Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață:

Îndrumări pastorale și o rugăciune pentru prima Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor

Pentru a celebra cu rodnicie prima Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor, care se va sărbători la 25 iulie 2021, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață a pregătit câteva îndrumări pastorale și un text de rugăciune. Textele au fost traduse cu implicarea PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timișoara și responsabil cu pastorația familiilor în cadrul Conferinței Episcopilor din România.

*

Prima Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor

Îndrumări pastorale

Decizia de a organiza o Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor a venit într-un moment marcat de o pandemie și de suferința generațiilor noastre mai în vârstă în ultimele luni în toate colțurile lumii. Rapoartele despre bătrâni care au fost nevoiți să moară singuri și care apoi nici măcar nu au avut parte de o înmormântare au fost un motiv de profundă durere pentru Biserică. Este una dintre crucile timpului nostru, care a fost amintită pe bună dreptate în timpul Căii Crucii cu papa în Vinerea Mare din acest an: "Oamenii au sărit din ambulanță îmbrăcați ca niște astronauți, purtând costume de protecție, mănuși, măști și scuturi faciale. L-au luat pe bunicul meu, care avea dificultăți de respirație. Aceea a fost ultima dată când l-am văzut pe bunicul meu. A murit câteva zile mai târziu, la spital. Mă gândesc la cât de singur trebuie să se fi simțit. Nu am putut fi lângă el fizic pentru a-mi lua rămas bun și pentru a-l consola"1.

Faptul de a nu putea fi aproape de cei care suferă este în contradicție cu chemarea creștinului de a arăta compasiune. Această zi mondială este o ocazie de a reafirma că Biserica nu poate rămâne niciodată departe de cei care poartă o cruce. Tema aleasă de Sfântul Părinte, "Eu sunt cu voi în toate zilele", exprimă în mod clar faptul că, în timpul pandemiei și în vremurile mai bune care, sperăm, vor urma, fiecare comunitate eclezială dorește să fie mereu alături de cei în vârstă.

În urmă cu mai bine de un an, când primul val al pandemiei era la apogeu, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață scria: "Ca indivizi și ca Biserici locale, putem face multe pentru persoanele în vârstă: să ne rugăm pentru ei, să vindecăm boala singurătății, să activăm rețelele de solidaritate și multe altele. Confruntați cu scenariul unei generații atât de grav afectate, avem o responsabilitate comună"2. După ce furtuna s-a liniștit, această sarcină trebuie să capete o dimensiune obișnuită în viața parohiilor și a întregii Biserici.

Sărbătorirea anuală a unei zile dedicate persoanelor în vârstă este o modalitate de a încorpora atenția față de bătrânii fragili în structura de rutină a activității noastre pastorale.

Nu se poate spune că preocuparea pentru persoanele în vârstă manifestată de Papa Francisc este ceva nou. Papii recenți au acordat o atenție similară persoanelor în vârstă și li s-au adresat cu cuvinte de înțelepciune și căldură umană3. Papa Francisc și-a demonstrat apropierea spirituală față de persoanele în vârstă pe tot parcursul pontificatului său, iar acest lucru trebuie citit în lumina ecleziologiei care îl distinge. Ca și alte sectoare care nu au primit întotdeauna o îngrijire pastorală adecvată, persoanele în vârstă au o misiune specifică de îndeplinit ca popor sfânt și credincios al lui Dumnezeu. Papa Francisc identifică sarcina lor ca fiind aceea de a păstra vie memoria și de a transmite credința generațiilor mai tinere, dar, mai ales, îi consideră o componentă semnificativă a laicatului catolic. Ei nu sunt doar "consumatori" ai Bisericii, ci și tovarăși de drum. De aceea, această zi mondială nu este un prilej pentru a produce un document despre bătrânețe, ci mai degrabă există un mesaj adresat persoanelor în vârstă, în care Sfântul Părinte le cere să împărtășească responsabilitatea pentru drumul pe care Biserica îl va urma în viitor și să participe la construirea lumii după pandemie. Este ceva nou care se înscrie în perspectiva sinodală susținută de Papa Francisc. Potrivit papei, persoanele în vârstă fac parte din "toți cei botezați, care fac obiectul sensus fidei - infailibil - in credendo"4. Această perspectivă ne arată cât de important este să oferim o mai bună îngrijire pastorală unei generații pe care este posibil să o fi uitat adesea, mai ales pentru că avem tendința de a considera că persoanele în vârstă sunt deja evanghelizate.

Această primă Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor este sărbătorită la jumătatea anului dedicat familiei de către Sfântul Părinte, cu ocazia celei de-a cincea aniversări a exortației apostolice Amoris Laetitia. Aceasta este o alegere deliberată care decurge din conștientizarea modului în care bătrânii - toți bătrânii, inclusiv cei care nu sunt bunici - au nevoie de un mediu familial în care să trăiască și, de asemenea, cât de necesar este ca familiile să devină conștiente de rolul pe care îl joacă membrii lor mai în vârstă. Într-o lume globalizată, relația dintre persoanele în vârstă și familie nu mai este de la sine înțeleasă, ci, dimpotrivă, este pusă în mod constant sub semnul întrebării. Este o tendință care are conotații diferite în funcție de contextul geografic și cultural, dar există câteva trăsături repetate care sugerează că ar putea exista o criză între vârstnici și familie, un semn al vremurilor de care trebuie să se țină seama. Însăși pastorația familială, adesea preocupată doar de relațiile de cuplu și de cele dintre părinți și copii, are dificultăți în a se concentra asupra relației dintre părinții în vârstă și copiii adulți și dintre bunici și nepoți.

Papa a scris clar despre acest lucru în enciclica Fratelli tutti. El a spus: "Am văzut ce s-a întâmplat cu persoanele în vârstă în anumite locuri din lumea noastră ca urmare a coronavirusului. Ei nu trebuiau să moară în acest fel. Cu toate acestea, ceva similar se întâmpla de mult timp în timpul valurilor de căldură și în alte situații în care persoanele în vârstă se găseau abandonate cu cruzime. Nu reușim să ne dăm seama că, izolându-i pe cei în vârstă și lăsându-i în grija altora, fără apropierea și grija membrilor familiei, desfigurăm și sărăcim însăși familia. De asemenea, ajungem să îi privăm pe tineri de o legătură necesară cu rădăcinile lor și de o înțelepciune pe care tinerii nu o pot obține singuri" (FT 19). Acestea sunt cuvinte importante care merită să fie evocate din nou. Ele ne pot ajuta să reflectăm asupra datoriei pe care familiile - și pastorația familială - o au față de o generație care, în anumite privințe, a căzut în uitare.

Acest scenariu complex (pandemia, căutarea unui nou rol de lider pentru persoanele în vârstă și criza relațiilor familiale), pe lângă necesitatea de a-i ajuta pe oameni să evite descurajarea și deznădejdea, a determinat Biserica să aleagă un mod simplu de a porni pe un drum colectiv și de a hrăni solidaritatea: sărbătorirea. Seniori și tineri împreună: părinți și copii; bunici și nepoți; persoane care pot să nu aparțină aceleiași familii. Biserica este conștientă de nevoia de reconciliere între generații și de dificultățile cu care se confruntă persoanele în vârstă, dar nu se dă vina pe nimeni. Calea aleasă este aceea de a avea împreună un prilej de sărbătoare plină de bucurie.

Așa cum vedem în parabola fiului risipitor și a tatălui milostiv, festivitățile pot depăși diviziunile care au marcat o familie. Probabil că fiul a considerat că tatăl său era bătrân și aproape de moarte, așa că și-a cerut moștenirea, pe care apoi a risipit-o. Tatăl său l-a primit înapoi și l-a iertat, și astfel s-a împăcat cu părintele său bătrân, dar și cu el însuși. Toate acestea sunt sărbătorite printr-un ospăț la care au luat parte împreună. Părintele milostiv nu ignoră problemele, trădările și ambiguitățile, dar alege totuși să sărbătorească. Aceasta pentru că numai bucuria evangheliei este capabilă să umple inima și să ne elibereze "de păcat, de tristețe, de goliciune interioară și de singurătate" (EG 1). Este baza pe care se pot construi relații reînnoite între generații și, grație înțelepciunii de care dau dovadă bătrânii, este o stâncă pe care se pot construi societățile noastre după pandemie.

De aceea, dorim ca celebrarea primei Zile Mondiale a Bunicilor și a Bătrânilor să fie trăită ca un moment de sărbătoare care să implice toate generațiile. Nu este vorba de o simplă fericire, ci de o bucurie născută din cunoașterea faptului că Domnul este aproape de viața bătrânilor, dar și a tinerilor, căci Dumnezeu este cu noi întotdeauna.

Există multe instrumente pastorale care pot da o expresie concretă preocupării noastre pastorale pentru persoanele în vârstă. În acest scop, ar fi util să ne referim la un document referitor la persoanele în vârstă care a fost publicat cu ani în urmă de către Consiliul Pontifical pentru Laici5. Acesta conține o amplă reflecție asupra sensului și valorii bătrâneții și oferă sugestii pastorale concrete care sunt la fel de valabile și relevante și astăzi. Printre numeroasele modalități prin care Bisericile locale și persoanele fizice pot fi aproape de persoanele în vârstă, am dori să sugerăm una care este ușor de implementat și foarte eficientă, și anume vizitarea acestora. Este un semn tangibil al unei Biserici care merge înainte. A face o vizită este un mod, înrădăcinat în tradiție, de a arăta compasiune, inclusiv față de cei bolnavi sau în închisoare.

Astăzi se pare că trebuie să adăugăm la binecunoscuta listă a celor șapte fapte de milostenie, "lucrarea" de a-i vizita pe bătrânii care sunt singuri. Decizia Penitențiariei Apostolice de a acorda indulgență plenară celor care o realizează subliniază urgența acesteia.

Aici am dori să vă oferim și alte idei pentru a sărbători această zi mondială. Sugerăm ca fiecare parohie sau entitate eclezială să celebreze o Liturghie cu ocazia acestei Zile Mondiale a Bunicilor și a Bătrânilor pentru a comemora persoanele vârstnice din comunitatea lor care au murit din cauza Covid-19; să ceară tinerilor să își viziteze bunicii și mai ales persoanele vârstnice care sunt singure, pentru a le transmite mesajul Sfântului Părinte. În plus față de ceea ce am propus, suntem convinși că fiecare comunitate bisericească va găsi în mod creativ cea mai bună modalitate de celebrare în contextul său particular.

Fie ca această Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor să fie o sărbătoare plină de bucuria evangheliei pentru toți!

Pr. Alexandre Awi Mello, I. Sch.
secretar

Card. Kevin Farrell
prefect

Note:

1 Calea Crucii condusă de Papa Francisc în Vinerea Mare, 2 aprilie 2021, Piața "Sfântul Petru", Stațiunea 13.

2 Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, În singurătate, coronavirusul ucide mai mult, 7 aprilie 2020.

3 A se vedea, de exemplu, Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către bătrâni, 1 octombrie 1999; Benedict al XVI-lea, Discurs în timpul unei vizite la azilul de bătrâni "Viva gli anziani", administrat de Comunitatea "Sant'Egidio", 12 noiembrie 2012.

4 Notă a Sinodului Episcopilor, 21 mai 2021.

5 Cf. Consiliul Pontifical pentru Laici, Demnitatea persoanelor vârstnice și misiunea lor în Biserică și în lume, 1 octombrie 1998.

*

Vizitarea bunicilor și a bătrânilor care sunt singuri

  • Prima Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor va fi celebrată în condițiile în care, în multe țări, persoanelor în vârstă nu le va fi încă posibil să participe fizic la Sfânta Liturghie.

  • Pentru ca mesajul de apropiere și mângâiere să ajungă la toată lumea în această zi mondială - chiar și la cei mai izolați - îi rugăm pe oameni să își viziteze bunicii și bătrânii care trăiesc singuri în comunitatea lor și să le transmită mesajul Sfântului Părinte.

  • O vizită este un semn tangibil al unei Biserici de apropiere. Într-o perioadă de distanțare socială din cauza pandemiei, o vizită arată că există o modalitate de a fi aproape de persoanele în vârstă, respectând în același timp măsurile de siguranță.

  • O vizită este o alegere personală de a se ridica și de a merge în grabă la alții (cf. Lc 1,39), așa cum a făcut Maria când a vizitat-o pe verișoara ei în vârstă, Elisabeta.

  • O vizită este o ocazie pentru un nepot de a spune bunicului sau bunicii, și pentru o persoană tânără de a spune unei persoane în vârstă pe care o vizitează: "Eu sunt cu tine mereu".

  • O vizită poate fi o ocazie de a aduce un cadou, cum ar fi o floare, și de a citi împreună rugăciunea dedicată zilei mondiale.

  • O vizită poate fi, de asemenea, un prilej de a le oferi persoanelor în vârstă, în special celor care nu au ieșit de mult timp din casele lor, o ocazie de a primi sacramentele Reconcilierii și Euharistiei.

  • O vizită la o persoană în vârstă care trăiește singură este una dintre modalitățile de obținere a indulgenței plenare acordate cu ocazia acestei zile mondiale.

  • În locurile în care măsurile de urgență în materie de sănătate fac încă imposibilă vizitarea în persoană, iubirea își poate folosi imaginația pentru a găsi modalități de a ajunge la persoanele vârstnice singure prin telefon sau prin rețelele de socializare.

  • Mesajul zilei mondiale poate fi împărtășit prin postarea de fotografii ale vizitelor pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #IamWithYouAlways.

Pregătirea zilei mondiale cu bătrânii

  • Vârstnicii sunt principalul grup țintă al activităților din cadrul zilei. Mesajul Sfântului Părinte le este adresat acestora.

  • Este important să ne asigurăm că un număr cât mai mare de persoane în vârstă participă personal la Liturghia duminicală celebrată cu ocazia Zilei Mondiale.

  • Persoanele în vârstă din parohie sau din grupul bisericesc pot fi invitate la un moment de reflecție asupra mesajului papei pentru ziua mondială. O versiune tipărită poate fi distribuită tuturor celor prezenți, iar mesajul video poate fi vizionat împreună.

  • Oricine vizitează persoane în vârstă care locuiesc singure poate da textul mesajului celor care nu pot participa la întâlniri.

  • Tuturor bunicilor și tuturor persoanelor în vârstă la care se ajunge cu ocazia acestei zile li se pot încredința intențiile de rugăciune ale Sfântului Părinte, însoțite de intențiile particulare ale propriei comunități.

Pregătirea acestei zile mondiale împreună cu tinerii

  • Puteți convoca tinerii din comunitatea dvs. cu câteva săptămâni înainte de ziua mondială pentru a le explica semnificația acesteia și pentru a vă asigura că vor ajunge cu vizitele lor la cât mai multe persoane în vârstă.

  • În mod similar, vă puteți întâlni cu tinerii după sărbătoare, astfel încât aceștia să poată împărtăși feedback-ul lor cu privire la vizite.

  • Tinerii pot organiza campanii sociale pentru a răspândi informații despre ziua mondială folosind hashtag-ul #IamWithYouAlways.

Comemorarea bătrânilor care au murit din cauza Covid-19

  • În timpul celebrării euharistice pentru ziua mondială, sau într-un moment special, se poate organiza un moment de reculegere în memoria persoanelor vârstnice din parohie sau din comunitate care au murit în urma pandemiei, în special a celor pentru care nu a fost posibil să se organizeze un serviciu funerar.

  • O modalitate posibilă este aceea de a citi numele bătrânilor la sfârșitul rugăciunilor credincioșilor și de a aprinde o lumânare pentru fiecare persoană amintită.

Indulgența plenară

  • La 13 mai, Penitențiaria Apostolică a promulgat un decret de acordare a indulgenței plenare cu ocazia Zilei Mondiale a Bunicilor și a Bătrânilor.

  • Persoanele în vârstă pot obține o indulgență participând la una dintre slujbele celebrate cu ocazia acestei zile mondiale.

  • Având în vedere urgența sanitară continuă și faptul că unele persoane în vârstă nu pot participa la Sfânta Liturghie în persoană din motive de sănătate, indulgența este extinsă la cei care participă prin intermediul televiziunii, radioului sau internetului.

  • Indulgența se acordă, de asemenea, tuturor celor care, în această zi mondială, săvârșesc o "faptă de milostenie", vizitând o persoană în vârstă care este singură.

  • În locurile în care vizitarea în persoană este interzisă în mod explicit de către autoritățile publice pentru a se evita răspândirea infecției, este posibil să se obțină indulgența și printr-o întâlnire virtuală.

*

Rugăciune pentru prima Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor

Îți mulțumesc, Doamne,
pentru mângâierea prezenței tale:
chiar și în momentele de singurătate,
tu ești speranța mea și încrederea mea,
tu ai fost stânca și cetatea mea încă din tinerețe!
 
Îți mulțumesc pentru că mi-ai dat o familie
și pentru că m-ai binecuvântat cu o viață lungă.
Îți mulțumesc pentru momentele de bucurie și de dificultate,
pentru visele care s-au împlinit deja în viața mea
și pentru cele care urmează să se realizeze.
Îți mulțumesc pentru această perioadă de reînnoită rodnicie la care tu mă chemi.
 
Mărește, Doamne, credința mea,
fă-mă un purtător al păcii tale,
învață-mă să-i îmbrățișez pe cei care suferă mai mult decât mine,
să nu încetez niciodată să visez
și să povestesc despre minunile tale noilor generații.
 
Protejează-l și călăuzește-l pe Papa Francisc și Biserica,
pentru ca lumina evangheliei să ajungă până la marginile pământului.
Trimite Duhul tău, Doamne, pentru a reînnoi lumea,
pentru ca furtuna pandemiei să se potolească,
săracii să fie consolați și războaiele să ia sfârșit.
 
Susține-mă în slăbiciune
și ajută-mă să trăiesc viața din plin
în fiecare clipă pe care mi-o dai, în certitudinea că tu ești cu mine în fiecare zi,
chiar și până la sfârșitul veacurilor.
 
Amin.

(Textele au fost traduse cu implicarea PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timișoara și responsabil cu pastorația familiilor în cadrul Conferinței Episcopilor din România)

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor (25 iulie)

Decret al Penitențiariei Apostolice cu privire la acordarea indulgenței cu ocazia Zilei Mondiale a Bunicilor și a Bătrânilor (22 iunie)

"Eu sunt cu tine în toate zilele" (cf. Mt 28,20) este tema primei Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor care se va celebra la 25 iulie

Bătrânețea: viitorul nostru. Condiția bătrânilor după pandemie - Document al Academiei Pontificale pentru Viață

O zi mondială dedicată bunicilor și bătrânilor, din iulie, în Biserica Catolică


 

lecturi: 1203.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat