Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Patru preoți la jubileul de 50 de ani de preoție, în catedrală

În sărbătoarea Nașterii lui Ioan Botezătorul (24 iunie 2021), patru preoți au sărbătorit jubileul de 50 de ani de preoție în catedrala din Iași, aducându-i mulțumire lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie pentru toți anii de slujire sacerdotală. În jurul altarului au fost pr. Silvestru Bejan, pr. Alexandru Cobzaru, pr. Alois Fechet și pr. Petru Țurcanu, sfințiți preoți de către episcopul Petru Pleșca în anul 1971, la Iași. Liturghia a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, avându-l alături pe PS Petru Gherghel, episcop emerit.

"Ne-am întors din lume să aducem mulțumiri împreună cu dumneavoastră", a spus pr. Alexandru Cobzaru la începutul Sfintei Liturghii, sugerând locul din care, odată sfințiți preoți, fiecare a plecat acolo unde a fost trimis, pentru a vesti evanghelia lui Dumnezeu în lume.

După ce pr. Alois Fechet a proclamat evanghelia, spre amvon a pășit pr. Alexandru Cobzaru pentru a ține cuvântul de învățătură. A amintit că în catedrală fuseseră sfințiți zece preoți, iar acum erau ei, cu jubileul celor 50 de ani de preoție: "un răsărit de soare și un apus". Vorbind despre o fotografie a sfântului papă Ioan al XXIII-lea, în fundalul căreia era o cruce mare cu un răstignit, exprimat gândul că acel răstignit a fost puterea fiecăruia dintre ei, așa încât să nu clacheze niciunul: "Acum 50 de ani am plecat din seminar, după ce și noi aveam un crucifix mare pe care îl priveam".

Imaginea orașului Iași este cea a unei pepiniere în care tinerii sunt formați și trimiși în lume. Cei formați în seminarul din Iași sunt în America, Africa, peste tot. Trimiterea lui Isus este și trimiterea preotului, iar preoția rămâne darul lui Dumnezeu totul gratuit: "Și noi, cei care astăzi facem 50 de ani de preoție, am dus vestea mântuirii în lumea întreagă, pe unde am umblat, și am propovăduit cuvântul lui Dumnezeu", a spus spre finalul predicii pr. Alexandru.

La sfârșitul celebrării, o tânără o exprimat câteva urări într-o poezie pe care adresat-o preoților jubilanți.

Luând cuvântul, PS Petru Gherghel a spus: "Sunt martor. În anul 1971 au fost sfințiți părinții noștri din altar. Ce vremuri! Vremuri grele! Pentru Biserică era o mare bucurie. Tinerii au ales să se ofere, să se jertfească, să-l facă cunoscut pe Isus. Ei sunt dintre cei care au avut acest curaj. Cu toate acele greutăți, persecuții, urmăriri de tot felul, ei au ales să fie în seminar". Curajul lor venea "din credință, din încredere în Dumnezeu, din faptul că aveam părinți buni", a spus mai departe episcopul emerit. Ei continuă ca odinioară să-l vestească pe Cristos. "Întru mulți ani, cucerniciți părinți, binecuvântați ca o răsplată de la Dumnezeu", a încheiat PS Petru Gherghel.

Din partea Sfântului Părinte ei au primit o binecuvântare specială scrisă pentru acest moment de sărbătoare din viața lor.

"Îi felicităm pe acești confrați ai noștri, care au avut din partea lui Dumnezeu binecuvântarea aceasta, să trăiască jubileul de 50 de ani de preoție. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul preoției cu care i-a înzestrat. Să ne ajute Dumnezeu să celebrăm întotdeauna evenimente frumoase și să-i dăm laudă", a fost gândul PS Iosif Păuleț adresat tuturor.

Din această promoție a lipsit pr. Gheorghe David, care este actualmente în America. Alți șase colegi sunt deja în casa Tatălui.

Preoții jubilanți vor sărbători și în comunitățile lor de proveniență în următorul timp. Domnul să primească ofranda plăcută a vieții lor, iar slujirea preoțească să fie prețioasă în ochii lui Dumnezeu.

Pr. Cristian Diac

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie: Iași: Patru preoți la jubileul de 50 de ani de preoție, în catedrală

* * *

Barticești: Jubileul de 50 de ani de preoție al părintelui Alois Fechet (27 iunie)


 

lecturi: 1800.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat