Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Administrarea Sfântului Mir în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul"

Duminică, 18 iulie 2021, pentru Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Săbăoani a fost o zi de neuitat, o zi a harurilor și a bucuriilor: în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a conferit Sfântul Mir unui număr de 77 de copii și adolescenți.

După o pregătire catehetică îndelungată, începută încă din ianuarie 2020, continuată mai intens anul acesta, din cauza condițiilor impuse de perioada pandemică, pentru candidații la sacramentul maturității creștine a venit și ziua mult așteptată, cea a primirii Duhului Sfânt în sacramentul Mirului.

În ultimele săptămâni, candidații au participat mai intens la catehezele pentru Sfântul Mir, străduindu-se totodată să pregătească atent celebrarea, cântările, citirea lecturilor.

Sâmbătă, 17 iulie, începând cu ora 9.00, candidații la Mir, părinții și nașii s-au spovedit, pentru a se pregăti cum se cuvine pentru marea sărbătoare. Această sărbătoare a fost pregătită și prin participarea comunității la novena în cinstea Duhului Sfânt.

Biserica a fost împodobită în straie de sărbătoare, cu flori deosebite, cu limbi de foc simbolice pe care au fost scrise darurile Duhului Sfânt, amintind de momentul primelor Rusalii când apostolii, alături de Sfânta Fecioară Maria adunați în rugăciune, l-au primit pe Duhul Sfânt sub chipul limbilor de foc.

La ora 10.40, părintele paroh, candidații la Mir, părinții și nașii acestora, comunitatea parohială, preoții oaspeți și primarul comunității l-au întâmpinat pe PS Iosif Păuleț cu aplauze călduroase, cu pâine și sare.

În cuvântul de întâmpinare, părintele paroh a evidențiat faptul că prezența episcopului în comunitate este o binecuvântare și totodată impuls înnoitor al vieții creștine. După cuvântul de salut al Preasfințitului, dânsul ne-a împărțit binecuvântarea cu sfânta cruce și ne-a stropit cu apă sfințită.

În sunetul clopotelor și al acordurilor armonioase ale corului, Liturghia solemnă a administrării Sfântului Mir a început cu procesiunea din fața casei parohiale spre biserica noastră dragă dedicată Sfântului Iosif Muncitorul, procesiune formată din PS Iosif Păuleț, candidații la Sfântul Mir, ministranți, seminariști, preoții parohi de la celelalte comunități parohiale din Săbăoani, inclusiv părintele paroh al comunității din Traian (NT), ceilalți preoții oaspeți, precum și de părinții și nașii candidaților la Mir, prieteni, rude și un mare număr de credincioși care au luat parte la această sărbătoare.

Adolescenții și copiii comunității noastre au susținut Liturghia prin citirea lecturilor, rugăciunea credincioșilor, oferirea darurilor și interpretarea cântărilor, fiindu-le aproape în parcurgerea acestor pași liturgici părintele paroh, cel care cu dedicație și cu multă atenție s-a ocupat și de pregătirea lor pentru acest sacrament.

La predică, PS Iosif a evidențiat cât de important este Duhul Sfânt pentru creștini și cât de necesare sunt darurile sale pentru viața de credință. De asemenea, a încurajat participanții la marea sărbătoare să fie stăruitori în trăirea iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui. În urma întrebărilor adresate candidaților la Mir și a răspunsurile primite, Preasfințitul a fost edificat cu privire la pregătirea lor catehetică și i-a găsit vrednici de primirea sacramentului Sfântului Mir.

Un moment deosebit l-a constituit reînnoirea făgăduințelor de la Botez, când, având lumânările aprinse în mână și ridicate cât mai sus, candidații s-au lepădat de satana și au mărturisit credința în Dumnezeu.

După predică și reînnoirea făgăduințelor, a urmat impunerea mâinilor episcopului și ale preoților prezenți asupra candidaților la primirea Mirului, pentru ca, mai apoi, fiecare însoțit de naș să primească ungerea cu sfânta Crismă.

La sfârșitul Liturghiei o adolescentă proaspăt miruită a luat cuvântul și a mulțumit episcopului pentru că a binevoit să vină în comunitatea noastră, spre a-l dărui pe Duhul Sfânt, prin impunerea mâinilor și ungerea sfântă. Un cuvânt de mulțumire a fost adresat și persoanelor care i-au însoțit și încurajat în urmarea programului de pregătire pentru mir, într-un chip special părintelui paroh, pentru bunătatea și răbdarea cu care i-a condus pe drumul pregătirii acestei sărbători de credință, spre a-l primi în sufletele lor pe Duhul Sfânt. Mulțumiri au fost adresate tuturor preoților și credincioșilor prezenți care au fost alături de ei la sărbătoare și nu în ultimul rând, părinților pentru jertfele lor, dar și nașilor, cu invitația de a le fi călăuze de trăire în credință.

Înainte de binecuvântarea finală, Preasfințitul Iosif i-a felicitat pe cei miruiți, pe păstorul comunității, pr. Ioan Bișog, și întreaga comunitate.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea finală, urmată de procesiunea și fotografiile cu cei proaspăt miruiți în fața bisericii.

Îi felicităm pe cei 77 de confirmați cu puterea Duhului Sfânt și avem speranța că inspirați de darurile primite, vor reuși să-și trăiască și să-și mărturisească cu mult curaj credința primită în dar la Botez.

Prof. Valeria Gherguț


 

lecturi: 2001.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat