Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica slovacă îl așteaptă pe papa: va încuraja credința noastră

De Fabio Colagrande

Duminică, 4 iulie 2021, la sfârșitul antifonului Angelus, Papa Francisc a confirmat ceea ce deja a anticipat în martie în timpul călătoriei care-l aducea la Roma din Irak: de la 12 la 15 septembrie 2021, va vizita Slovacia. Papa a explicat că în dimineața zilei de 12, înainte de a merge la Bratislava, va fi la Budapesta, în Ungaria, pentru a concelebra Liturghia de încheiere a Congresului Euharistic Internațional, și după aceea, de după-amiază, va petrece trei zile în tânăra republică din Europa centro-răsăriteană. Călătoria anunțată de Papa Francisc va fi a doua călătorie apostolică din 2021 și a patra vizită a unui pontif în țara slovacă după cele trei călătorii ale lui Ioan Paul al II-lea care a mers la Bratislava în 1990 și a vizitat după aceea Republica Slovacă independentă în 1995 și în 2003. Despre reacțiile la această confirmare și despre așteptările Bisericii slovace în vederea călătoriei, a vorbit la microfoanele de la Radio Vatican pr. Martin Kramara, purtătorul de cuvânt al Conferinței Episcopale Slovace.

Trebuie să spun că toți eram emoționați deja când am ascultat cuvintele Sfântului Părinte în avionul de întoarcere din Irak, când a vorbit despre o posibilă vizită la Bratislava. Eram deja foarte fericiți atunci, însă când am avut confirmarea, la Angelus din 4 iulie, a fost cu adevărat un moment entuziasmant... Eu comentam cuvintele papei pentru televiziunea noastră catolică și trebuie să spun că de emoție nu reușeam să fac traducerea... După aceea, au fost reacțiile președintelui republicii, doamna Zuzana Èaputová, care a exprimat imediat marea sa bucurie, pentru că și statul slovac cu atâta fericire se pregătește să-l primească pe papa. Dar a reacționat imediat și președintele Conferinței Episcopale Slovace, Monseniorul Stanislav Zvolenský, spunând că pentru toată Biserica este un moment extraordinar. Desigur este o veste care ne face să ne amintim de vizitele Sfântului Ioan Paul al II-lea, care au fost o mare încurajare pentru toată țara. Cu aceeași bucurie îl vom primi astăzi pe Sfântul Părinte Francisc, abia așteptăm.

Vă așteptați la vizita Papei Francisc?

Așa cum se știe, suntem o țară cu un teritoriu mic și abia în 1993 ne-am separat, în mod pașnic, de Cehoslovacia și de Republica Cehă. După aceea, în timp a fost creată conferința noastră episcopală și am avut o organizare eclezială autonomă ca Slovacia. Eu aș putea să spun că tocmai pentru că suntem o țară mică nu ne așteptam la această veste. De fapt, în diferite ocazii, episcopii noștri l-au invitat pe Sfântul Părinte și adesea credincioșii noștri ne întrebau când va veni Papa Francisc. Însă noi le răspundeam că papa avea alte lucruri de făcut, multe activități mai importante decât noi de înfruntat. Le spuneam că nu puteam spera prea mult într-o vizită a sa. De aceea atunci când Sfântul Părinte a anunțat călătoria a fost cu adevărat o mare surpriză, o mare bucurie, pentru că noi avem nevoie cu adevărat de încurajare pentru credința noastră.

Care sunt astăzi provocările principale pentru Biserica slovacă?

Una din marile provocări pe care trebuie să le înfruntăm, după căderea comunismului, este desigur secularizarea. Perioada persecuțiilor, îndurate timp de patruzeci de ani de comunism, în care Biserica suferea o mare presiune, este de acum îndepărtată. Pentru noi a fost un moment foarte dificil, însă în același timp oamenii simțeau o necesitate puternică de a se menține fideli față de Evanghelie și față de Sfântul Părinte, de a lupta pentru propria credință. Astăzi când în mod paradoxal este în sfârșit libertate și devenim mai bogați din punct de vedere material, într-un anumit sens este mai greu de explicat tinerilor pentru ce este important să menținem rădăcinile noastre, să menținem credința noastră, să trăim conform credinței, fără a alerga numai după lucrurile materiale, deci să nu avem ca prioritate consumismul. Așadar, prima provocare pentru noi sunt tocmai secularizarea și consumismul. Avem o mare nevoie să fim încurajați în credință. După aceea este provocarea individualismului, tendința de a-i uita pe cei slabi. Din păcate, atunci când se îmbunătățesc propriile condiții economice se tinde la uitarea celor slabi, a celor care rămân în urmă. Acesta este un avertisment important și actual pe care Sfântul Părinte îl repetă de atâtea ori: nu trebuie să-i uităm pe cei care au rămas în urmă. Chiar dacă suntem într-o situație de dezvoltare, trebuie să încercăm să privim la fratele și la sora care sunt în dificultate și acesta este și mesajul din Fratelli tutti. Noi, desigur, traducem mereu în slovacă enciclicele, exortațiile și toate documentele pontifului și încercăm să le distribuim și să vorbim despre ele cu oamenii. Însă una este a vorbi despre un document, alta este venirea papei în persoană care ne va vorbi față în față. Așadar, și în acest sens, ne așteptăm la o încurajare pentru credința noastră, pentru binele comun, pentru a nu-i uita pe cei care au rămas în urmă.

După cum s-a anunțat, papa nu va vizita numai Bratislava, ci și alte trei orașe...

Desigur, vizita va începe de la Bratislava care este capitala, dar și sediul mitropoliei noastre occidentale. Pentru că în Slovacia sunt două mitropolii catolice latine: cea de Bratislava și cea orientală care este la Košice. Deci acesta va fi al doilea loc al vizitei Sfântului Părinte. După aceea este mitropolia bizantină, sau greco-catolică, așa cum o numim noi, care se află la Prešov și acesta va fi al treilea loc vizitat de papa, care vine să-i întâlnească nu numai pe latini, ci și pe bizantini. Însă după Bratislava, Košice și Prešov, Papa Francisc va vizita un sanctuar foarte important pentru noi: cel de la Šaštin, în vestul Slovaciei, unde se desfășoară în fiecare an marele pelerinaj național din 15 septembrie pentru sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria Îndurerate. De fapt, atunci când episcopii noștri au aflat că papa va veni după Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta, care se încheie la 12 septembrie, au sperat cu adevărat să poată participa la acest pelerinaj așa de important pentru noi și Papa Francisc a acceptat. Cu această ocazie slovacii merg să o roage pe Fecioara celor Șapte Dureri, cum o numim noi, și este un pelerinaj foarte important pe care Biserica slovacă l-a dus înainte cu curaj și în timpul comunismului, deși regimul totalitar era foarte potrivnic și încerca să-l elimine, așa cum a eliminat toate ordinele călugărești, dar nu au reușit. Pelerinajul anual la Šaštin există și astăzi și va fi la 15 septembrie când va participa și Papa Francisc.

(După Vatican News, 9 iulie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 513.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat