Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Jubileu de 25 de ani de profesiune călugărească în slujba săracilor

Sâmbătă, 10 iulie 2021, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, sora Ana Lucaci din Congregația "Surorile Slujitoarele Săracilor" i-a mulțumit Domnului pentru cei 25 de ani de slujire.

O zi de har, de recunoștință, mulțumire, bucurie și plină de binecuvântare ne-a dăruit Domnul, însoțind-o la Sfânta Liturghie pe sora Ana Lucaci, care a dorit să-i mulțumească bunului Dumnezeu pentru darul vocației la viața consacrată, pentru fidelitatea și perseverența sa pe acest drum de slujire a săracilor, pentru "sămânța" credinței primite în sânul familiei și pentru toate harurile revărsate asupra ei în acești 25 de ani dăruiți Mirelui ei ceresc, Cristos.

În cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul emerit al Diecezei de Iași, și alți preoți, printre care fratele ei, pr. Emil Lucaci (paroh la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Horgești) și doi nepoți: pr. Mihai Balan (paroh la Parohia "Providența Divină" din Chișinău, Republica Moldova) și pr. Valeriu Balan (vicar la Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău), sora Ana a reînnoit DA-ul ei cu aceeași ardoare și încredere deplină în Dumnezeul nostru bun și sfânt, care ne conduce pe cele mai misterioase și frumoase căi spre el.

La această bucurie a sorei Ana au participat Surorile Slujitoarele Săracilor din comunitățile Piatra Neamț și Roșu (Chiajna), precum și un număr mare de rude, apropiați, prieteni sau binefăcători.

Un cuvânt de mulțumire aducem părintelui Benone Farcaș (rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași), care a început predica sa cu un imn de mulțumire adus Domnului: "Binecuvântat să fie Domnul Dumnezeul nostru, care ne-a binecuvântat cu toată binecuvântarea spirituală în ceruri, în Cristos", invitându-ne să nu uităm niciodată că Dumnezeu este Cel care oferă fiecăruia dintre noi o chemare și ne ajută să răspundem în mod vrednic la ea.

A subliniat frumusețea și profunzimea vieții consacrate prin cele trei voturi depuse pe viață: castitate, sărăcie și ascultare, un ajutor de nelipsit în cunoașterea lui Dumnezeu și împlinirea voinței sale.

A reamintit, pe scurt, istoricul comunității din Piatra Neamț care și-a pus bazele în anul 1992, unde, "într-o încăpere mică" dintr-o casă simplă, câteva candidate, printre care și sora Ana Lucaci, îndrumate de un grup de surori, și-au început drumul lor de formare, fiind inițiate în carisma fondatorului de origine siciliană, medic și preot, Iacob Cusmano: "Caritate fără limite". Prin muncă, rugăciune, studiu și slujire, sora Ana a făcut profesiunea călugărească (26 mai 1996, la Roma, prima soră româncă din această congregație), împărtășind cu generozitate "darul" primit și altor tinere, prin numirea sa ca formatoare în comunitatea din Piatra Neamț și făcând astfel rodnică slujirea sa. În prezent activează în Sicilia, într-o comunitate la Termini Imerese (PA), ca responsabilă în îngrijirea bătrânilor din acea casă.

La finalul Sfintei Liturghii, episcopul Petru Gherghel a transmis felicitări și din partea episcopului de Iași, PS Iosif Păuleț, pentru cei 25 de ani de apostolat în via Domnului, iar pr. Emil Lucaci a încununat urările prin minunate versuri poetice adresate surorii sale, ca semn de prețuire și recunoștință:

Catedrala e plină de flori și culoare,
Catedrala e plină de ochi blânzi, plini de soare.
Catedrala e plină de rugi vii, iubitoare,
Catedrala e plină, e jubileu, sărbătoare.
 
Sor' Ana jubileul îl are,
Sor' Ana azi Mirelui îi înalță cântare.
Sor' Ana mulțumiri dă la toți, fiecare,
Sor' Ana-i ferice de slujirea ce-o are.
 
De ani 25 faci chemarea vie,
De ani 25 aduci bucurie.
De ani 25 ești cu Domnul în vie,
De ani 25, ce minunăție!
 
Inimi azi cu tine-s în episcopie,
Inimi azi se roagă și din preoțime,
Inimi vicenține îți doresc doar bine,
Inimi "de-al de Lucaci" se mândresc cu tine.
 
Mulți ani, Ana, soră cu Domnu-n iubire,
Mulți ani, Ana, soră cu Domnu-n slujire.
Mulți ani Ana, soră cu Domnu-n jertfire,
Și veșnic Sor' Ana cu Domnu-n mărire!

Congregația "Surorile Slujitoarele Săracilor"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iulie: Iași: Jubileu de 25 de ani de profesiune călugărească în slujba săracilor


 

lecturi: 1456.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat