Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

România: Curs de formare despre patrimoniul bisericesc la Iași. Părintele Eugen Răchiteanu pentru SIR: "Arta, o punte între catolici și ortodocși"

În ultimii ani, din ce în ce mai multe dieceze romano-catolice din România se preocupă de patrimoniul bisericesc, prin proiecte de conservare și inițiative de promovare. Este vorba despre valorizarea tezaurului moștenit, dar și de identitatea catolică într-o țară majoritar ortodoxă, deci cu o matrice culturală și bisericească bizantină. Pe această linie, Dieceza de Iași a organizat în zilele de 8 și 9 iulie 2021 un curs de formare cu tema "Patrimoniul Bisericii și muzeul diecezan. Perspective ecumenice". Acesta este primul curs de acest fel în dieceză și constituie un prim pas pentru o formare care se dorește extinsă la preoții și la operatorii culturali ai diecezei. La acest eveniment, care s-a desfășurat la Mănăstirea "La Salle" a Fraților Școlilor Creștine din Iași, au luat parte episcopii diecezei și reprezentanți din diferite zone ale diecezei.

Au vorbit pr. Eugen Răchiteanu, expert evaluator de patrimoniu bisericesc catolic din România, Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal "Moldova" din Iași, și pr. Jaromír Zádrapa, oficial al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Vorbind despre "Perspectivele ecumenice pentru Europa de Est", pr. Zádrapa i-a încurajat pe cei prezenți să aibă o privire mai amplă asupra ecumenismului și a prezentat pe scurt pașii ce pot conduce înainte pe drumul spre unitate.

"Arta poate deveni o punte de legătură între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă - a explicat pentru SIR pr. Răchiteanu, expert evaluator și profesor la Universitatea din București. Este un spațiu în care catolicii și ortodocșii, păstrându-și propria identitate, se pot întâlni și dialoga pentru a înțelege mai bine credința. Prin artă ne putem apropia din ce în ce mai mult, deschizând ușile persoanelor din alte confesiuni, pentru a crea o punte spre propria noastră identitate, fie ea catolică sau ortodoxă". Dieceza de Iași dorește să creeze un oficiu diecezan pentru bunuri culturale ecleziastice și patrimoniu și să înființeze un muzeu diecezan, cu caracter eclezial și etnografic. Și la București este în curs organizarea unui spațiu expozițional pentru colecția privată a Arhiepiscopiei de București. "Biserica Catolică din România are multe obiecte de artă de mare valoare, dar acestea nu sunt încă suficient de accesibile publicului larg", explică pr. Răchiteanu, care speră să creeze o rețea între diferitele dieceze din România pentru o mai bună punere în valoare a patrimoniului ecleziastic.

12 iulie 2021

Sursa: Servizio Informazione Religiosa (SIR):

Traducere de pr. Iosif Antili

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Iași: Cursul de formare "Patrimoniul Bisericii și Muzeul Diecezan. Perspective ecumenice" (8-9 iulie)


 

lecturi: 1011.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat