Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Hramul Bisericii "Sfinții apostoli Petru și Paul"

Marți, 29 iunie 2021, a fost o zi a bucuriilor pentru comunitatea catolicilor din Bacău, deoarece aceștia au celebrat sărbătoarea hramului Bisericii "Sfinții apostoli Petru și Paul".

Biserica a fost îmbrăcată în haine de sărbătoare. Totul te invita să lași deoparte grijile, temerile și să participi la preamărirea lui Dumnezeu prin cinstirea celor două coloane ale Bisericii, sfinții apostoli Petru și Paul.

Biserica a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși de toate vârstele din Bacău, dar și de pelerini veniți din satele de mai de aproape sau mai de departe cu mult timp înainte de a începe celebrarea pentru a ocupa un loc cât mai aproape de Isus. În așteptarea orei de începere a Sfintei Liturghii, în întreaga biserică răsuna glasurilor credincioșilor care au recitat succesiv Rozariul Divinei Îndurări și Rozariul la Sfânta Fecioară Maria.

Emoția de pe chipurile credincioșilor la Sfânta Liturghie a crescut în intensitate odată cu intrarea în procesiune a preoților celebranți însoțiți de sunetul clopoțeilor, de primele acorduri ale orgii clasice, cea mai mare din Moldova, a cântării intonate de corul parohiei.

Cuvântul lui Dumnezeu a prins viață în suflete prin lecturile proclamate de credincioși.

Mesajul evanghelic prin care Cristos îi încredințează lui Petru Biserica și cheile împărăției a fost vestit de părintele nou sfințit Richard-Mihai Gundel.

Părintele predicator, Monseniorul Benone Farcaș, fiul comunității, prin cuvântul de învățătură a evidențiat că sfinții apostoli Petru și Paul au fost aleși de Dumnezeu să săvârșească lucruri mărețe, au fost înzestrați cu haruri și calități de care aveau nevoie pentru a predica evanghelia, a zidi Biserica și, în cele din urmă, pentru a-și da viața pentru Cristos. Asemenea apostolilor, în milostivirea sa, Isus ne alege și ne așază în zidul Bisericii sale, ne cheamă să fim apostoli ai iubirii, să dăm mărturie despre Isus zi de zi în familie, la serviciu, în orice moment cu multă responsabilitate, jertfă și sacrificiu și astfel să devenim martiri ai credinței.

Prin rugăciunea credincioșilor comunitatea a invocat de la Dumnezeu harurile pentru a-și trăi credința asemenea apostolilor Petru și Paul.

Darurile oferite la altar de către o familie îmbrăcată în costume naționale, de câte un reprezentat al celor care au primit anul acesta sacramentul Sfintei Împărtășanii și al celor care au primit sacramentul Sfântului Mir, au simbolizat misiunea împlinită de sfinții apostoli și transmisă Bisericii.

Corul parohiei, care s-a pregătit cu mult timp înainte sub îndrumarea plină de măiestrie a părintelui Richardo-Dominic Baciu și a domnului organist Carol Bolog, a intonat cântările liturgice cu multă dăruire, astfel încât au sporit solemnitatea hramului și i-au determinat și pe credincioși să se alăture lor.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele decan, Isidor Dâscă, a menționat importanța acestei sărbători, exemplul de credință și curaj al apostolilor Petru și Paul, patronii principali ai acestei biserici, secundari ai parohiei, dar și patronii Bacăului. A mulțumit lui Dumnezeu pentru această sărbătoare frumoasă, sfinților apostoli Petru și Paul, părintelui predicator, celor peste 35 de preoți concelebranți, părinților vicari, celor care s-au implicat în a face ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă, dar și tuturor credincioșilor care au făcut ca sărbătoarea să fie atât de minunată în această zi binecuvântată.

Credincioșii prezenți la marea sărbătoare au plecat îmbogățiți sufletește și hotărâți să fie mărturisitori ai credinței în cuvânt și faptă asemenea sfinților apostoli Petru și Paul.

Prof. Loredana Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Bacău: Hramul Bisericii "Sfinții apostoli Petru și Paul"


 

lecturi: 1369.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat