Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano (Italia): Administrarea Sfântului Mir în comunitatea catolicilor români

Duminică, 4 iulie 2021, la ora 16.00, în Biserica "San Sebastiano" din Cesano di Roma, comunitatea româna romano-catolică a trăit bucuria conferirii Sfântului Mir la 12 tineri și adolescenți de către ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București.

La Sfânta Liturghie a concelebrat pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, și pr. Isidor Iacovici, decan și coordonator al pastorației emigranților catolicilor români de rit latin din Italia. Pr. Liviu Mătieș și pr. Sergiu au ajutat la spovezi, iar fratele Iosif ca ajutor al micilor ministranți din comunitate.

Cei 12 candidați la sacramentul maturității creștine au avut prilejul să primească învățătura catehismului cu ajutorul pr. Isidor Mîrț, împreună cu pr. Leonard Farcaș, aflat la studii, și catehetul Lucian Antoci.

Primul moment emoționant a fost întâmpinarea ÎPS Aurel Percă de către credincioșii comunității îmbrăcați în costume tradiționale românești, aparținând locului natal, și tabloul cu imaginea porumbelului aducător de pace și cele șapte daruri ale Duhului Sfânt (înțelepciunea, înțelegerea, sfatul, puterea, știința, evlavia și frica de Dumnezeu), pictat de Diana Bogatu. Copiii cu un trandafir roșu ridicat spre cer au simbolizat intrarea apostolului lui Isus în inima comunității primit în mod tradițional cu pâine și sare de către familia Bogatu Adrian și Cristina și cu buchetul de flori a micuței Maria Susanu, amintind de parfumul sărbătorilor credincioșilor.

Sfânta Liturghie a început cu o procesiune solemnă din curtea bisericii spre altarul special împodobit de șapte lumânări decorate cu porumbelul, simbolul Duhului Sfânt purtător de haruri sfinte.

La începutul Sfintei Liturghii pr. Isidor împreună cu padre Hose i-au adresat ÎPS Aurel cuvintele de bun venit, iar apoi catehetul Lucian Antoci a citit discursul prin care cerea plin de emoție și bucurie administrarea sacramentului Mirului pentru cei 12 tineri și adolescenți.

Lecturile citite de doi candidați la Sfântul Mir au reamintit importanța darurilor Duhului Sfânt pentru sufletul creștinului.

La predică Preasfințitul a îndrumat copiii prin frumoasa pildă a fiului care a sădit unica sămânța de floare primită ca moștenire de la tatăl său (Dumnezeu), care prin grija și iubirea sa a devenit o floare frumoasă și parfumată (credința creștină).

O onoare deosebită pentru noi, părinții, atunci când ÎPS Aurel a comparat copiii cu cei 12 apostoli a lui Isus Cristos cerându-le să trăiască și să transmită cu iubire credința creștinească.

Momentul culminant a venit după predică, atunci când a urmat reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez, care s-a făcut cu lumânările aprinse în mâinile candidaților. După rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt și ungerea cu Sfânta Crismă au urmat invocațiile rugăciunii universale, rostite de șase tineri miruiți.

La sfârșit, o reprezentantă a celor miruiți a mulțumit ÎPS Aurel Percă, parohului comunității, Isidor Mirt, părintelui Isidor Iacovici, preoților, cateheților, părinților, nașilor și tuturor celor care au contribuit la împlinirea acestui "vis adevărat", de a-l primi pe Duhul Sfânt cu darurile sale.

O atenție deosebită a fost acordată și corului pregătit de pr. Cristian Bârnat, împreună cu doamna Lidia, iar acordurile cântecelor executate la orgă de cei doi neodăscălași ai comunității, Diana Bogatu și Francesco Susanu.

Noi, cateheții Lucian și Cristina, vă mulțumim din suflet tuturor în numele comunității!

Cristina Bogatu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 iulie: Cesano (Italia): Administrarea Sfântului Mir în comunitatea catolicilor români


 

lecturi: 1366.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat