Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sunt bune condițiile Papei Francisc după intervenția chirurgicală de duminică seara

Urări și rugăciuni din toată lumea

"Este în condiții generale bune, atent și cu respirație spontană" Papa Francisc după "intervenția chirurgicală pentru stenoză diverticulară efectuată în seara de 4 iulie", care "a comportat o hemicolectomie stânga și a avut o durată de circa trei ore". Asta a declarat în această dimineață, luni, 5 iulie 2021, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, adăugând că pentru pontif "se prevede un repaus de circa șapte zile, exceptând cazul de complicații". În ziua de ieri același Bruni a făcut cunoscut că "după-amiază Sanctitatea Sa" a mers la Policlinica "Agostino Gemelli" din Roma pentru "o intervenție chirurgicală programată" la colon, prevestind un nou buletin medical după operație. Și astfel pe la miezul nopții directorul Sălii de Presă a informat că Papa Francisc a "reacționat bine" la intervenție - la care a fost "supus în timpul serii" - făcute de profesorul Sergio Alfieri, cu asistența profesorului Luigi Sofo și a doctorilor Antonio Tortorelli și Roberta Menghi. Anestezia generală a fost făcută de profesorii Massimo Antonelli și Liliana Sollazzi și de doctorii Roberto De Cicco și Maurizio Soave. Erau prezenți, de asemenea, în sala de operație profesorii Giovanni Battista Doglietto și Roberto Bernabei, directorul Fondului de Asistență Sanitară (FAS) și respectiv medicul personal al papei Bergoglio.

Imediat au fost trimise mesaje de urări episcopului de Roma din toată lumea, prin social network și canalele instituționale. Printre cele mai semnificative, cel al patriarhului ecumenic Bartolomeu, care se adresează "iubitului meu frate", rugându-l pe Domnul cu cuvintele apostolului Paul - "slăbiciunea lui Dumnezeu este mai puternică decât oamenii" (1Cor 1,25) - pentru a continua "să desfășoare împreună misiunea indispensabilă de unitate, la care ne cheamă Cristos".

"Gândul afectuos al tuturor italienilor, al căror interpret mă fac unind cu el gândul meu personal, însoțește în aceste ore pe Sanctitatea Voastră, împreună cu cele mai cordiale urări de bună convalescență, precum și de vindecare mai bună și imediată", a scris președintele Republicii italiene Sergio Mattarella la aterizarea sa la Paris, pentru o vizită de stat în Franța început ieri, duminică, 4 iulie. Și într-o notă difuzată de la Palatul Chigi, același lucru l-a făcut și președintele Consiliului de Miniștri, Mario Draghi. În afară de asta, pe Twitter, mesajele președintelui Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, și al primarului Romei, Virginia Raggi, "din partea întregului oraș".

În numele Parlamentului European, s-a exprimat cu urări, tot cu un tweet, președintele David Sassoli. Apropiere și de la Dieceza de Roma, în care se roagă pentru Papa Francisc și pentru medicii care îl au în îngrijire, și de la Conferința Episcopală Italiană (CEI), care îi dorește pontifului o vindecare imediată. "Ne-am rugat pentru dumneavoastră - a scris printre altele cardinalul președinte Gualtiero Bassetti - încredințând Tatălui sănătatea dumneavoastră. Ne-am lăsat conduși de cuvintele Psalmului pe care l-am proclamat în liturgia duminicală: «Ochii noștri sunt îndreptați către Domnul». Și în această ocazie ne-ați învățat cum se înfruntă suferința. Privirea îndreptată spre activitățile din lunile următoare și zâmbetul obișnuit de la fereastra Palatului Apostolic, cu care ne dați întâlnire în fiecare duminică, sunt o mare mărturie. Nu trebuie cedat niciodată descurajării chiar și în orele celei mai dure oboseli".

De la conducătorii de stat și de guvern la personalitățile lumii politice și diplomatice, de la simplii credincioși la liderii religioși, este foarte lungă lista celor care au voit să facă simțită încurajarea lor. Între aceștia din urmă, în afară de patriarhul Bartolomeu, marele imam de Al Azhar, șeicul al-Tayyeb, cu urarea unei refaceri rapide care să redea misiunii sale pentru omenire pe cel pe care el îl definește "frate iubit". Invocația "ca Domnul să-l susțină cu duioșia iubirii sale" vine în schimb de la Centrul Anglican din Roma, împreună cu "urările de vindecare imediată" asigurate Papei Francisc de comunitatea ebraică din Urbe prin rabinul șef Riccardo Di Segni.

(După L'Osservatore Romano, 5 iulie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 826.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat