o, Doamne, să reînnoiască lumea, pentru ca să se potolească furtuna pandemiei, săracii să fie mângâiați și să termine orice război. Susține-mă în slăbiciune și dăruiește-mi să trăiesc în plinătate fiecare clipă pe care mi-o dăruiești, având certitudinea că ești cu mine în fiecare zi până la sfârșitul lumii. Amin". Cel care dă glas rugăciunii este și episcopul canadian Laurent Noël care, cu cei 101 de ani ai săi, este prelatul cel mai bătrân din lume. Textul rugăciunii, împreună cu mesajul Sfântului Părinte - difuzat la 22 iunie - și cu alte instrumente pastorale, poate să fie descărcat din rețea la adresa internet https://bit.ly/elderly2021. Și unul din fragmentele mai semnificative din mesaj este și în centrul tweet-ului cu care, dimineața, Papa Francisc, relansând hashtag-ul temei Zilei #IamWithYouAlways, scrie pe account-ul @Pontifex: "Domnul cunoaște fiecare dintre suferințele noastre din acest timp. El este alături de cei care trăiesc experiența dureroasă de a fi puși deoparte; singurătatea noastră - făcută mai dură de pandemie - nu-i este indiferentă".

La Roma, ziua de duminică este celebrată cu o Liturghie, la ora 10.00 (11.00, ora României) în bazilica vaticană, prezidată de arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Participă la ea 2.000 de persoane din dieceză și din asociații angajate în pastorația vârstei a treia. Este vorba mai ales de bunici însoțiți de nepoții lor; dar, în mod semnificativ, vor fi prezente și sute de persoane care vor ieși pentru prima dată din structurile rezidențiale în care trăiesc după mai mult de un an de izolare din cauza pandemiei. La sfârșitul celebrării, tinerii vor oferi bunicilor și bătrânilor o floare cu tema evenimentului.

De asemenea, ziua va fi celebrată în diecezele și în parohiile din toată lumea cu numeroase inițiative liturgice și pastorale. La rândul său, dicasterul îi invită pe toți, îndeosebi pe cei mai tineri, să trăiască această întâlnire făcând, și în zilele următoare, o vizită propriilor bunici sau bătrânilor singuri din propria comunitate. Acest gest - la care este asociată acordarea indulgenței plenare, prevăzută de un decret al Penitențiariei Apostolice din 13 mai - poate fi ocazia pentru a înmâna mesajul papei și pentru a recita împreună rugăciunea.

(După L'Osservatore Romano, 23 iulie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 811.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat