Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie de mulțumire, cu PS Petru Gherghel

În solemnitatea Sfinților Petru și Paul, marți, 29 iunie 2021, PS Petru Gherghel, episcop emerit, a adus mulțumire Domnului pentru darurile primite, cel al vieții și al preoției, printr-o sfântă celebrare euharistică în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, începând cu ora 18.00. Au fost prezenți PS Iosif Păuleț împreună cu pr. Egidiu Condac, vicar general, pr. Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, preoți din episcopie și de la seminar.

Salutându-i pe cei prezenți, pr. Egidiu Condac a spus că sunt mai multe intenții de rugăciune care i-au unit pe preoți și credincioși la Sfânta Liturghie: aniversarul PS Petru Gherghel, ziua onomastică, aniversarul hirotonirii sale întru Preoție, precum și aniversarul hirotonirii atâtor preoți, data de 29 iunie fiind una de referință în acest sens în Dieceza de Iași.

Reluând cuvântul Sfântului Petru din evanghelia zilei, "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu", PS Petru Gherghel a întărit că "suntem și noi chemați să spunem ce a spus Petru. Lui Dumnezeu i se cuvine mulțumire pentru viața pe care o avem, pentru identitatea de creștini pe care o împărtășim cu toții.

Așezat pe scaun din cauza venerabilei vârste, pr. Anton Despinescu a ținut cuvântul de învățătură, evocând măreția acestor doi "luceferi" pe firmamentul Bisericii: Petru și Paul. Reproducând uimirea verbalizată de Petru de pe muntele transfigurării, "Ce bine ne este nouă aici!", același sentiment se cuvenea să-l aibă și cei din catedrală, a spus predicatorul. Cei doi apostoli sunt ca niște stâlpi sau piloni pentru toată credința creștină. Petru, om simplu, după Rusalii vorbește cu toată înflăcărarea. "Nu poți interzice lui Dumnezeu să-și spună cuvântul", a subliniat pr. Despinescu. Petru este felicitat de Isus Cristos, iar Domnul are grijă să-i imprime în minte faptul că Tatăl ceresc i-a descoperit adevărul pe care l-a enunțat cu gura sa.

Saul, devenit Paul, a început ca un prigonitor al adepților lui Isus Cristos. Însă în el a crescut convingerea: "Știu cui am crezut". El a luptat lupta cea bună, și-a păstrat credința și nu-i rămâne decât să primească cununa învingătorului.

Preasfințitului Petru Gherghel i s-a adresat spre finalul predicii cu aceste cuvinte: "Vă urăm ca împreună să-l preamărim pe Dumnezeu și pe mai departe, Preasfințite. Așa cum se spune la Huși: «Și la anul, cu sănătate!»"

Cuvinte de felicitare au fost rostite și de PS Iosif Păuleț la finalul Sfintei Liturghii. Misericordias Domini in aeternum cantabo a fost cântarea corului de tineri al catedralei după ritul împărtășaniei. Reluând acest motiv al milostivirii, Preasfințitul a subliniat importanța preamăririi lui Dumnezeu pentru tot ce a făcut în viața episcopului emerit. "Mulțumiri pentru toate harurile revărsate asupra diecezei întregi prin intermediul PS Petru".

Corul a intonat "La mulți ani!", iar Preasfințitul Petru a primit din partea comunității un buchet de flori.

În cuvântul său final, cel sărbătorit, mulțumind pentru urări, a spus că "ceea ce trebuie să facă un episcop și orice credincios este cuprins în două cuvinte: Deo gratias! Mulțumim Domnului! A mulțumit PS Iosif, predicatorului - profesorul de altădată din Seminar - Anton Despinescu, credincioșilor prezenți și celor uniți pe calea internetului, prin transmisiunea în direct realizată de ERCIS Media și ERCIS FM.

Pr. Cristian Diac

* * *

ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Sfinte Liturghii:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Iași: Liturghie de mulțumire, cu PS Petru Gherghel

* * *

La mulți ani pentru PS Petru Gherghel! (28 iunie)


 

lecturi: 980.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat