Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familie, să continuăm să sperăm!

Păstorul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, prin Oficiul pentru Pastorația Familiei, propune anul acesta Întâlnirea Diecezană a Familiilor la Adjudeni, sâmbătă, 7 august 2021, cu o temă inspirată din anul liturgic diecezan în curs: "Familia, speranța Bisericii".

Așa cum știm deja, Papa Francisc, începând cu solemnitatea Sfântului Iosif din acest an, a declarat Anul "Familia Amoris laetitia". Am putea spune, fără să greșim, că Amoris laetitia trebuie să devină pentru familie nu doar documentul de bază pe lângă cuvântul lui Dumnezeu, ci și misiune sau chiar vocație. Să trăiești iubirea cu bucurie sau să iubești cu bucurie, aceasta, da, misiune dificilă, dar și nobilă în același timp.

La Adjudeni, prin cateheza Preasfințitului Iosif, cu ajutorul celor patru ateliere, familiile vor fi însoțite cu Amoris laetitia, cu bucuria iubirii, vor face experiența iubirii din partea slujitorilor Bisericii și vor învăța și mai mult că fără iubire, trăită în comuniune cu Iubirea, nu există fericire.

La începutul pandemiei de anul trecut, cu ocazia acelei veghe de rugăciune din Piața "Sfântul Petru", singur în ploaie, Papa Francisc ne-a amintit că "suntem cu toții în aceeași barcă", că ne-am făcut cu toții, fără voința noastră, părtași la această criză, dar că nu avem voie să ieșim din ea nematurizați. Este vorba nu doar de o maturizare umană, specifică timpurilor de criză, ci și de una spirituală. Să înțelegem mai mult că vocația noastră este de a ne sta alături, de a ne susține reciproc, ceea ce soții sunt chemați să facă prin excelență.

La numărul 31 din Amoris laetitia ni se spune clar: "Binele familiei este decisiv pentru viitorul lumii și al Bisericii". Cred că fiecare persoană care dorește să se implice pentru binele acestei lumi, dacă știe că există ceva decisiv pentru asta, o face cu mai multă responsabilitate și maturitate. Sfântul Părinte nu ezită să înțeleagă criza actuală, mai ales cea de Covid 19, ca pe un puzzle în care, pentru a scoate în evidență culorile deschise, e nevoie și de culori închise. Ca atare, nu trebuie să ne sperie virusul, ci trebuie să vedem cum putem înțelege mai bine viața noastră, viața de familie în special, în lumina a ceea ce ni se întâmplă.

În mijlocul dificultăților cauzate de tot ceea ce înseamnă criză, familia rămâne un semn al timpurilor, iar Biserica noastră a organizat și ne așteaptă la Adjudeni la o întâlnire pentru familii.

Biserica, prin păstorii noștri, dorește să ne asculte, dar și să ne implice activ, deoarece familia nu trebuie să fie numai obiect al acțiunii pastorale, ci și subiect. Cu alte cuvinte nu trebuie doar să primească, ci să și ofere.

La Adjudeni, PS Iosif Păuleț, pr. Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași, părintele paroh, Toma Encuță, împreună cu părinții vicari, dar și întreaga comunitate din Adjudeni, așteaptă familiile din dieceză pentru a împărtăși împreună "speranța Bisericii".

Eugenia Dămătăr

* * *

Întâlnirea Diecezană a Familiilor în 2021 va fi la Adjudeni

Editura "Presa Bună": Amoris laetitia

Amoris laetitia (Bucuria iubirii), despre iubirea în familie. Sinteză


 

lecturi: 1600.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat