Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Au fost hirotoniți șase noi preoți

În fața Institutului Teologic Franciscan din Roman, marți, 29 iunie 2021, în solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, șase frați diaconi ai Ordinului Fraților Minori Conventuali au fost hirotoniți întru preoție: pr. Gabriel Bejan, pr. Adrian Cobzaru, pr. Marius-Marcel Doboș, pr. Gabriel Pal, pr. Emanuel Pița, pr. Marian-Emanuel Vătămănelu. Au concelebrat pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, guardianul conventului, părinții rectori și profesori de la institut și un mare număr de preoți oaspeți.

Celebrarea a început cu procesiunea din amfiteatru spre spațiul special amenajat din fața institutului în vreme ce corul, dirijat de fr. Cristian Dumea, alături de credincioși îi înălța laude Domnului prin cânt. După cuvântul de salut al părintelui provincial a urmat îndemnul PS Iosif spre a participa cu demnitate și folos sufletesc la celebrarea Sfintei Liturghii.

Proclamarea Sfintei Evanghelii a fost urmată de apelul candidaților care urmau să fie sfințiți, făcut de către pr. Virgil Blaj, rector formativ al institutului, urmat de răspunsul hotărât al acestora de a se pune în slujba urmării lui Cristos ca preoți ai săi.

A urmat cuvântul de învățătură al episcopului Iosif Păuleț care a scos în evidență fragilitatea celor doi sfinți sărbătoriți, Petru și Paul, precum și deschiderea lor la lucrarea harului lui Cristos. Un alt punct subliniat de către PS Iosif a fost reprezentat de privirea dintre Isus și apostoli, un schimb de priviri care și pe viitorii preoți, asemenea apostolilor, i-a marcat și i-a încurajat să meargă cu încredere pe drumul chemării.

În continuarea acestui moment a urmat actul prin care candidații au exprimat în fața episcopului și a tuturor credincioșilor hotărârea că își vor îndeplini datoria, conform voinței lui Cristos și a Bisericii, sub călăuzirea episcopului și a superiorilor lor legitimi, și conferirea sacramentului conform ritualului specific hirotonirii preoțești. Sfânta Liturghie a continuat cu liturgia euharistică.

După distribuirea Sfintei Împărtășanii unul dintre preoții nou sfințiți a adresat, în numele tuturor, cuvântul de mulțumire către Dumnezeu pentru vocația primită, precum și tuturor celor care, într-un fel sau altul și-au adus aportul la formarea lor umană, spirituală și intelectuală.

La final PS Iosif Păuleț a adresat atât neoprezbiterilor felicitările și încurajările sale, cât și părinților franciscani și Provinciei "Sfântul Iosif" pentru grija și formarea acordată tinerilor frați în propriile seminarii, fără a uita de cei care în această zi și-au sărbătorit onomastica. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea finală acordată tuturor celor prezenți de către preoții nou sfințiți.

Comunitatea formativă a seminarului de la Roman mulțumește tuturor colaboratorilor și celor care au contribuit la buna desfășurare și difuzare a acestui frumos eveniment: pr. Cristian Dumea și corului format din mai mulți voluntari de la Galați, Roman și Hălăucești, echipei ERCIS Media și ERCIS FM, care a transmis sfânta celebrare și nu în ultimul rând tuturor persoanelor care au fost alături de noi în rugăciune și bucurie.

Multe haruri și binecuvântări preoților nou sfințiți!

Fr. Robert-Claudiu Lazarovici
(preluare www.ofmconv.ro)

* * *

ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct a Sfintei Liturghii:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Roman: Au fost hirotoniți șase noi preoți. Foto: Paul Dumea

* * *

Din arhiva ercis.ro

Viișoara: Exerciții spirituale în vederea primirii slujirii preoțești


 

lecturi: 2073.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat